Tel Kırma VE Tel Sarma Sergisi Müzede izlenime sunuldu

İlim Yayma Cemiyeti Buhara Okuma evinde düzenlenen tel kırma ve tel sarma kursunda İffet Karaman ve kursiyerlerinin hazırladığı 58 parçadan oluşan “Tel Kırma ve Tel Sarma” sergisi, İnegöl Kent Müzesinde görücüye çıktı.

Yayınlama: 28.04.2018
905
A+
A-

Tarihi dokusu ve geçmişi günümüze taşıyan eserleriyle İnegöl’ün önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan İnegöl Kent Müzesi, İlim Yayma Cemiyeti Buhara Okuma evinde usta öğretici İffet Karaman ve kursiyerlerinin hazırladığı Tel Kırma ve Tel Sarma sergisine ev sahipliği yapıyor. Kurs süresince Karaman ve kursiyerlerinin el emeği göz nuru ile hazırladığı toplamda 58 parçadan oluşan tel kırma ve tel sarma eserlerinin görücüye çıktığı sergi, dün düzenlenen törenle izlenime sunuldu.

 

Sergi açılışında konuşan kurs öğreticisi İffet Karaman, “Tel kırma, Bartın yöresine ait olup gelişimine ait somut verileri ve yazılı kaynakların azlığı nedeniyle tarihi hakkında bilgiler oldukça yetersizdir. Araştırmalara göre 1890 ve 1900 yılları arasında ilk defa Bartın’ın asma mahallesinde oturan Hatice Ağaçkıran tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Tel kırma, yöre insanın kendi sanat anlayışı ile yoğurulup yörenin vazgeçilmez bir otantiği haline gelmiştir. Zamanla iç ve dış turizmin gelişmesi sonucu bölgeye gelen turistlerin tel kırmaya büyük ilgi gösterdiği görülmüştür. Tel kırma desenlerinde 18. ve 19. Yüzyılın ilk örneklerinden başlayarak sürekli değişim gösterilmektedir. Bizler de tel kırmayı günümüz modern çizgileriyle birleştirerek sizlere sunmak üzere zevkli ürünler hazırladık. İlim Yayma Cemiyeti Buhara Okuma evinde 2 yıldır tel kırma kursu vermekteyim. Bu ürünleri siz değerli misafirlerimize sunmak onur verici. Bizlerden desteklerini esirgemeyen İnegöl Belediyesi ve Kent Müzesine de teşekkür ediyorum” dedi.






 

Sergi açılışı öncesi İnegöl İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Mustafa Aksakaloğlu da bir konuşma yaptı. Aksakaloğlu, “İlim Yayma Cemiyeti olarak İnegöl’de 4 tane öğrenci yurdumuz var. Eğitim çalışmalarına desteğimizle ilgili de İnegöl’ün 92 köyü dahil olmak üzere, imkansızlıktan okuyamadık diyen kalmasın sloganıyla hareket ediyoruz. Öğrencilerimiz ve sevenlerimizle de bu tür kültür sanat etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Sergide emeği geçen başta hocamız ve kursiyerlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Açılış öncesi kürsüye son çıkan isim ise Belediye Başkanvekili Ahmet Kara oldu. Birçok kültür etkinliğinin merkezi konumuna gelen Kent Müzesinde İffet Karaman ve öğrencilerinin büyük emekler ile hazırlamış olduğu “Tel Kırma ve Tel Sarma” sergisinin açılışını yapmak üzere bir araya geldiklerini ifade eden Kara, “İnegöl Kent Müzesi, Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesi unvanıyla, İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi de Türkiye’de sektöründe ilk olmasıyla yoluna devam etmekte. Bu eşsiz yapıları kurmak ve kentimize kazandırmak; İnegöl halkının bizlere göstermiş oldukları destekle nasip olmuştur. Bizler; tarihini yaşatarak koruyan bir belediyeyiz. Bu kentin değerlerini ve ruhunu diri tutmayı birinci vazifelerimizden addediyoruz. İnegöl Kent Müzemiz; birçok kültür etkinliğinin merkezi haline gelerek, İnegöl’de açılan sergilerin merkezi konumuna gelmiştir. Bugün de İlim Yayma Cemiyeti Buhara Kitap Okuma Evinde çalışmalarına devam eden İffet Karaman ve öğrencilerinin el emeği, göz nuru ürünlerden oluşan ‘Tel Kırmanın Tasarım ile Buluşması’’ adlı serginin açılışı için bu güzel mekandayız. İnanıyor ve biliyoruz ki, kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları kadın zarafeti ile şekillenen bir sosyal hayata, daha mutlu ve müreffeh bir geleceğe ulaşmamızın yegane koşuludur. Bu masalsı sergi Kent Müzemizde gerçekleştirilen 97’nci Sergi. Bu güzel mekanda şimdiye kadar her alanda kültür sanat çalışmalarını siz değerli misafirlerimizin izlenimine açmıştık. Tel Kırma, Kumaşın kasnağa gerilerek gelin teli dediğimiz teller ile kendine özgü gümüş iğne ile işlenmesidir. Unutulmaya yüz tutulmuş el işlerimizden olan tel kırma Bartın’a özgüdür. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu sergimizde; 14 tepsi, 8 mevlit örtüsü, 4 seccade, 3 salon takımı, 5 çanta, 10 kırlent, 4 bohça, 7 havlu ve 3 kıyafet hazırlandı” dedi.

 

Ahmet Kara, Müzede açılması planlanan bir sonraki serginin ise Müzeler Haftası Özel Etkinliği olarak gerçekleşeceğini ifade ederek “Fırça ve İlmelerin Ahengi Sitare Ahmadova Kişisel El Sanatları Sergisini ilçe halkımızla buluşturacağız. Tel kırmanın Tasarım ile Buluşması adlı sergimiz 27 Nisan – 02 Mayıs tarihleri arasında İnegöl Kent Müzesi Serdar Rubacı sergi salonunda ziyarete açık kalacak. Son olarak bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu özel ve anlamlı serginin oluşturulmasında büyük özveride bulunan İffet Karaman ve öğrencilerine huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kültür varlıklarını koruma adına imar ettiğimiz geçmişin bizlere daha anlatacağı çok şey var düsturuyla hareket eden Kent Müzemizdeki bu sergimize herkesi davet ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak sergi gezildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş