Eğitim-Bir-Sen İnegöl İlçe Başkanı Sinan Aktaş, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Okulların personel ihtiyacı karşılanmalı, okul bazlı ödenek tahsisi uygulamasına geçilmelidir” dedi.
Eğitim-Bir-Sen İnegöl İlçe Başkanı Sinan Aktaş, okulların personel ihtiyacı ve ödenek sıkıntısıyla ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu.
Eğitim-öğretimin nitelikli ve verimli bir şekilde, sağlıklı bir ortamda devam ettirilebilmesi, okulların açık tutulma hedefinin gerçekleşmesi için personel ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Aktaş, “Eğitim-öğretimin uygun şartlarda, hijyen tedbirlerinin tam alındığı, salgının yaygınlaşma riskinin bertaraf edildiği, eğitim çalışanlarının ve yöneticilerinin asli işlerini dışında başka işleri de yapmak zorunda kalmadığı bir eğitim ortamı için personel ihtiyacı her zamankinden daha fazladır. Eğitimcilerin aşı ve PCR testi yaptırmaları konusundaki hassasiyet, temizlik başta olmak üzere yardımcı hizmetleri yürüten personelin istihdam edilmesinde de gösterilmelidir. Okullarımızın salgın şartlarında açık tutulması kararlılığı, personel ihtiyacı karşılanarak güçlendirilmeli, temizlik, güvenlik ve hijyen konusunda taviz verilmemelidir. Okullarımızın yardımcı personel ihtiyacı kadrolu memur statüsünde personelle karşılanmadığından, vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından veya Toplum Yararına Program (TYP) kapsamındaki geçici istihdamla yürütülmeye çalışılmaktadır. Ancak okulların açılmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen halen çok sayıdaki okulun yardımcı personel açığı giderilememiş, TYP kapsamında alınan personel de ihtiyacı karşılayamamıştır. Hatta TYP kapsamında alınan personelin yanında güvenlik verilememesi, sağlık yanında güvenlik konusunda da eksikliklere sebebiyet vermiştir. İhtiyacın daha fazla olduğu bu salgın döneminde alınan tedbirleri boşa çıkaracak bir karara dönüşmüştür maalesef” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZIN VE ÖĞRETMENLERİMİZİN SAĞLIĞI TEHLİKEDE”
Aktaş, “Salgın sürecinde okulları açık tutmak, öğrenme kayıplarını tespit etmek, telafi eğitimleri düzenlemek gibi zor ve ağır birçok yükü omuzlamak durumunda kalan okul yönetimleri ve eğitimciler, destek hizmetleri personeli ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle okulları eğitime hazır tutmak için büyük gayret göstermekte, sorunları çözmekte zorlanmaktadır. Okulların kendi kullanımlarına sunulmuş herhangi bir ödenekleri olmadığından personel açığı sorunu kalıcı olarak çözülememekte, her eğitim-öğretim yılının başında sorun kendini tekrar etmektedir. Bu sorunun kökten çözümü için okul bazlı ödenek tahsis edilmeli, personel dışı cari harcamaların yönetilmesi için ödeneklerin doğrudan okul yönetimleri tarafından kullanılması sağlanmalıdır. Okullarımız açıldı, okullarda her türlü önlemi alarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor yöneticilerimiz, kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz. İdarecilerimiz bazı konularda çok iyi niyetli olmalarına rağmen personel, temizlik, bütçe vb sıkıntıları aşmakta zorlanıyorlar haliyle. Hamdolsun kurumlarımızda her türlü temizlik malzemesi var; ancak bunları kullanacak personel sıkıntısı var. Pas pas yapılamayan sınıflar ve koridorlar hijyenden uzak tuvalet ve lavabolar; çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin sağlığını en az salgın kadar tehdit ediyor. Bir de bu sıkıntılı süreçte çözüm gibi sunulan Bakanlığımızın YHS’de bulunan ancak ihtiyaçtan kaynaklı öğrenim durumları ve kabiliyetleri doğrultusunda farklı birimlerde görevlendirilen personelin asli görevlerine çekilmeleri kararı bakanlığı psikolojik olarak rahatlatmış gibi görünüyor; ancak okulları rahatlatmadığı gibi bir diğer ihtiyacı da ortaya çıkarıyor. Memur olarak çalıştırıldıkları il, ilçe, kurumlarda işlerin aksamasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
“PERSONEL İSTİHDAMI SAĞLANMALI”
İŞKUR- TYP alımlarında yaşanan süre, ara verme, başlama şartları zorluklarının da eklenmesiyle işlerin içinden çıkılmaz bir hale dönüştüğünü belirten Aktaş, “Yöneticilerimiz çözüm bulmakta zorlanıyor haliyle. Aslında alınması gereken en radikal ve önemli tedbir hijyenin sağlanması için ivedilikle personel ihtiyacının karşılanmasıdır. Devletimizin farklı sebepleri ileri sürerek personel eksikliğini gidermeyi tehir etmesi, kabul edilebilir bir durum değildir. Öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz eğitim öğretimin devam ettirilmesi için olağanüstü gayret göstermekte ve fedakarlık yapmaktadır zaten. Binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğü birkaç bin metrekarelik alanları az sayıda hizmetli çalışan veya bazı yerlerde hiç olmayan hizmetli çalışan ile bir sonraki güne eğitime hazır hale getirmesi oldukça zor bir durum. Bu takdir edilmesi gereken bir fedakarlık elbette, takdir ediyor, teşekkür ediyoruz arkadaşlarımıza ayrı ayrı; ancak bu şekilde sürdürülmesi mümkün değildir. Bakanlığımızın çok geç olmadan acil olarak İŞKUR-TYP çalışanlarının süre, ara verme şartlarını çalışan lehine düzelterek ve pansiyonlu okullar için de daha önce duyurduğu personel istihdamını sağlayıp çalışanları okullarımızda başlatmalıdır.” dedi.
“ÖDENEK TAHSİSİ BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”
Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Unutulmamalıdır ki, yetersiz ve eksik personel, yetersiz ve eksik kamu hizmetine; yetersiz ve eksik kamu hizmeti ise olumsuz ve istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır. Okul yöneticilerinin, eğitim çalışanlarının okulları açık tutmak için verdiği mücadele, bürokratik engellere, kırtasiyeciliğe, idare-i maslahata ve ödenek yoksunluklarına kurban edilmemelidir. Okulların yardımcı personel ihtiyacı bir an önce karşılanmalı; okul bazlı ödenek tahsisi bir an önce hayata geçirilmelidir”
HABER: SEYİT ALİ SEVİM