YARI YIL TATİLİ İÇİN AİLELERE TAVSİYELER

Yayınlama: 17.01.2024
476
A+
A-

2023-2024 eğitim öğretim yılının 1. Döneminin sonuna geldik. Aileler, çocuklarının 2 haftalık bu tatili nasıl geçirecekleri noktasında planlar yapmaya başladılar.  Kimi aileler, bu tatili çocukların akademik eksiklerini tamamlama, üniversite-lise sınava rahat rahat hazırlanma vakti gibi görse de öğrencilerin bedensel ve zihinsel açıdan dinlenmeleri de, sosyalleşmeleri de oldukça önemli.

Öncelikle yarı yıl tatilinizi planlarken çocuklarınızın da fikrini almanız, ortak karar vermeniz gerekli. Bu şekilde yapacağınız etkinliklerde çocuğunuz daha uyumlu ve istekli olacaktır. Fikirleri alınan ve fikirlerine saygı duyulan çocuklar, aile içerisinde kendisinin de yeri, saygınlığı olduğunu düşünecek, bu da aile bağlarınızı olumlu etkileyecektir.

Aile bağlarınızın güçlenmesi için birlikte zaman geçirme, sohbet etme oldukça önemli. Tatili bu açıdan iyi değerlendirmelisiniz.






Çocuklarınızın aile dışında arkadaşlarıyla da zaman geçirebileceği ortamlar yaratınız. Sosyalleşmelerini destekleyiniz.

Uyku, yemek, ekran sürelerini aşırı derecede değiştirmeyiniz. Tatillerde illa ki uyku, yemek, ekran saatlerinde esnemeler oluyor. Okul dönemindekinden çok farklı bir düzene geçmeniz okul başladığında okula adapte olmakta zorlanmalarına neden olur.

Ekran karşısında tatil geçirmelerine izin vermeyin. Böyle geçirilen bir tatil demek, enerjisini atamamış, odaklanma süresi daha da azalmış, gergin ve şiddet eğilimi artmış bir öğrenciyi okula geri göndermektir. Telefon, tablet ve televizyon için çocuğunuzun yaşına uygun ekran süresi belirleyerek, bu süreyi aşmalarına asla müsaade etmeyin. Bu süreyi nasıl geçirdikleri de önemli. İçeriklerin uygunluğunu kontrol etmelisiniz.

Evdeki iş ve görevlerde onlara da yaşlarına uygun sorumluluklar veriniz. Evde her istediği olan, bir sorumluluk almadan keyfine göre yaşayan çocuklar okul başladığında aşırı zorlanırlar. Çocuğunuzun yapabileceği bir işi, onun yapmasına izin veriniz. Özellikle de okul öncesi ve ilkokul öğrencilerimizin aileleri çocuklara kendi yapabileceği işlerde fırsat vermeyerek, onların becerilerini geliştirmesini engellediği gibi hazıra ve rahata alıştırıyor. Sonrasında okula başlayan çocuk, bu rahat ortamı arıyor ve aradığını okulda bulamayınca, okula gitmek istemiyor.

Ev işlerini onlarla yapmayı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Mutfakta kız olsun erkek olsun fark etmez, çocuğunuzla birlikte yapmalısınız yemekleri. Çocuğunuzun yaşına uygun görevler vererek, yemek yaparken sohbet edip, müzik dinleyerek onunla hoş vakit geçirmek sizin elinizde. Ebeveynlerin müzik zevki ile çocukların farklı olabiliyor. Dinleyeceğiniz şarkıları seçerken bir onun bir kendinizin zevkine göre seçerek onu ve zevklerini yargılamadan anlamaya çalışınız.

Her gün belli bir zamanı okumaya ayırınız. Sadece çocuğunuzun okumasını istemeniz doğru değil. Onlara örnek olmak, sözel yönlendirmelerden çok daha etkili.

Öğrendiklerini unutmaması adına okuldan verilen çalışmaların tatile yayılarak yapılmasını öneriyor, her gün azar azar zaman ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Lise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimiz için de bunlar geçerli. Çocuklarınızın hiç durmadan ders çalışmasını beklemeyiniz. Sosyalleşecek, gezecek, dinlenecek zamanlar ayırmalarına olumsuz yorum yapmayınız. Onlara aşırı yüklenmeniz, çocuğunuzu yalan söylemeye itebilir. Ders çalışmaya gidiyorum diyerek gezmeye giden çocuğunuza yalan söylediği için kızarken, onu buna sizin ittiğinizi unutmayın.

Enerjilerini atmalarına imkan verin. Her gün açık havaya çıkmalarını sağlayın.  Havalar soğuk da olsa, uygun şekilde giyindikten sonra dışarıda olmalarının onlara faydası çok. Küçük bir yürüyüş bile olsa her gün açık havaya çıkmalarını sağlayın.

Sinema, tiyatro, gezi vb aktivitelere de zaman ayırın. Evde, hepinizin seveceği oyunlar, yarışmalar oynayarak zaman geçirin.

Sıkılmalarına da izin vermelisiniz. Tatilde onların her anını planlamayın. Onlara boşluklar bırakarak, zamanını kendilerinin doldurmasına izin vermelisiniz. Sıkılmaları, zamanını değerlendirme çabaları, yaratıcılıklarını da destekleyecektir.

Öğretmen Ayşe Sütoğlu



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. okuyucu dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

  2. Tülay Bilici dedi ki:

    Emeğinize sağlık Ayşe öğretmenim İhtiyacı karşılayan bu güzel yazınızdan dolayı teşekkürler

betnis giriş
betnis
yakabet giriş