ASIRLIK SİSTEM İLE KATKISIZ AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİYOR

Kurşunlu Mahallesi Sakinlerinden Sabri Sarıca, asırlık ayçiçeği yağı üretim sistemi ile katkısız yağ üretimi gerçekleştiriyor. Üretilen katkısız yağ ilçemizde de rağbet görüyor.

Yayınlama: 19.02.2017
1.726
A+
A-

Kayınpederine bir aylığına yardım etmek için başladığı işte emekli olan 65 yaşındaki Sabri Sarıca,100 yıllık sistemle ayçiçek yağı üretimi yapıyor. Kışın işleri durgun olan Sarıca, hasat zamanı yoğunluktan kafasını kaşıyacak vakit bulamıyor.

 

65 yıl önce Kurşunlu Mahallesi’nde dünyaya gelen 2 çocuk babası Sabri Sarıca,askerden geldikten sonra kayınpederinin yanında bulunan elemanın hastalanması üzerine bir aylığına yardım için işe başladı. 1 aylık yardımın sonucunda mesleği öğrenen Sarıca, bu meslekten emekli oldu. Sarıca emekli olsa da halen aynı mesleği yapmaya devam ediyor. Sabri Sarıca, bin bir türlü zahmetlere rağmen tarih kokan makinelerle Ayçiçek Yağı üretiyor.






 

30 SENEDİR BU İŞLEMİ YAPIYORUM

Ayçiçek yağının üretimi ile ilgili bilgi veren Sarıca, “30 Senedir bu işlemi yapıyorum. Vatandaş ayçiçeğini sırtında getiriyor. Çiçekleri bu makinelere atıyoruz. Daha sonra elendikten sonra başka bir makinede ezmesini yapıyoruz. Hamur haline geldiğinde tavamıza atıyoruz. Daha sonra bulgurlaşıyor. Sonra tavandan çıkarıp prese doldurup makineyi çalıştırıyoruz. Ezme işlemi olduktan sonra yağımız presten akıyor. Bir presleme işleminde 10-15 kilogram yağ çıkıyor. Çıkan yağı filtreye döküyoruz. Süzgeçten çıktıktan sonra doğal olarak kaba koyup vatandaşa teslim ediyoruz. Yüzde 28-30 arası yağını kabına koyuyoruz. Mesleğim rahmetli kayınpederimden bana kaldı, onun mesleğini devam ettiriyorum. Tamamen doğal ve katkısız. Vatandaş kendi malını kendi yiyor” dedi.

 

YARIM ASIRDIR İŞLEM YAPILIYOR

Çalıştığı tesiste yarım asırdan fazladır işlem yapıldığını ifade eden Sarıca, “Bu işi 30 senedir ben devam ettiriyorum. Bu tesis yarım asırdan fazla süredir işliyor. Kasabamızda 5 tane vardı bir tek biz kaldık. Dışarıdan gelip görenler var. Merak edik gelenler çok. Çıkan küspesini de balıkçılar ya da hayvancılar alıyorlar. Hayvan küspesi yediği zaman doğal olarak sütü değişiyor.İşler sezonluk değişiyor. Şuan haftada 1-2 gün çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

YENİ NESİL BU MAKİNELERİ BİLMİYOR

Sarıca sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Yeni nesil bu makineleri bilmiyor. Bunlar 100 senelik makine. Ben de kendim anladığım için tamirini yapıyorum. Tamir etmediğimiz gün yok. Çok eski”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş