Ulcay: “Maharet Teknolojiye Yön Vermekte”

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmesi için teknolojiye uyum sağlayan değil, teknolojiye yön veren ülkelerden birisi olması gerektiğini söyledi.

Yayınlama: 22.03.2018
1.211
A+
A-

Mimar ve Mühendisler Grubu MMG Bursa Şubesi, ‘Suni Zeka, Robotlar ve Sanayide Dijital Dönüşüm’ başlığı altında 1. Sanayinin Dijital Dönüşümü Çalıştayı düzenledi. Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayda UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da konuşmacı olarak yer aldı. Yoğun bir ilginin olduğu programda konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, ‘nesnelerin interneti’ olarak tanımlanan devrimle tamamen bağlantılı ve akıllı bir dünyaya doğru ilerlendiğini söyledi. Artık ezberlerin bozulduğuna işaret eden Rektör Yusuf Ulcay, küresel büyümenin yüzde 90’ının Avrupa dışındaki ekonomilerden oluştuğunun altını çizdi. Türkiye’nin yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduğuna işaret eden Ulcay; “2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmemiz, nitelikli bilgi üretmek ve bilgiyi ekonomik değerlere dönüştürmekle mümkündür. Maharet, teknolojiye uyum sağlamakta değil teknolojiye yön vermektedir. Bu anlamda yaşanan hızlı ve köklü değişim, kurum ve kuruluşlara yenilikçi olmaktan başka seçenek bırakmamaktadır” diye konuştu.

Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamalarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 19 artarak 17 milyar TL’yi aştığını belirten Rektör Ulcay, rakamların umut verici bulunmasına rağmen yine de yeterli olmadığını kaydetti. Cumhuriyet’in 100. yılında hedeflenen seviyelere ulaşabilmek için daha fazla Ar-Ge ve teknoloji üretiminin gerektiğini söyleyen Ulcay; “Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ve ihracatımız içindeki yüzde 4’lük payını yüzde 20’lere çıkarmamız gerekiyor. Bunun için de geleneksel sanayi alanlarımızın potansiyelini savunma ve uzay-havacılık sanayi, raylı sistemler, mekatronik, bioteknoloji ve yazılım gibi stratejik alanlarda da katma değere dönüştürebilmeliyiz. Uludağ Üniversitesi olarak içinde bulunduğumuz değişim sürecini iyi okuyarak, ülkemizin ve kentimizin kalkınmasında daha etkin rol almak üzere kendimizi bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre konumlandırdık” dedi.

Türkiye’deki 20 teknoloji transfer ofisinden birisine sahip olduklarının altını çizen Rektör Ulcay, öğretim üyelerinin araştırma projeleri için bugüne kadar 40 milyon TL’lik kaynak aktardıklarını söyledi. Üniversite sınırları içerisinde büyük bir araştırma vadisi kurmak için de çalışmalara başladıkları bilgisini veren Ulcay, yapılan bütün uygulamalar sayesinde YÖK tarafından seçilen 15 araştırma üniversitesinden birisi olmayı başardıklarını sözlerine ekledi.






Sunumun sonunda MMG Bursa Şubesi önceki dönem başkanı Ali Yılmaz tarafından Rektör Ulcay’a şükran plaketi takdim edildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş