EV ÖDEVİ CEZA MIDIR?

Yayınlama: 14.05.2024
92
A+
A-

Ev ödevini bulan kişi Roberto Nevilis adındaki bir İtalyan öğretmendir. 1905 yılında öğrencilere ceza vermek için ev ödevini bulmuştur.

Tam da bu yıllarda bilim insanları, KAYGI duygusunun artmasıyla beynin işlevinin arttığını farketmişler ve oldukça heyecanlanmislardir. Kaygı arttıkça öğrenme  hizlaniyordu. Bu insanlık için müthiş bir keşifti.

Hızla eğitim sistemine yayılan bu bilgiyle akla hayale gelmeyecek yöntemler devreye sokuldu. Dünyada eğitim artık ödüller ve cezalar üzerine inşa edilecekti. Ödevler, asagilamalar , mükafatlar, yarışmalar, baskı içerikli tutumlar arttıkça çocuklarda kaygı artıyordu. Ve kaygısı artan çocuklar çok daha hızlı öğreniyor,istenilen başarıyı kısa sürede gösteriyordu.






Fakat yıllar içinde farkedildi ki; çocuklar evet ögreniyordu ama çok çabuk unutuyordu herşeyi. Yetmiyormuş gibi kaygılı çocuklar zamanla psikolojik olarak çökmüş yetişkinlere dönusuyorlardı. Uretemiyor, ulkelerine katkıda bulunamiyorlardi. Bu ise gelişme hayalini kuran ülkelerin hoşuna gitmedi. Çünkü onlara bilgisini kalıcı olarak edinmiş ve bunu güncel yaşamda kullanabilen üretken nesiller lazımdı.

Kaygıyı aradan  çekip beş duyuyu aktiflestirerek  edinerek öğrenmeyi denediler… Çocukların daha yavaş ama kalıcı olarak öğrendiklerini farkedince ödevlerden, ödüllerden ve cezalardan uzak olan , çocuğun merkezde , öğretmenin ise otorite değil rehber olduğu modern eğitim yaklaşımları hızla dünyaya yayılmaya başladı .

Bunlardan biri İtalya’da doğan Maria Montessori yaklaşımıydi.

Ve onu destekleyen Waldorf, ardından Reggio Emilia yaklaşımlari  Avrupa’da fırtınalar estirmeye başlamıştı. Evet şimdi memnundular. Çünkü geliştikçe gelişiyor , otuz yıl içinde her ülke adını en üstlere taşıyordu artık.

“Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır. Ve bu araştırmada en üst sıralarda yer alan ülkeler  evde/okulda kaygıyı arttırıcı geçici öğrenmeleri çoktan bir kenara bırakmış; edindirerek kalıcı öğrenmeleri önceleyerek yol katediyorlar.

PISA demek bir ülke için otuz yıl sonra  nerede olduğunu öngörmek demek. !Onlar için bu yüzden önemli.

Bizim için de önemli mi sizce?

EĞİTİMCİ TÜLAY BİLİCİ

14.05.2024



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş