ŞAHİN, TBMM İÇTÜZÜĞÜ’NDE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN DEĞİŞİKLİKLERİ DEĞERLENDİRDİ..

AK Parti Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, TBMM’de kabul edilen yeni İç tüzüğün TBMM’nin daha aktif ve verimli çalışmasını sağlayacağını söyledi. Şahin, İçtüzük Teklifi’nin TBMM’nin çalışma sistemine çalışma saatlerinden vekillerin giyeceği kıyafete kadar birçok yenilik getirdiğini vurguladı.

Yayınlama: 31.07.2017
509
A+
A-

Hüseyin Şahin, yaptığı açıklamada, referandumla kabul edilen Anayasa değişikliğine uygun yeni düzenlemelerin Türkiye’nin idari ve siyasi yaşamında önemli değişiklikler getireceğini bildirdi. TBMM’nin çalışma sisteminin de Anayasa değişikliğine uygun olarak yeniden yapılandırıldığını kaydeden Milletvekili Şahin, Meclis İçtüzüğü’ndeki değişikliğin TBMM’deki çalışmaları daha verimli ve pratik hale getireceğini, zaman kaybına yol açan uygulamalara son vereceğini söyledi.

 

YEMİN ETME






Açıklamasında, Anayasa Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu gündemine alınan Meclis İçtüzüğü’nde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi’nin 18 maddeden oluştuğunu belirterek, getirdiği yeniliklere değinen Milletvekili Şahin, yeni dönemde Meclis’in kesin seçim sonuçlarının ilanından sonra 5 gün yerine 3 gün içinde toplanacağını belirtti. Milletvekillerinin TBMM’nin ilk birleşiminde ant içeceğini, ant içmekten kaçınanların, Milletvekillerinin yararlandığı haklardan yararlanamayacağını ifade eden Hüseyin Şahin,  yeni düzenlemeyle Danışma Kurulu önerilerinin, üzerinde görüşme yapılmadan oylanacağını ifade etti. Milletvekili Şahin, grup önerileri üzerinde ise iki lehte, iki aleyhte olmak üzere 10’ar dakikadan toplam 40 dakikalık konuşma süresinin kaldırıldığını, bunun yerine öneriyi veren gruptan bir vekilin 5 dakikayı geçmemek üzere, diğer guruplardan ise birer vekilin 3’er dakikalık söz hakkı alabileceğini söyledi.

 

DOĞRUDAN GÜNDEME ALINMA

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı Hüseyin Şahin,  İçtüzük’te belirlenen süre içerisinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, hükümetin veya teklif sahibinin gündeme alınma talebine ilişkin de düzenleme getirdiğini bildirdi. Bu kapsamdaki doğrudan gündeme alma önerisinin üzerine komisyon, hükümet ve teklif sahibinin beşer dakikayı geçmemek üzere söz alabileceğini anlatan Milletvekili Şahin,  Genel Kurul’un işaret oyuyla karar vereceğini söyledi. Şahin, İçtüzük Teklifi’nin getirdiği diğer yeniliklerle ilgili de şu bilgileri aktardı.

 

ÇALIŞMA SAATLERİ UZATILDI

TBMM Genel Kurulunun çalışma saatleri yeniden düzenleniyor. Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 15.00- 19.00 saatlerinde çalışan Genel Kurul, teklifle salı günleri saat 15.00’ten 21.00’e, çarşamba ve perşembe günleri saat 14.00’ten 21.00’e kadar çalışacak. TBMM aracılığıyla yapılacak TV yayınında, önemli ve özel haller saklı kalmak kaydıyla bu toplantı günleri ve saatleri esas alınacak.

 

KIYAFET

Başkanlık kürsüsünde bulunan Başkanın frak giyme zorunluluğu kalkıyor. Başkanlık kürsüsünde Başkan ve görevli kâtip üyeler, koyu renk elbise giyecekler. Genel Kuruldaki milletvekilleri, bakanlar, TBMM idari teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler, ceket ile pantolon giyecek ve kravat takacak; kadınlar ise ceket ve etek veya ceket ve pantolon giyecek. Görevlilerin kıyafeti ise Başkanlık Divanınca tespit edilecek.

 

YOKLAMA

Mevcut İçtüzüğün yoklamaya ilişkin maddesi de değiştiriliyor. Başkan birleşimi açarken tereddüde düşerse yoklama yapacak. Genel Kurulda tasarı ve tekliflerin maddeleri ile verilen önergeler üzerinde yoklama isteminde bulunulması kaldırıyor. En az 20 milletvekili, ayağa kalkarak veya önerge vererek, görüşmeye tabi tezkerelerin oylanması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında, işaretle oylamaya geçilirken yoklama isteyebilecek.  Oturumu yöneten Başkan ve Divan üyeleri toplantı yeter sayısına dâhil edilecek.

 

BEYANIN DÜZELTİLMESİ

Bir milletvekili veya bakana, geçen birleşim tutanağında yer alan bir beyanın düzeltilmesi hakkında 5 dakikayı geçmemek üzere tanınan söz hakkı kaldırılıyor. Bir Milletvekili veya Bakan, beyanının düzeltilmesi istemini Meclis Başkanlığına yazılı olarak verecek.

 

KOMİSYONA HAVALEYE İTİRAZ

Tasarı ve tekliflerin komisyonlara havalesine itiraz eden Milletvekiline oturumun başında tanınan söz hakkı, teklifle, itirazın yazılı olarak Meclis Başkanlığına iletilmesi şeklinde değiştiriliyor.

 

DEĞİŞİKLİK ÖNERGELERİ

Değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak. Aynı mahiyetteki önergelerden en kısa olanı okunup, diğer önergelerin sadece imza sahipleri okunarak birlikte işleme alınacak.

 

GENEL GÖRÜŞME ÖNERGELERİ

 TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılıyor.

 

AÇIK OYLAMA TALEBİ

Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin tümü açık oylamaya tabi işlerden değilse en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oyla, aksi takdirde bu oylamalar ile maddelerin oylamaları işaret oyuyla yapılacak. 

 

DİSİPLİN CEZALARI

Mevcut İçtüzük’teki, “Kınama cezasını gerektiren haller” başlığı altında yer alan düzenlemede de değişiklik yapılıyor. Buna göre, “TBMM’nin bina, tesis, eklenti ve arazisine silahlı olarak girmek” ve “Genel Kurulun çalışma düzenini ve huzurunu bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getirmek ve kullanmak” hükümleri, kınama nedenleri arasında olacak. Geçici olarak Meclisten çıkarma cezasına uğrayan bir Milletvekili izin alıp kürsüden açıkça af dilerse, izleyen birleşimden itibaren Meclise girme hakkını kazanacak. Ayrıca, kınama cezasına çarptırılan Milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, Meclisten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan Milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesilecek.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş