İLAVE İSTİHDAM İLE İLGİLİ TEŞVİK BU AY BAŞLIYOR

MÜSİAD İnegöl Şubesi tarafından düzenlenen Kurumsal Sohbetler isimli program geçtiğimiz akşam İnegöl Ticaret Sanayi Odası’nda düzenlendi. Düzenlenen programa konuşmacı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Bursa İl Müdürü Erhan Karaca katıldı. Karaca, “İlave istihdam ile ilgili teşvik bu ay başlıyor biliyorsunuz. En çok kullanılan işveren teşviki. Bu teşvikte en çok kullanılan 5 puanlık indirim teşviki. Primlerinizi düzenli olarak yatırdığınız zaman ölüm sigorta primlerinin %5’lik kısmı hazine tarafında

Yayınlama: 30.03.2017
1.084
A+
A-

5 Puanlık indirim teşvikini anlatarak sözlerine başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Erhan Karaca, “İlave istihdam ile ilgili teşvik bu ay başlıyor biliyorsunuz. En çok kullanılan işveren teşviki. Neler olduğunun bilinmesi yeterli,onları anlatacağım. Bu teşvikte en çok kullanılan 5 puanlık indirim teşviki. Primlerinizi düzenli olarak yatırdığınız zaman ölüm sigorta primlerinin %5’lik kısmı hazine tarafından karşılanıyor.Bunda herhangi bir süre yok. 1 Ekim 2008’den itibaren kullanılan bir teşvik. Örnek olarak verecek olursak, bir kişinin esas kazancı 2000 TL olursa, bunun sigortalı hissesi %14, buda 280 lira yapıyor, işveren hissesi ise %20.5 buda 410 TL yapıyor.Toplamda 690 TL ödemesi gerekiyor kişinin. Kişinin matrahı 2000 TL ise %5’ini aldığımız da 100 TL yapıyor.Bunu bu primden indiriyoruz. 690 TL ödeyeceği yerde 590 TL ödeme yapıyor. Bu  5 puanlık indirim ile alakalı bir durum. Bundan kimler yararlanabiliyor, SSK’lıları çalıştıran işverenler bu teşvikten yararlanıyorlar.Yüksek öğretim kurumları ve okul aile birlikleri 9 Aralık 2012 tarihinden itibaren bu teşvikten yararlanabiliyor” dedi.

 

Kadın istihadımı ile mesleki belgesi olan sigortalı istihdamı ile ilgilide bilgilendirme yapan  Karaca, “Yine en çok kullanılan teşviklerden bir tanesi genç kadın istihadımı ile mesleki belgesi olan sigortalı istihdamına uygulanan teşvik. Bu istihdamda işveren hissesinin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Burada ne yapacaktınız, kişiyi işe aldığınız tarihten önce ki 6 aya bakıyorsunuz. Bu 6 ada ki ortalama işçi sayısına ilave aldığınız her işçi için işveren hissesinin tamamı işsizlik fonundan karşılanıyor. Burada iki teşviki aynı anda kullanabiliyorsunuz. Önce 5 puanlık indirim teşvikini kalan kısmında da bu teşviki kullanabiliyorsunuz. Bu  teşvik ise 2011 Mart Ayından itibaren geldi.Bu teşvikten yararlanmak için işveren, özel sektör işvereni olması gerekiyor,prim borcu olmaması gerekiyor , işçi için ise , fiilen çalışması gerekiyor, 18 yaşından büyük olması gerekiyor, işe başlamadan önce ki 6 ayda işsiz olması gerekiyor.Bu istihdamda ortalama sigorta sayını şöyle hesaplıyoruz, Birinci ayda işe giren birisi, 6 ayda toplam işi sayısını topluyoruz ve 6’ya bölüyoruz, ortalama 5 çıkıyor.6 olduğu zaman bunu kabul ediyoruz.Hiç çalışmadıysa tüm alınan işçiler bu teşvikten yararlanıyor. Bildirim yapan ay sayısına işçileri bölüyoruz” dedi.






 

Bir çok işverenimiz bu teşvikten yararlanamıyor diyerek sözlerini sürdüren Karaca, “En çok kullanılan teşviklerden biride, 2017 sonuna kadar yeni aldığınız işçinin bütün primleri işsizlik sigortası fonu tarafından karşılanacak. O bittikten sonrada aynen bu şekilde işveren hissesinin tamamını karşılayacak bu teşvike devam edebileceksiniz.Burada önemli kısım ise yararlanma süresi. Kadınlarda yaş sınır yok sadece 18 yaşına girmiş olacak, erkeklerde ise 18-29 yaş arası için bir bölüm ve 29 yaşından sonrası için bir bölüm var. 18-29 yaş için erkekler ve kadınlarda mesleki yeterlik belgesine sahip ise bu İŞKUR’A kaydı yoksa 48 ay yararlanıyor ve 48 ay boyunca işverenin kendi payına düşen primi devlet karşılıyor. Eğer bunu İŞKUR’A kayıtlı işsizler arasından alırsanız 48 aya 6 ay daha ekliyorsunuz .56 ay boyunca pirimler devlet tarafından karşılanıyor.Teknik okul yada İŞKUR’a kayıtlı kursları bitirmiş ise 36 ay, kayıtlı ise yine artı 6 ay daha ekliyorsunuz. Kişi bunların hiçbirine sahip değil ve İŞKUR’a kayıtlı değilse 24 ay, katılı ise artı 6 ay daha bu teşvikten faydalanabiliyor. 29 yaşından büyük erkeklerde ise, İŞKUR’u bitirmiş yada mesleki belgesi varsa 24 ay, kayıtlı ise artı 6 ay daha faydalanabiliyor. Bunların hiç birine sahip değilse ve 29 yaşından büyükse bunlar 6 ay daha bu teşvikten faydalanacaklar.Bu teşvik önemli bir teşvik ama bunun takip edilmesi gerekiyor. Bir çok işverenimiz bundan yararlanmıyor. Diğer toplantılarda da söylüyoruz müşavir arkadaş var mı bilmiyorum. Biz onlara bunları anlatıyoruz. Onlar işverenlerine bunu söylemiyorlar. Müşavir arkadaşlara 2 saatlik seminerler ile anlatıyoruz bu teşviki” dedi.

 

İş başı eğitim programını tamamlayanlara yönelik bir teşvik var. Burada bir önceki teşvikte olduğu gibi işveren hissesinin tamamı işsizlik sigortası fonu yani devlet tarafından karşılanıyor. İşverenimiz herhangi bir pirim ödemiyor.Kişiyi iş başı eğitim programına aldınız ve daha sonra devam ettirdiniz. Bu teşvikten 2015 nisan’dan sonra işçinin alınması gerekiyor . Ortalama sigortalı sayısına ilave olarak alınması gerekiyor. Burada süreler işbaşı eğitim programlarını tamamlayanlar açısında 48 ay, bu sene içinde bir iş başı program tamamladıysa 42 ay süreyle bu teşvikten yararlanıyor. Bu süre imalat sanayide çalışıyorsa işçi 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay sürüyor” dedi.

 

HABER: UĞUR KESEN



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş