Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Cerrah Mahallesi’nde 2020 yılında 12 milyon çöğür ile 8 milyon fidan ekildi. Ekilen çöğür ve fidanlar Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye’nin önemli çöğür (tohumdan yetiştirilen küçük anaç fidan) ve aşılı fidan üretim merkezlerinden Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Cerrah Mahallesi’nde 2020 yılında 12 milyon çöğür ile 8 milyon fidan dikildi.
Dikilen çöğür ve fidanların aşılama işlemleri başladı. Aşılama işleminin ardından Kasım ayında hasadına başlanılacak olan çöğür ve fidanlar Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeye ihraç edilecek.
Türkiye genelinde 2019 yılında 39 milyon dolar fidan ihracatı yapıldığını söyleyen Cerrah Cerrah Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, 2020 yılında hedefin 60 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Mehmet Bayram AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
”Biz 50 yıldır bu işin içindeyiz. Tohumdan, fidana gelene kadar emeğimiz var. Bu gördüğünüz fidanlar ayva anacı. Birde tohumdan ürettiğimiz anaçlarımız var. Bunu üretmek öyle kolay görünse de, kolay değil. Tohumdan meyveye getirmek belli bir zaman alıyor. Geçen sene ektik bir yılda bu hale geldi. Şuanda aşı yapıyoruz. Birde çöğür dediklerimiz var oda 1 yıl sürüyor. Bunları 1 yıl sonra farklı il ve ilçelerimize pazarlıyoruz. Çöğür deyince akla Cerrah gelir. Cerrah’ta 12 milyon civarında üretimimiz var. Bu önceden daha fazlaydı. Yaklaşık 25-30 milyon civarında üretim yapıyorduk şimdi düştü. Bu fidanlar nereye gidecek, bunu Asya ve Avrupa’ya pazarlamak için 100 büyükelçiliğe yazı yazdık. Arından görüşmeler yapıldı. 2 yıl önce Kazakistan gezisi düzenledik. Ülkemizde ki fidanları tanıtmak için çalışma düzenledik. Bu yıl fidancılık sektörü bu şekilde hızlı bir ivme yakaladı. 2019 yılında Türkiye geneli 39 milyon dolardı fidan ihracatı, 2023’e kadar hedefimiz 100 milyon doları yakalamak. Bu hedefe de inşallah ulaşırız. Türkiye fidancılık sektörünün olması olmazı. İnegöl’de çöğüre üretimi 12 ila 13 milyon civarında, fidan üretimimiz ise 8 milyon adet. Fidanın tanesi 7 ila 8 TL’den 8 milyon fidan satıyoruz. Biz durmayacağız, Türkiye fidancılığı dünya markası olmak zorunda. İşimizi özveri ile yapacağız, ülkemizde ki fidancılık sektörünü iyi yerlere taşıyacağız. Bu yılki hedefimiz inşallah 60 milyon dolar. Hedefimiz hep büyük ve yükselmek”
Ekilen fidan ve çöğürlerin aşılama işlemini yapan işçilerden Şerif Şentürk, fidan aşıcılığı mesleğinde kalifiye eleman yetişmediğini belirterek, lise ve üniversitelerde bu alanda bölüm açılması gerektiğini kaydetti.
Fidan aşıcısı Şerif Şentürk, “Bizim branşımız fidan aşıcılığı. Bu mesleği 12 yaşından beri 41 yıldır yapıyorum. İşletme Fakültesi mezunuyum bu işi çıraklıktan öğrendim. Şuanda kendi yetiştirdiğimi 80 işçimiz var. Aşıcılar bizim bölgemizde kalmadı. Gençler bu işi yapmak istemiyorlar. Bu işin getirisi çok güzel. Gençlerin, okula gidenlerin yazın çalışıp kazanabileceği en güzle mesleklerden biri bu. Bağcıkçılık yapan arkadaşın yevmiye 150 ila 170 TL arası. Devletin bu konuya el atarak, tarım liselerinde, üniversitelerde bölüm açmaları, öğrenci göndermelerinde bir fayda var. Önümüz deki yıllarda memlekette aşıcı kalmaz, meyve yiyemeyiz. Devletin buna el atıp bölüm açması gerekir benim önerim bu” dedi.
Ege Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Osman Erol ise, “Ben yaklaşık 9 yıldır bu işi yapıyoruz yaz sezonundan. Öğrencilerin yaz ayların boşluğu var. Bu iş öğrenciler için çok müsait, getirisi yüksek. Hiç bitmeyecek bir iş, vasıfsız bir iş değil, gerçek bir meslek. Tüm öğrenci arkadaşlara bu mesleği tavsiye ediyorum. Her yıl gelip çalışıyorum. 7 yıldır aşı yapmaya da başladım. Gelen insan çok oluyor ekibe ama birkaç gün sonra bırakıyorlar. Aslında çok zor bir iş değil, 15 gün çalıştıktan sonra sürdürülebilir bir iş. Bu alanın üniversitelerde yada meslek liselerinde aşıcılık üzerine detaylı bir dala ayrılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
HABER: KADİR İNCİ