Her sene hububat hasadında kurulan Yenişehir Söylemiş Köyündeki Toprak Mahsulleri Ofisinde hububat alımı başladı.
Buğday Alım Merkezi’ni ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Yenişehir ve İnegöl’de yapılan 150 bin dönüm buğday ekiminden 60 bin ton rekolte beklediklerini ifade etti.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Yenişehir Söylemiş Köyü’nde
Toprak Mahsulleri Ofisi Buğday Alım Merkezindeyiz. Alım sahasını gördük, şuanda toprak mahsulleri ofisi ekipleriyle beraberiz. Alımlara başlandı. Burada cihazlar var, cihazlar ölçüp biçiyor, 1. kaliteden yemliğe kadar ne geliyorsa ölçümlere göre fiyat ödeniyor. Yenişehir bölgesinde 80 bin dekar civarında buğday üretimi var. 70 bin dekar da İnegöl’de üretim var. Toplamda 150 bin dekarı bulabilecek bir buğday üretimi söz konusu. Toprak mahsulleri ofisi haricinde özel firmalara da yem veriyorlar. ÇKS yaptıran çiftçilerimiz buraya buğday veremiyorlar. ÇKS’sini yaptırmış olan çiftçilerimiz kayıtlara girip buradan sıra alıyor, kuyrukta beklemeyip kendine verilen saatte gelerek buğdayını indiriyor. Çiftçilerimiz zaman zaman ‘İnegöl’de neden kurulmadı?’ diye soruyorlar. Biz ortalama olarak burayı hedef gösteriyoruz. Buğday üretimimiz genelde Sungurpaşa, Çavuşköy, Boğazköy bölgelerinde yapılıyor. İnegöl ovasında çok fazla buğday olmuyor. Çiftçilerimize bol kazançlar diliyoruz. Geçen sene toprak mahsulleri ofisi fiyatları açıklamadığından dolayı çalışma imkânı bulamadıydık. Bugün 2. günü olmasına rağmen bir hareketlilik var. Fiyatlar da belli olduğu için çiftçiler burayı tercih etti. Tüm çalışan arkadaşlara kolaylıklar, çiftçilerimize de bol bereketli kazançlar diliyorum” dedi.
YAĞIŞLAR KALİTEYİ ETKİLEDİ
Çelik, “Yağışlar başlangıçta buğdayın iyi gitmesini sağladı ama buğday çiçekteyken 45 gündür yaşan yağmur kaliteyi düşürdü. Buğday yağmuru pek sevmez. Şuanda bir kalite düşüklüğü yaşandı” diye konuştu.
PEŞİN PARA
Hububat alımlarının artık peşin parayla yapıldığının altını çizen Çelik, her Çarşamba ödeme yapıldığını da sözlerine ekledi.