MÜSİAD İnegöl Şubesi Video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen Haftalık Yönetim Kurulu Toplantısı yoğun katılım ile gerçekleşti. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sn. Hasan Büyükdede’nin katılımının yanı sıra Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç’de toplantıya katılım sağladılar. Toplantıda özellikle Covid-19 salgınının sanayi işletmeleri üzerindeki etkileri istişare edilerek, normalleşme sürecinde sana
MÜSİAD İnegöl Başkanı Mehmet Döngel başkanlığında gerçekleşen Yönetim Kurulu toplantısı açılışında Döngel şu ifadelerde bulundu.
‘’Bizleri Covid-19 salgını sürecinde bu yoğun günlerde kırmayarak aramıza katılan öncelikle Sayın Bakan Yardımcımıza, Sayın Milletvekilimize, Sayın Belediye Başkanımıza ve MOSFED Yönetim Kurulu Başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sayın Bakanım toplantımıza başlarken sizlere İnegöl’ün ticaret rakamlarını kısaca arz etmek istiyorum. İnegöl olarak 2019 yılında 1 milyar 200 milyon dolar ihracatla 18. sıradaki yerimizi koruduk. 249 milyon dolar ithalatla 27’inci sıradan 28. sıraya gerilerken, 1 milyar 450 milyon dolar dış ticaret hacmi ile 21. sırada yer aldık. 950 milyon dolar dış ticaret fazlası ile Türkiye’nin iller sıralamasında 9. sırada yer aldık. Mobilya sektöründe Türkiye’nin toplam ihracatı 2 milyar 917 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, İnegöl olarak bu ihracatın %19’u olan 553 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdik. MÜSİAD’lı iş insanlari olarak üretmeye istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Özellikle Covid-19 salgını sürecinde öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Maliye Bakanımıza ve sizlere teşekkür ediyoruz, bizlere her alanda destekleriniz oldu. MÜSİAD’lı iş insanları olarak bu süreçte üretmeye devam ediyoruz. Normalleşme sürecinde ise hızlı bir şekilde ülkemize değer katmaya devam edeceğiz’’ dedi.
Toplantı açılışının ardından söz alan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise şu açıklamalarda bulundu.
‘’Sayın MÜSİAD Başkanı Mehmet Döngel ekonomik açıdan şehrimizi sizlere çok güzel özetledi. Üreten bir şehir var burada. Sanayi, tarım ve turizmin buluştuğu ender şehirlerden biriyiz. Bizler tüm STK’ları ile birlikte şehrimizde oluşturduğumuz sinerjiyi farklı yöne çeviriyoruz ve beraber hareket etmeye devam ediyoruz. Yaşadığımız süreçte STK’na çok önemli işler düşüyor. Bu manada MÜSİAD şehrimize değer katmaya devam ediyor ve ülke genelinde de böyle olduğunu görüyoruz. Ben şimdiden bizlere sunacağınız katkı ve destekler için sizlere teşekkür ediyor, en kısa zamanda sizleri şehrimizde ağırlamak istiyoruz dedi.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sn Hasan Büyükdede söz alarak açıklamalarda bulundu.
‘’Ben biliyorsunuz ki MÜSİAD üyesiyim. 1992 yılından bu yana üyeliğim devam etmektedir. Üyelik sürecinde 6 yıl başkan yardımcılığı görevinde bulundum. Halen Yüksek İstişare Heyeti üyesiyim. Üyelik sürecinde Sayın Ahmet Güleç ile birlikte beraber görevler yaptık. İnegöl için çalışmalarımız oldu. MÜSİAD için İnegöl’ün yeri ayrı olmuştur. Tabi MÜSİAD, Başkanları ve üyeleri ile birlikte piyasaları öğrenebileceğimiz, veriler sunabilen çok büyük bir kuruluştur. MÜSİAD hükümetlere olumlu yönde rehberlik yapan bir kuruluş oldu. MÜSİAD’ ın 30. Kuruluş yılını kutladığımız bu günler bizler için çok önemli günlerdir. Davetinize icabet etmeyi bir gönüllü olarak gönlümüzden kabul ediyorsak bu camianın gücüdür’’ dedi.
Toplantıya davet için teşekkürlerini sunan Sn Büyükdede, MÜSİAD İnegöl Başkanı Döngel’den gelen ‘’ Covid-19 sonrası biz sanayicileri neler bekliyor’’ sorusu üzerine sözlerine şu ifadelerle devam etti.
‘’Covid-19 süreci hızlıca normalleşmeye doğru yol alırken, bayram sonrası bizler için biraz daha olumlu olacak yeni normal dediğimiz sürece gireceğiz. Bu süreç ile birlikte Bakanlığımız ve firmalarımız ne yapmalıdır onu planlıyoruz. Biz Eylül başında daha normal bir sürece gireceğimizi tahmin ediyoruz. Bu önümüzdeki zamanı firmalar açısından en uygun şekilde nasıl düzenleyebiliriz, firmaların ne gibi çalışmalar yapması gerekiyor bunlar için çalışmalarımız var. Sayın Bakanımız bunun için 5 temel noktada yapılması gerekenler için beyanda bulundu. Bu 5 madde şu şekilde;
Bunun için hazırlanan kılavuzda işletmelerde ki çalışanların sağlığının nasıl korunması gerektiği ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Bunun yanında belgelendirme kılavuzu olacak. İşletmelerde sertifika dönemine girilecek. Bunlar bir dizi önlem planı olup, bu süreç sıkı bir şekilde takip edilecek. Bu sertifika ile birlikte ihracat yapan işletmelerimizin dünyaya entegre olurken ‘’bu işyeri sağlıklı işyeridir’’ profilini çizecektir.
‘’Bunlara ekleyeceğimiz bir diğer husus ise markayı çok daha etkin bir hale getirmemiz lazım ve İnegöl bunun için çalışmalı bizde bu çalışmaya destek olmak için elimizden geleni yapacağız’’ dedi.
Tüm Bursa bölgesini ilgilendiren yerli otomobil üretimi ile ilgili ifadelerini belirten MÜSİAD İnegöl Başkanı Mehmet Döngel; ‘’ Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın önderliğinde yerli otomobil üretim yerini Bursa olarak seçtiniz. Bizde mobilya sanayimizin yanı sıra İnegöl ve MÜSİAD olarak yerli otomobil üretimi için yan sanayi noktasında bize ne düşerse yapmaya hazırız. Özellikle döşeme noktasında elimizden ne geliyorsa yaparız. İnegöl bir mobilya şehri bu bizim için vazgeçilmez fakat Bursa bölgesine gelecek otomobil üretiminde İnegöl’ün de yer alarak şehrimizde ki iş sahalarını arttırmayı hedefliyoruz’’ ifadelerinde bulundu. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban; şehir olarak elimizde ki sektörleri çeşitlendirmek bizler için iyi olacaktır diyerek yerli otomobil üretimi adına İnegöl’ün rol oynayabileceğini belirtti. Bunlar üzerine Sn Büyükdede ile birlikte İnegöl otomotiv endüstrisinde neler yapabilir, nasıl katkılarda bulunabilir konuları üzerine istişarelerde bulunuldu. Kompozit üretiminde, döşeme ve iç kaplama malzemeleri ürün gamında yer alınabilir. Şu an ciddi yatırıma ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, mobilya paralelinde İnegöl’e gelebilecek farklı iş alanlarının olduğu üzerinde duruldu.
MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç söz alarak ‘’Mobilya sektöründe daha ileri noktalara gelebilmemiz ve dünya pazarında daha etkin rol almamız için işbirliği kültürünü geliştirmemiz gereklidir. Mobilya katma değerli ve istihdam dostu sektördür. Bu sektörü ileri taşımamız küçük işletmelerle ve kayıt dışılıkla gerçekleşemeyecek. Bu yüzden Bakanlık tarafından devlet desteğiyle biz sanayicilere işbirliği/ortaklık kültürünü kazanmamız için destek olmanızı bekliyoruz’’ ifadelerinde bulundu.
Toplantı devamında söz alan Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, ‘’Covid-19 sürecinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalar takdir edilecek niteliktedir. Solunum cihazlarının üretimi ve diğer çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleşerek teknolojiyi kısa zamanda ülkemizin hizmetine sundu’’ dedi.
Toplantının sonunda Sn Büyükdede gündemde olan yeni bir konuyu daha iletti. Sanayi işletmelerinin personellerinin sağlığı konusunda Covid-19 testi Sağlık Bakanlığı ortaklığıyla Bursa’da da başlayacak. Çalışanların sağlığı için titizlikle çalışacaklarını belirtti.
1 saati aşan video konferans yöntemiyle yapılan toplantı, katılımcıların iyi niyet ve dilekleriyle son buldu.