Referandum sürecinin tamamlanmasıyla ekonomideki hedeflerine yeniden odaklanan Türkiye, Bursa liderliğinde dünyanın dört bir yanından alım heyeti gruplarını ağırlamayı sürdürüyor. Yeni işbirliği hedefiyle 16 Nisan’dan bu yana kente 500’ü aşkın iş adamı geldi. Bursa’yı yatırım planlarında radara alan yabancı iş adamları, yaptıkları açıklamalarda da Türkiye ekonomisinin geleceğine duydukları güveni dile getirdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Ticari Safari Projesi’yle Bursa iş dünyasının ticaret potansiyelini geliştirmeye devam ediyor. Referandum sürecinin tamamlanmasının ardından başta Almanya ve Polonya gibi Avrupa Birliği üyesi ülkeler olmak üzere, Çin ve Japonya gibi Uzakdoğu ülkeleri ile Rusya, Ukrayna ve Suudi Arabistan gibi ticari potansiyeli yüksek ülkelerden önemli yatırımcıların adresi Bursa oldu. Son 10 günlük süreçte Bursa’da düzenlenen İnşaat ve Rising City Gayrimenkul Fuarları’na 33 ülkeden 300 iş adamı gelirken, gıda sektörünü uluslararası alandaki rekabete taşımak amacıyla geliştirilen Gıda Ur-Ge Projesi’yle de 20 ülkeden 160 iş adamı Bursalı firmalarla bir araya geldi. BTSO, ayrıca Bangladeş, Belarus ve Güney Afrika gibi ülkelerden de üst düzey ziyaretçileri ağırladı. Tüm görüşmelerin ortak noktası ise Bursa iş dünyası ile yeni işbirliklerinin kurulması oldu.
“Böyle bir şey beklemiyordum”
BTSO’nun Food Point kurumsal kimliği adı altında gıda sektöründe gerçekleştirdiği Ur-Ge projesi kapsamında Bursa’ya gelen Alman iş adamı Stefan Johannes Bode, Türkiye’ye ilk kez geldiğini ifade ederek, “Alman pazarına uygun gıda ürünleri için Bursa’ya geldim. Havaalanındaki uçuştan Bursa’ya yapılan transfere, buradaki temaslardan yaptığımız iş görüşmelerine kadar her şey çok güzel planlanmış” dedi. Politik süreçlerin uzun yıllardan bu yana süregelen ticari işbirliklerini etkilememesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Bode, şunları kaydetti:
“Türkiye çok modern ve büyük bir ülke. Otoyol, köprü ve ulaşım olanakları çok iyi gelişmiş. Burada Türkiye’nin gelişen ve büyüyen yüzünü gördüm. Açıkçası böyle bir şey beklemiyordum. Maalesef Avrupa basınına Türkiye’nin bu yönü çok fazla yansımıyor.”
“Çin ile Türkiye arasındaki ticaret artacak”
Çin Halk Cumhuriyeti’nden Bursa’ya gelen Xie Jinlong da gıda sektöründe uzun yıllardan bu yana faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Bu organizasyon sayesinde yeni firmalarla bir araya gelmek, yeni işbirlikleri yapmak için buradayım. Türkiye ile Çin 2 bin yılı aşkın bir süredir temas içinde. Bu organizasyonların iki ülke arasındaki ticaretin daha da büyütülerek geleceğe taşınması açısından da önemli bir misyon üstleniyor” diye konuştu.
Çin’de yaşam kalitesinin giderek arttığını belirten Jinlong, gıda firmalarıyla yaptığı görüşmelerde özellikle organik tarım ürünleriyle ilgilendiklerini kaydetti. Türkiye’ye ilişkin olumsuz yorumlara kesinlikle katılmadığını vurgulayan Jinlogn, şöyle devam etti:
“Avrupa’da basın yayın kuruluşlarında Türkiye için olumsuz yazılar yer alıyor ancak burada böyle bir izlenimim yok. İnsanlar çok sıcakkanlı. Yeni işbirlikleri için en doğru adreste olduğumuzu düşünüyorum.”
“Yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendireceğiz”
Suudi Arabistan’dan gelerek Bursa’daki yatırım olanaklarını yakından inceleyen iş adamı Abdul Khaliq Bin Dawood da Türkiye piyasasına girmek için sunulan fırsatları araştırdıklarını söyledi. Gıda Ur-Ge’si kapsamında fuar alanında sergilenen ürünleri çok beğendiklerini vurgulayan Abdul Khaliq Bin Dawood, “Bursa’daki yatırım ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmeyi düşünüyoruz” dedi.
“Türkiye’ye güvenimiz tam”
Güney Afrika’nın Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane de BTSO’ya yaptığı ziyarette, Türkiye’nin referandum sürecinin sona ermesiyle beraber ekonomik olarak daha istikrarlı bir biçimde yoluna devam edeceğini söyledi. 15 Temmuz’dan bu yana Türkiye ekonomisi hakkında medyada negatif söylemlerin arttığına dikkati çeken Malefane, “15 Temmuz’da Türk halkı, tüm uluslara örnek olacak bir dayanışmayla demokrasisine sahip çıktı. Güney Afrika Cumhuriyeti olarak medyada gösterilenlerin aksine Türkiye’nin yatırım yapılabilecek en güvenilir ülkeler arasında yer aldığına inanıyoruz. Bugün BTSO’ya gerçekleştirdiğimiz ziyaret ve düzenlenen ikili iş görüşmeleri de buna olan inancımızı gösteriyor” diye konuştu.
“Tekstil için de 25 ülkeden 200 iş adamı geliyor”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş dünyası temsilcileri olarak, referandumun ardından ekonomik hedefleri öncelikli tutarak, üretime, istihdama, ticarete ve ihracata daha fazla odaklanacakları yeni bir dönemin başladığını söyledi. Bursa’nın Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı konumunda bulunduğunu ifade eden Başkan Burkay, “Ticari Safari Projemiz kapsamında dünyanın dört bir yanından alım heyeti gruplarını Bursa’da firmalarımızla buluşturmaya devam edeceğiz. Mayıs ayının ikinci haftasında da tekstil sektörümüzde faaliyet gösteren firmalarımız, 25 ülkeden 200 yabancı firma temsilcisiyle işbirliği masasına oturacak. Bizler daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve ihracat hedeflerimizle ülkemizi inşallah dünyanın en büyük ekonomileri arasına el birliğiyle taşıyacağız” şeklinde konuştu.