Süt fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, “Biz anlatmaktan bıktık, eskisi kadar mücadele etmiyoruz” dedi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli,“Şubat 1 itibari ile 1.53 kuruş oldu süt fiyatı ama verilen fark yeterli gelmedi. Geçtiğimiz hafta bir hareketlenme oldu. Çünkü bir şeye talep varsa kıymetlendir yoksa değer kaybeder, bunu da görmüş olduk. Biga süt birliği bir hale yaptı 1.53 kuruş olan süt 1.63 kuruş oldu. Gönen’de de 1.63 kuruş oldu. Bizde bu arada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye genelinde süt fiyatlarının 1.63 kuruş olacağını tahmin ediyorum. Tabi ki her şey üretmeye bağlı. Türkiye’mizin coğrafyası büyük hayvana ne kadar elverişli değil ise de Türkiye insanı çalışkan olduğu için, burada 10 yıl öncesine kadar et ve süt yetiyordu ve pazarlıyorduk. Ama şu geldiğimiz noktada her nedense onlar anlamak istemiyor. Her geçen gün gittikçe et ithalatımız artıyor. Getiriyoruz, bugün Amerika’nın Uruguay bölgesinde hayvan azalmaya başladı fiyatlar yükseldi. Şimdi Brezilya’dan getiriyoruz, her gittiğimizde üzerinde fiyat koyuyor. Gördüğüm kadarıyla 2020 yılında Brezilya’dan da hayvan alamayacağız. Bizim yapacağımız şey belli. Biz üretmek zorundayız. Üreticimizi desteklemek zorundayız. Büyükler desteklendiği sürece kazanırsa yaparlar, kazanmazsa yapmazlar. Ama köylü kesimi yapmak zorunda. Bugün 2-3 kuruşluk destek veriyorsun. Bunun algısını vergisini ödemez bu. Bu sefer kaçak meydana geliyor, bunun hesabını bu kadar yapamıyorlar mı ? Biz anlatmaktan bıktık, eskisi kadar mücadele etmiyoruz. Bugün mahallelerde süt satışı artmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda 10-15 ton süt satılırken bugün İnegöl’de 25 ton mahallelerde satılıyor, kayıt yok. Buda devletimin zararına. Elde ki hayvan mevcudu belli değil. Bakan bey aşıyı ücretsiz yapacağız dedi ama altyapıyı yaptın mı da anlatıyorsun sayın bakanım. 15 gün ara verdik küpe takmaya millet yığıldı, kaçak çoğaldı. Programsız iş netice vermez. Bugün 1.63 kuruş süt fiyatı iyi para ama yeterli gelmeyecek. Ama bizde girdi maliyetleri yüksek. Kimse demiyor ki bu yemler niye bu kadar yüksek. Tüm bakanlara anlatıyoruz, yem sanayicileri en büyük zenginler oldu. Resmi belge yok, kayıt yok. Ama destek olsa kayda girecek, vergisini alacak. Ama demek ki onlar öyle istiyorlar bizde bir şey diyemiyoruz. Yarın öbür gün dışarıdan süt tozu aramaya başlayacağız. Kendi üreticimizi desteklemek zorundayız” dedi.
TEREYAĞINA HASRET KALDI BU İNSANLAR
Süt ürünlerine gelen zamla ilgili konuşan Çetizli, ” Katar’a giden mal Türkiye’de işlenip 2., 3. gün pazara sunuluyor. Pazar konusunda sıkıntı yok. Ama her şey fırsat belirlendi, süte 1.53 oldu. O süre içerisinde daha zam gelmeden zam geldi. Bugün 35-40 TL’den tereyağı yok. Birde hakiki tereyağı olsa tamam. Piyasada tereyağı yok. Denetim yok, kontrol yok. Hakiki tereyağına hasret kaldı bu insanlar. Denetim ve desteklemelerin artması lazım. Tarım ve hayvancılık bakanlığı ikiye bölünmeli, aksi takdirde bir bakanlık kontrolü yetiştiremez” ifadelerini kullandı.