Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’da beklenmedik kalp krizlerinin sebebinin hava kirliliği olabileceğini söyledi.
Tabip Odası tarafından 2017 yılında Bursa’nın hava kirliliği değerlendirildi. Prof. Dr. Kayıhan Pala, yetkililer tarafından “sanki kirlilik yokmuş” gibi davranıldığını belirtti. Pala, “Havayı en çok kirleten kükürtün 24 saatlik ortalama değeri bizim ulusal sınırımız 175 mikrogramdır. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün değeri ise 20 mikrogramdır. 21 ise hava kirlidir. Bizim yöneticilerimiz “174 ise temiz” diyor. Bursa’daki istasyon ortalamaları verilerine göre, yıllık partiküler madde seviyesi metreküpte 75 mikrogram. Bursa bu değer ile geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin 12’inci iliydi. 2014 yılında Bursa partiküler madde seviyesi en yüksek illerden 6’ıncı sıradaydı. Aşağı yukarı 2015 ile 2016 yılında belli ortalamalara sahipti. Yani yıllardır havanın kirli olduğunu dile getiriyoruz. Ancak bir düşüş olmadı. Kirliliğin azaltılmasına yönelik bir girişim olmadı. 2017 yılında ise bu yukarı doğru çıkarak 84 mikrogram ile Muş, Karaman ve Iğdır’dan sonra en kirli 4’üncü il olmuş durumda” diye konuştu.
Bursa’nın bunu hak etmediğini ifade eden Pala, “Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerinin 20 olduğunu düşünürseniz, Bursa’nın 4 kat daha kirli olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Herhangi bir kamu yönetici çıkıp da hava çok kirli diye bir tedbir alınmasını istemedi. Bu havayı solumak zorunda kalmak, başta çocuklar, sonra kronik hastalığı olanlar, sonra ise hepimizi açısından büyük risk taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmelerde Bursa’nın kirli olduğunun açıklandığını belirten Pala, “Ancak bir taraftan da bakanlıklar, kömürlü termik santraline, çimento fabrikasının kapasite arttırmasına, yeni çimento fabrikalarına, büyük bir atık tesisi yapılmasına, yeni organize sanayi bölgelerine onay veriyor. En başta kalp krizi olmak üzere Bursa’da son yıllardan ani ölümler çok meydana gelmektedir. Yaptığım araştırmalarda kalp krizi ölümlerinin tam olarak tıbbi bir açıklaması yok. Ancak uluslararası literatürde kalp krizi ile hava kirliliği arasında kurulmuş olan ilişkinin Bursa’da da geçerli olduğu gerçek. Diğer hastalıklarda da bunu söylemek mümkündür. Artık hava kirliliğinin olumsuz etkilerinin Bursa’da gözlendiğini söyleyebiliriz. Bu şehirde kalp krizi geçirme oranı düşük insanların kalp krizi geçirmesinin en büyük sebebi kirli havadır. Bunu kimse unutmasın” dedi.