Mobilya sektörünün buluştuğu önemli adreslerden biri olan Furniture İstanbul Fuarı’nın açılışında konuşan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün son 16 yılda kat ettiği büyük mesafe ve küreselleşme serüvenini değerlendirdi.
Türkiye mobilya sektörünün izlediği doğru strateji sayesinde dünya sıralamasında 22.sıradan 12.sıraya yükseldiğini belirten Güleç, sektörün yaklaşık 2 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini söyledi. KDV indiriminin sektöre pozitif olarak yansıyacağının altını çizen Güleç, bu uygulamanın fuara büyük bir hareketlilik getireceğini ekledi.
Türkiye mobilya sektörünün ihracatında önemli bir rol üstlenen İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Başkanı Ahmet Güleç, Furniture İstanbul Fuarı’nın açılışında katılımcılara seslendi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HEDEFİYLE İHRACATA ODAKLANDIK”
Sektörün son 16 yılda ihracat odaklı büyüme strateji benimsediğini belirten Güleç, sektörün aynı zamanda imalat, kalite ve tasarıma odaklandığını söyledi. Güleç, bu çalışmalar neticesinde dünya sıralamasında 22.sıradan 12. sıraya yükselen sektörün 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefiyle dünyanın en büyük ilk 5 mobilya ihracatçısı konumuna gelmek için çalıştığını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son 15 yılda izlediği dış politika stratejisinin sektörün ihracatında olumlu sonuçlar doğurduğun altını çizen Ahmet Güleç, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile yurt dışı gezilerine katılma şansı yakalayan sektör temsilcileri, hedef pazarlarımızda önemli iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Ticaret Bakanlığının yapmış olduğu çok yönlü çalışmaların da etkisiyle büyüyen sektörümüz, katma değerli ürünler geliştirmeye odaklandı. 2003 yılında 32 firmanın 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapabildiği sektörümüz bugün bu sayıyı 647’ye yükseltti. Tabanın yayılmış bir modelle büyüyen Türkiye mobilya sektörü, ihracatının ithalatının çok üzerinde seyrettiği nadir sektörlerden biri. Bununla gurur duyuyoruz” dedi. Bugüne kadar ulaştıkları rakamlarla Türkiye’nin ihracat hedefleri doğrultusunda milyonlarca dolarlık ihracata direkt katkı sağlamanın gurunu yaşadıklarının aktaran Güleç, “Sektörümüzün hedef pazarları olarak belirlenen ABD, Çin ve İspanya üçgeninde sistematik olarak çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sektörün ihracat hedefine ulaşması için Ar-Ge destekli tasarımlar üretmesi ve pazar odaklı çalışması gerekmektedir” dedi. Birlik olarak alım heyetleri konusunda da yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran Güleç, Bahreyn, Belçika, Bosna Herkes, Etiypya, Gana, Hindistan, Libya, Malezya, Fas, Pakistan, Suudi Arabistan, İsveç ve Ukrayna’dan 80’den fazla katılımcı firmanın Furniture İstanbul Fuarı kapsamında Türk firmalarla görüşeceğini belirtti.
“KDV İNDİRİMİ SEKTÖRDE BAYRAM HAVASI ESTİRDİ”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı KDV indirimin sektörde mutlulukla karşılandığını söyleyen Ahmet Güleç, indirim sayesinde sektörün yılsonu hedeflerine daha rahat ulaşacağını aktardı. 2010 ve 2017’de yapılan KDV indirimlerinin sektöre ciddi hareketlilik getirdiğinin altını çizen Güleç, “Bu karar açıklanır açıklanmaz sektörde doping etkisi oluşturdu. Sektör olarak çok mutluyuz. Kararın alınmasında öncü ve yapıcı tutumundan dolayı Sayın Bakanımız Berat Albayrak’a çok teşekkür ediyoruz. Mobilyacılarımız daha çok üretim yapacak, daha çok kişi çalıştıracaklar, daha çok satış yapıp daha fazla vergi verecekler. KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesiyle mevcut indirime ilaveten yüzde 10 indirim daha yapacağız. Sektörü çok motive edici bir hamle oldu. Bunun etkisini hem içeride hem dışarıda göreceğiz. Mobilya almanın tam zamanı” diyerek konuşmasını sonlandırdı.