İnegöl Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Derneği Başkanı İbrahim Kutlu, son yıllarda bazı zincir marketlerin de kilo hesabı ile kurban hissesi satışı yaptığını, bu hisselerin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ile ‘Kurban’ ibadetine uygun olmadığını hatırlattı. Kutlu, hayvan yetiştiricileri olarak, ‘Yetiştiricine sahip çık, kurbanlığı yetiştiriciden al’ sloganı ile vatandaşların kurbanlıkları yetiştiricilerden alması gerektiğini belirtti.
İnegöl Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Derneği Başkanı İbrahim Kutlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi açıklamalarda bulunarak, kurbanlık seçerken vatandaşların dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi.
Konuşmasına kurban alırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi vererek başlayan Kutlu, şu ifadeleri kullandı:
“Kurban Bayramı’na az bir süre kaldı. Yakın zamanda artık satışlar başlayacak. Belirli bölgelerde ufak tefek satışlar oluyor ama önümüzdeki günlerde artık bütün vatandaşlarımızın gündeminin ilk sırasında ‘Kurban’ ibadeti için kurbanlık hayvan satın almak olacak. Pandemi nedeni ile insanlarımız zor zamanlardan geçiyor. Çok şükür aşı ile birlikte kısıtlamalar kısmen kaldırıldı. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Hemen hemen son üç senedir kurban fiyatları artan maliyetlere rağmen çok fazla değişmedi. Öncelikle kurban alacak vatandaşlar şuna dikkat etmeli; kurbanlık vasfı taşıyan hayvan satın alınmalı. Yani yarası beresi olmayacak, uzuvlarında herhangi bir eksiklik olmayacak, küçükbaş hayvanlarda 1 yaşını, büyükbaş hayvanlarda ise 2 yaşını doldurmuş olacak. Özellikle vatandaşlarımızdan isteğimiz ise, alacakları dişi hayvanları gebelik testinden geçirmeleri. Özellikle bu konuya dikkat etmelerini istiyoruz”
Kurban fiyatları ile ilgili de bilgi veren Kutlu;
“Bu sene de yapmış olduğumuz araştırmalarda küçükbaş hayvanların bin 500 ila 3 bin lira arasında satışı sunulacağını öğrendik. Tabi bu fiyatlarında dışında da illaki satış olacaktır. Büyükbaş hayvanlar ise 10 bin ile 40 bin lira arasında satışa sunulacak. Dediğimiz gibi illa bu fiyatların dışında da alışveriş yapılacaktır ama genel anlamda 10 bin ila 40 bin lira arasında olacak. Vatandaşlarımız kendi bütçelerine uygun hayvanı bulmakta zorlanmayacak. Gerçekten artan yem fiyatlarını baz aldığımızda, kurban fiyatlarında çok de değişen bir şey yok. En fazla 100-300 lira arasında bir oynama var” dedi.
Zincir marketlerin de ticaret için kilo hesabı hisse satışı yaptığını ve bunun ‘Kurban’ ibadetine aykırı olduğunu ifade eden Kutlu, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Son yıllarda ulusal marketler Türkiye genelinde kilo hesabı ile kurban hissesi satmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığımız da buna binaen açıklamada bulundu ve bu tür satışların ‘Kurban’ ibadetine aykırı olduğunu belirtti. Bizlerde vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz. Kurban dini bir vecibedir. Bu konuda dinimize uygun bir şekilde Kurban alınması ve bu ibadete aykırı her türlü olasılıktan kaçınılması gerekiyor. Bunun için bizlerde yetiştiriciler olarak bir slogan belirledik; ‘Yetiştiricine sahip çık, kurbanlığı yetiştiriciden al’ diyoruz”
HABER: SERHAT ÇİÇEK