OZZO firmasının daveti üzerine İnegöl’e gelen Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde öğrenim gören 90 öğrenci, İnegöl mobilyasının yapım aşamalarını inceleyerek atölye eğitimi aldı.
OZZO firması sahibi Vehbi Şimşek ile Bahçeşehir Üniversitesi Malzeme Uygulama Teknikleri dersi eğitim görevlisi Adil Öngel işbirliğinde düzenlenen program çerçevesinde İnegöl’e gelen Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık bölümünden 90 öğrenci, İnegöl mobilyasının yapım aşamaları ile ilgili atölye eğitimi aldılar. OZZO firmasında tüm üretim aşamalarını inceleyen öğrenciler firma yönetim kurulu üyesi Uğur Şimşek’in detaylı aktarımları sonucu sektörle ilgili bilgi sahibi oldular.
Fabrikadaki ziyaretin ardından OZZO’nun İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (İMOTİM)’deki mağazasına geçildi. Burada üretim aşamasındaki ürünlerin satışa sunum aşamalarını gören ve inceleyen öğrenciler, merak ettikleri konularda firma yetkililerinden bilgiler aldılar.
KENDİ MAKİNEMİZİ KENDİMİZ ÜRETİR HALE GELDİK
Gerçekleştirilen program ile ilgili konuşan OZZO firma sahibi Vehbi Şimşek, “1940 senesinde İnegöl’de bir Alman firması varmış. Boğazova mevkiinde kereste üretimi yapıyorlarmış. Rahmetli babam, Almanların yanında çalışmaya başlamış. 1950 senesinde İnegöl’e inip keresteci olarak kendi işletmesini kurmuş. Bugünkü teknolojik imkânlar yoktu, betondan ve ahşaptan yapma bıçkıyla kereste biçmeye çalışıyordu. Ben de onun yanında yetiştim. 1980 senesinde bayrağı babamdan devraldım. Bugünkü gördükleriniz şuanda Avrupa’da sektörümüzle ilgili görebileceğiniz tüm teknolojilerin bir arada kullanıldığı tek fabrikadır. Bizim geçmişten gelen tecrübelerimizle beraber bugüne kadar yurtdışında fabrikalar gezerek orada neyin nasıl yapıldığını izleyerek İnegöl’de uygulamaya soktuk. O hale geldik ki şuanda Amerika’da, Hindistan’da, Almanya’da OZZO markası adı altında fuarlara katılıyor ve kaliteli işlere imza atıyoruz. İstanbul Fuarı’nda Nanowood adı altında bir markayı da üretime soktuk. Makinelerimizi İtalya’dan, Almanya’dan ithal ettik ama şuan kendi makinelerimizi kendimiz yapar hale geldik. Şuanda Bursa’da makine mühendisi ve yazılım mühendisi arkadaşlarımızla birlikte kendi sektörümüzle ilgili Alman ve İtalyanların yapmış oldukları makinelerden yazılım ve kabiliyet anlamında daha üst düzeyde bir makine yaptık. Bunları da en yakın zamanda basınımızla paylaşacağız. Ziyaretinizden çok mutlu oldum. İnşallah Adil hoca gibi hocalar bu memleketimizde çoğalır. Bana projesinden bahsetmişti, sizi bilfiil üretimin içerisinde görmek istiyordu. Bugün bunu başardık. Sizleri tanımaktan dolayı çok mutluyum” dedi.
İNEGÖL İLE İLİŞKİMİZ BİTMEZ
Bahçeşehir Üniversitesi Malzeme Uygulama Teknikleri dersi eğitim görevlisi Adil Öngel, “Bu programı daha önce düşünmüş ve Vehbi bey ile görüşmüştük. Öğrencilerin buradaki imalatın kokusunu almalarını istedim. Eğitim esas burada gerçekleşir. Her şeyi sanal olarak anlatmak başka bir şey yaşamaları başka bir şeydir. Bunun için daha önce de görüşmüştük. Öğrencilerimi zaman zaman belirli yerlere götürüyordum ama burası onlar için gerçekten güzel bir okul oldu. Okulumuzla bu konuyu görüştük ve bize 2 otobüs destek verdiler. 5 hocamız ve 90 öğrencimizle İnegöl’e geldik. Hem İnegöl’ü gezdik hem de öğrencilerimize çok ciddi bir atölye eğitimi verdik. Burada çok güzel ağırlandık. Hiç unutamayacağımız bir gün geçirdik. OZZO ailesine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da İnegöl ile ilgili çalışmalarımız olacak. İnegöl ile ilgili projelerimiz bitmez. OZZO ile tanıştığımdan beri kendileriyle çalışıyordum. Otel projemde OZZO’nun sandalyelerine göre tasarımlar yaptım. İnegöl ile ilişkimiz bitmez” şeklinde konuştu.
1’E 10 KATACAK TASARIMLARI HAYATA GEÇİRECEKLER
İnegöl Genç İş Adamları Derneği (İGİAD) Başkanı ve Kapı Dünyası firma sahibi Hakan Özdemir, “Bugün geleceğimizin teminatı olan üniversiteli öğrencilerimizle bir aradayız. İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencilerimize İnegöl’e geldikleri için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Ürünlerin nasıl aşamalardan geçtiğini gördüler. Hocalarımızı düşüncelerinden dolayı kutluyoruz. Firma olarak çok mutlu olduk, onurlandık ve gururlandık. Öğrencilerimizin mimari bölümünün neticesinde yapacakları tasarımlar, memleketimize katacakları katma değerlerle bizim için çok önemlidir. Gezi sonunda kendilerine nasihatte bulunduk. Kendilerinin içlerinden yarın marka değerler çıkacak. İsimlerini bugünden tescillemelerini, bugünkü eğitim görme anlayışında mezun olduktan sonra okul yıllarını hatırladıklarında ‘Keşke hocalarımızı dinleseydik, eğitimimize daha fazla sarılsaydık’ deme ihtimallerinin olduğunu hatırlattık. Bugünden itibaren derslerinin her anının daha değerli bir hal alması gerektiğini ifade ettik. Bir ürün bir kere tasarlanıp binlerce üretilirse 1 liraya satılır fakat kendilerinin dalı olan üretmeden sanal ortamda şekillendirip sunumla satmaları 1’e 10 katacaktır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
ÇALIŞMALARINDA İNEGÖL MOBİLYASINI KULLANACAKLAR
Son olarak konuşan İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (İMOTİM) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Temelli, “İnegöl’e gelen Bahçeşehir Üniversite’mizin İç Mimarlık bölümü öğrencileri ve beraberlerindeki öğretmenlerinin ziyaretleri bizleri onurlandırdı. Bu vesile ile geleceğin tasarımlarını oluşturacak, geleceğin evlerini düzenleyecek olan iç mimar gençlerimizin İnegöl mobilyası ile tanışmaları ve özellikle yapım aşamalarını görmeleri, alışverişlerinde İnegöl mobilyasını tercih edecek olmaları bizi sevindirdi. İMOTİM’i ziyaret ederek gerek bu firmalarımızın gerek İnegöllü güzide firmalarımızın yapmış olduğu ürünlerin kendileri için vizyon katacak, çizimlerine konu olacak noktalarını öğrenmiş olmaları, kalite ve ekonomik durumlarını görmüş olmaları da mezuniyetlerinden sonra yapacakları çalışmalarda hem kendilerine hem İnegöllü mobilyacılara katkı olacaktır. Ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Onlara misafirlik yapan OZZO firma sahibi Vehbi Şimşek ağabeyimize ve onları yalnız bırakmayan Kapı Dünyası sahibi Hakan Özdemir’e teşekkür ediyorum. Bu tür ziyaretçilerin İnegöl’e gelmesi noktasında tüm esnafımızın bu şekilde duyarlı olmasını temenni ediyoruz. Arzu ettiğimiz Mobilyanın Başkenti olma noktasındaki hedeflerimize bu şekilde daha hızlı ulaşırız” ifadelerini kullandı.