İnegöl’e bağlı kırsal Hamzabey Mahallesi’nde bulunan Boğazköy Barajı ve Göleti’nde yaklaşık 7 aydır su tutulmaması, bölge halkı için tarımsal üretimde yeni bir alan oluşturdu. Gölet tabanında daha önce tarlaları bulunan vatandaşlar, Devlet Su İşleri’nin bilgisi dahilinde bu alanlara yeniden ekim yaptı.
Ortalama 3 ila 4 dönüm arasında değişen arazilere sahip olan köylüler, bu alanlara traktörlerle girerek yemlik mısır, domates, biber ve diğer çeşitli sebzeleri ekti. Yaklaşık dört aylık büyüme süreci sonunda ürünler hasat edilmeye başlandı. Özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, mısır ekimi yaparak kışlık yem ihtiyacını karşılarken, bazı vatandaşlar da evlerinin mutfak ihtiyacını gidermek amacıyla sebze üretimine yöneldi.
SULAR ÇEKİLDİ, ÜRETİM BAŞLADI AMA YAĞMUR ENDİŞESİ BÜYÜYOR
Bölgede uzun zamandır etkili bir yağmur yağmaması ise çiftçilerin en büyük endişesi haline geldi. Kurak geçen yaz ayları ve mevsim normallerinin altındaki yağış miktarı, toprağın verimini doğrudan etkiliyor. Üreticiler, eğer önümüzdeki günlerde yeterli yağış olmazsa hem gölette ekilen ürünlerin hem de bölgedeki genel tarım faaliyetlerinin büyük zarar göreceğini ifade ediyor.
Hamzabeyli çiftçiler, “Şu an elimizdeki bu fırsatı değerlendirdik ama yağmur yağmazsa ne mısır kalır ne de domates. Susuzluk her geçen gün artıyor. Eğer bu gidişat böyle devam ederse perişan oluruz” diyerek kuraklık tehdidine dikkat çekiyor.
Köylüler, göletin tabanını geçici olarak değerlendirmiş olsalar da iklim koşullarının olumsuz gitmesi halinde bu üretimin sürdürülebilir olamayacağını vurguluyor.
HABER: SERHAT ÇİÇEK