İnegöl İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, ‘Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçerim’ seminerleri kapsamında daha önce İMYO’lu öğrencilere eğitim vermişti. Eğitim seminerlerine devam eden İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, önceki gün İşletme Fakültesi öğrencileri ile bir araya geeldi.
Sosyal Hizmetler Müdürü Sepil Noyan ve Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Harmancı, gençlerin evlilik öncesi dikkat edilmesi gerekenleri gençlere aktarırken, düzenlenen seminere üniversiteli gençler yoğun ilgi gösterdi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnegöl İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Sepil Noyan, Aile ve Sosyal Destek Programı kapsamında İnegöl ve Yenişehir’de toplam 2365 hane ziyaret ettiklerini açıkladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, yapılan çalışmaları titizlikle incelediğini ve çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Noyan, İnegöl ve Yenişehir’de mağdur ve ekonomik olarak desteklenmeye ihtiyacı olan vatandaşlara maddi destek sağlandığını, aynı zamanda evde bakım, huzurevi, kreş, korumaya muhtaç çocuk, doğum yardımı, Şehit-Gazi ailesi destekleri, engelli kartı hizmetleri kapsamında iş ve işlemleri yürüterek vatandaşlara hizmet götürdüklerini ifade etti.
Son yıllarda yaşanan boşanmalarla ilgili rakamları gençlere aktaran Noyan, “Ülkemizde 2001 yılında 91.994 çift boşanırken, 2017 yılında bu sayı 128.411 yükselmiştir. Özellikle yeni evli çiftlerde görülen boşanma oranlarındaki bu artış, ülkemizde bireylerin evlilik öncesinde desteklenmeye ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Bizler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın hedef gösterdiği; güçlü aile, güçlü kadın, güçlü toplum anlayışını amaç edinerek çeşitli hedef kitlelerine Aile Eğitim Programı kapsamında Evlilik Öncesi Eğitimler, Aile Yaşam Becerileri, Evlilik ve İletişim, Aile Hukuku Aile Sağlığı ve benzeri konularda eğitimler vermekteyiz” dedi.
İnegöl İlçe Sosyal Hizmetler Müdürü Sepil Noyan’ın konuşmalarının ardından, Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Harmancı kürsüye çıkarak sunuma başladı.
Harmancı, aile ve evliliğin tanımını öğrencilere aktararak, “Toplumun en temel kurumlarından biri olan aile, evlilik aracılığı ile kurulmaktadır. Kadın ile erkeğin toplum tarafından onaylanan, kalıcı, kapsamlı, saygın, karşılıklı hak ve hükümlülüklere dayanan ve mahremiyeti korunan bir beraberlik oluşturarak aile hayatı sürdürmelerini sağlayan sosyo kültürel bir kurumdur” dedi.
İLK ADIM KİŞİNİN KENDİ ÖZELLİKLERİNİ TANIMASI
“Evlilik ve eş seçimi, geçmişten günümüze farklı kültürlerde, çeşitli biçimlerde yer almış bir süreçtir” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Harmancı, “Zamanla toplumsal yapıdaki değişmelere paralel olarak eş seçimi de değişime uğramaktadır. Sağlıklı evliliklerin oluşmasında en önemli unsur, kişinin eşini seçmeyi tesadüflere bırakmaması, bu kararı bilinçli olarak vermesidir. Evlilik kararı ve eş seçimi, hayatta alınan en önemli kararlardan biridir.Eş seçimi rastgele bir süreç değil, olmamalıdır. Kişinin bundan sonraki hayatını kiminle ve nasıl geçireceğini, kişiyi bekleyen yeni sorumlulukları, çocuklarının annesinin babasının kim olacağını ve ailenin bir bütün olarak nasıl bir hayatı olacağını belirler. Eş seçimi kararında ilk adım, kişinin kendi kişilik özelliklerini tanıması ve farkında olmasıdır” dedi.