İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ beraberinde ki İnegöl Platformu Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte MODEF Fuar’ında standı bulunan esnafları ziyaret etti.
geldiniz diyorum. Şimdi İnegöl’ün geçmişi ile tarihi ile, yeni jenerasyonu buluşturmak, bilgilendirmek gerekiyor. İnegöl Platformu öncelikle İnegöl’ün tarihi ile ilgili, sosyal ve ekonomik yaşayışı ile ilgili değerlendirmelerini kendi aralarında gerçekleştiriyorlar. Bu bizim için önemli. Geçmişten bize veri gelmesi, geçmişin unutulması çok önemli. Biz geçmişimizi unutmadan geleceğimizi hazırlayan insanlarız. Ben kıymetli büyüklerime bir araya geldikleri için, bizlere verdikleri fikirlerden dolayı teşekkür ediyorum. İnegöl için en önemli projelerden biri olan İnegöl Mobilya Fuarı’nın içinde de bizleri yalnız bırakmadılar. Hep birlikte firmalarımızı ziyaret edeceğiz. Şahıs olarak ve İTSO olarak bu platformun içinde bulunmaktan çok memnunuz. İnegöl’ümüze bu nebze faydamız olacaksa mutlu oluruz. Tüm İnegöllü kardeşlerimizi, İnegöl’ü sevenleri platformda birlikte hareket etmeye davet ediyorum” dedi.
Daha sonra konuşan İnegöl Platformu Başkanı Sabri Yalın, “Bugün burada İnegöl Mobilyası’nı dünyada marka olarak ilan eden ve tanıtan İnegöl Mobilyacılarını MODEF nezdinde ziyaret etmek için burada bulunuyoruz. Biz İnegöl Platformu olarak neden buradayız; zira platform olarak bizim konumuzun içeriinde bu. Biz İnegöl Platformu olarak İnegöl’ün her şeyi ile ilgileniyoruz. Bizler 1970’li yıllardan bu yana, o yılların gençliği olarak bugünlere gelmiş tüm arkadaşlarımız kendi sahalarında önemli yerler kazanmış, İnegöl’ü çok seven arkadaşlardan oluşuyor. Biz, 19 Şubat- 4 Mart 2020 tarihinde bir araya geldik. Nedeni ise; başkanın ifade ettiği gibi İnegöl Mobilya Sektörü ile dünyaca tanınan bir yer ama birden olmuş değil. İnegöl oldum olası, tarihi sayfalara baktığımızda 500 seneden beri hep kereste işi ile ilgilenen bir şehir. Kürekçilik, sandalyecilik, ikseletçilik ve ihtiyaca göre mobilya sektörüne yönelmiş ve en iyisini yapmımş dünyaya kendini, tanıtmış. Biz bu tanıtma sırasında yeni iş alanları oluşmuş. İşçiler burada iş bulmuşlar. Köylerden merkeze gelmişler. 1927 tarihinde İnegöl’ün nüfusu 487 bin, 12 bin’i sadece merkezde geri kalanı köylerde. 2000’li yıllara bakınca mobilya sektörünün büyümesi nedeniyle İnegöl’de iş alanları artmış ve köylerden şehre göç başlamış ve Doğu Anadolu, güney Doğu Anadolu’dan, Karadeniz’den, Balkanlar ve Kafkaslar’dan büyük göçler ile İnegöl’ün nüfusu fırlamış. Aniden vites büyüyünce kazalarda meydana gelmiş. İnegöl’de ciddi bir kültür erozyonu oluşmuş. Bu erozyon İnegöllülük vasfını kaybettirmiş. İnegöl’de eskiden güven vardı, yalan yoktu, sevgi vardı. Büyük, küçük saygısı vardı. Ama son zamanlarda bunlar azalmaya başladı. 70’li yılların geçleri 7 ay önce bir araya geldik ve eski değerlerimizi geri getirmek üzere platformu kurduk. Şuanda 48 kişiden oluşuyor. Eski bürokratlar, serbest meslekçiler bu platformu oluşturuyor. Bizim parolamızda politika, siyaset yok. Aramızda ticari bir kaygı yok. Tek amacımız İnegöl sevdası. En azından kaybolmakta olan değerlere sahip çıkabilmek. Biz bu nedenle yapamadığımız genel kurulda deklarasyonu ilan etmiş oluyoruz. İnegöl için varız ve değerlerini geri getirmek için var gücümüz ile 15 çalışma gurubu ile dağılacağız ve çalışacağız. Bu vesile ile İnegöl Mobilyasını dünyaya tanıtan esnaflarımızın mücadelesi dolayısı ile esnafı takdir ediyoruz, MODEF nezdinde İTSO Başkanı’nı kutluyorum” diye konuştu.
Eski Yenice Belediye Başkanı Ramiz Yiğit, “ 7 ay önce İnegöl Platformunu kurduk. İnegöl’de unutulmuş yada unutulmaya yüz tutan eski kültürel değerlerimizi yeniden hayata geçirmek, eski ve yeni kültürü kaynaştırmak için bir araya gelen İnegöl sevdalısı insanlarız. Ben MODEF’i çok önemsiyorum. MODEF’i kuran Rahmetli Hikmet Şahin’i rahmetle anıyorum. Burada bizim İTSO’nun değerli başkanı bizi ağırlıyor. Bizde kendisine ve mobilyaya destek için buradayız. Rabbim burada ki esnafa hayırlı ve bol kazançlar versin” dedi.