Böbrek Taşı Kâbusunuz Olmasın

Özel Hayat Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Op.Dr. Yasin Kapucu, böbrek taşı rahatsızlığı oranının Bursa’da yüksek olduğunu belirterek, son teknolojik gelişmelerle tedavinin daha rahat olduğunu söyledi.

Yayınlama: 06.04.2017
1.093
A+
A-

Böbrek taşının normal şartlarda idrar içerisinde bulunan ve birikmeden atılması gereken kristallerin herhangi bir sebeple atılamaması sonucu meydana geldiğini anlatan Dr. Kapucu, “Genellikle böbrek taşının ilk belirtisi karın bölgesinde aniden ortaya çıkan şiddetli ağrıdır. Ağrı, taş, idrar yolunu tahriş edince veya çoğunlukla tıkayınca gelişir. Hastalar, tipik olarak taşın olduğu tarafta sırtta veya karnın alt kısmında keskin, kramp tarzında gelip giden ağrılar duyarlar. Bazen bu yakınmalara bulantı ve kusma eşlik eder. Daha sonra ağrı, kasık bölgesine doğru yayılır. Eğer taş düşemeyecek kadar büyükse, idrar yolunun herhangi bir kesiminde takılır ve yerine göre farklı yakınmalara sebep olurlar. Mesaneye çok yaklaşmış taşlarda, hastalar, sık idrara çıkma, idrarda yanma hissi duyarlar ve bekledikleri kadar idrar yapamazlar. İdrar yaparken çok fazla ağrı ve yanma hissederler” diye bilgi verdi.

Az su içenlerde taş oluşumu kolaylaşır

Beslenme, genetik gibi faktörler böbrek taşı oluşumunda rol oynadığını vurgulayan Dr. Kapucu, “Az su içen kişilerde taş oluşumu çok kolaylaşır. Çünkü idrar çok yoğun konsantre haline gelir. En büyük risklerden biridir. Çünkü bol su içimi, idrar kristal halindeyken o kristallerin yıkanıp atılmasını sağlar” diye komuştu.






Flexible üreterorenoskop lazer sistemi sayesinde hastanın böbrek içindeki ve üst kanalındaki taşlara dahi ulaşılabildiğine dikkat çeken Dr. Kapucu, tedaviyle ilgili şunları söyledi:

“Flexibl üreterorenoskop lazer, kıvrılabilen çok ince bir teleskop aracılığıyla vücuda hiçbir delik açmadan, idrar kanalından böbrek içine girilmesi ve buradaki taşın lazer yoluyla kırılması ya da alınmasını sağlayan bir cihaz. İdrar yollarını, böbreğin içi ve idrar kanallarının endoskopik olarak muayene etmeye yarayan, hem teşhis koydurucu hem de tedavi edici bir alet. Bununla böbrek ve idrar yolları taşlarının tedavisi yapılabiliyor.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş