Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç Koordinatörlüğü tarafından yürütülen “Akılcı Antibiyotik Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017” kapsamında basın toplantısı düzenlendi.
Samsun Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nde düzenlen toplantıya Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ve 6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan katıldı. Gereksiz antibiyotik kullanımının konuşulduğu toplantıda, ilk olarak İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney söz aldı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu belirten Güney, “Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers (zararlı) olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. ’Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017’ kapsamında önceliklendirilmiş faaliyet alanlarından biri de antibiyotiklerin akılcı kullanımının sağlanmasıdır. Antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır. Hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğe, enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için antibiyotikler doğru dozda, doğru şekilde ve reçeteye uygun zaman aralıklarında alınarak uygun biçimde kullanılmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi takdirde faydadan çok zarar getirecektir. Artmış veya reçetesiz alınmış antibiyotikler yerine her zaman tıbbi reçeteli antibiyotikler kullanılmalıdır” dedi.
Kılıç: “Antibiyotik ne ağrı kesici, ne ateş düşürücüdür”
Antibiyotik kullanımı bakımından vatandaşların eğilimlerini iyi bildiğini söyleyen, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, “Vatandaşlar, ‘Boğazımda hafif bir ağrı var, yarında işim var, antibiyotik alırsam düzelirim’ düşüncesiyle antibiyotiği gereksiz yere kullanıyorlar. Antibiyotiklerin etkili olabilmesi için en azından 48-72 saatlik bir sürenin geçmesi lazım ki antibiyotik mikroorganizmaları öldürebilsin. Antibiyotik ne ağrı kesici ne ateş düşürücüdür. Antibiyotik ya hekim zorlanarak ya da eczaneye gidilip baskı yapılarak alınıyor. 1-2 tablet kullanıldıktan sonra bir kenara bırakılıyor. Maalesef bunlar bizim yanlış alışkanlıklarımız. Bu alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz lazım” diye konuştu.
Karacan: “Doğru ilaç, doğru doz”
Vatandaş olarak bir şeyleri yaparken okumadan yapıldığını söyleyen 6. Bölge Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan, “Bir şeyin altını çizmek istiyorum. Doğru ilaç doğru dozda ve sadece hekim tarafından yazıldıkça eczanelerden temin edilmeli. Bu sadece antibiyotik için değil bütün ilaçlar için geçerli” şeklinde konuştu.
Kasapoğlu: “Öncelikle antibiyotiğin gerekli olup olmadığı tespit edilmeli”
Samsun’da hızlı antijen testinin bütün aile hekimlerinde olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Bu aslında bir fırsat. Çünkü gerekli-gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için doğrulayıp ondan sonra ilaca ihtiyacın olup olmadığı kararını veriyor aile hekimleri. Bu hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem bireyin sağlığına katkı sağlayacak” dedi.