Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. Loğman Aslan, yavru atımının azaltılması için hayvanların direncinin arttırılması gerektiğini belirtti.
Açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Loğman Aslan, bölgenin ülke hayvancılığına büyük katkı sağladığını söyledi. Aslan, “Bu katkının artması ve üreticilerimizin daha sağlıklı hayvan yetiştirmesi için hayvanlarının salgın hastalıklara karşı aşılama ve parazitlere karşı ilaçlama yapmaları gerekir. İlkbahar, yaz ve sonbaharda hayvanlar mera ve yaylalarda olduğu için salgın hastalıklara karşı aşılama tam olarak yapılamamaktadır. Parazitler, ilaçlamada sorunlar yaşanmaktadır. Bugünlerde hayvanlarımız ahır ve ağıllarda olduğu için aşılama ve paraziter mücadele kolaylıkla yapılabilmektedir. Hayvanlarımızda doğumların da başlaması ile birlikte bakım ve beslemelerine her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Kış sezonunda hayvanların tam olarak dengeli beslenmemesi sonucu mineral ve vitamin eksiği oluşmakta ve hayvanların hastalıklara karşı direnci azaldığı için hastalanmakta ve yeterince kilo almamaktadır. Çoğunlukla koyunlarda yavru atımı meydana gelmektedir. Yavru atımının azaltılması için hayvanların direncinin artırılması gerekir” dedi.
Çeşitli hastalık ve ishallerden dolayı yetiştiricinin bir yıl beklediği yüzlerce buzağını kaybettiğini de dile getiren Doç. Dr. Loğman Aslan, “Bunun için hayvanların aşılama, paraziter mücadelenin ve dengeli beslemenin yapılması gerekmektedir. Bölgemizde çeşitli zamanlarda salgın hastalıklar görülmekte, üreticilerimizin emeği boşa gitmekte ve zarar etmekteler. Ülkemiz için büyük ekonomik kayıp oluşmaktadır. Hayvanlarımız kontrol altındayken ahır ve ağıllarımızda iken aşı ve paraziter mücadelemizi yaptıralım. Her yetiştiricinin hayvanlarının durumuna göre bir aşı takvimi oluşturması gerekir. Her bölgede farklı parazit bulunması nedeniyle hangi ilacı nasıl kullanması gerektiğini belirlemelidir. Hayvanları beslemede eksiklerini tespit etmeli ve ona göre besleme yapmalıdır. Aşı takvimi paraziter mücadele hayvanların beslenmesindeki sorunlar için veteriner hekimlere müracaat ettiklerinde sorunları çözülecektir. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden, üniversiteden ve Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasından bilgi ve yardım alabilirler. Veteriner hekime hayvanı muayene ettirmeden alınan ilaçların faydasından çok zararı olur. Veteriner hekim bulunmayan yerlerden ilaç almayalım. Veteriner olmayan kişilere hayvan muayene ettirmeyelim. Yetkisi olmadan hayvan muayene etmek, ilaç ve aşı satmak kanunen suçtur. Vatandaşların hekim olan yere giderek hayvanları muayene ettirip, ilaç ve aşı alıp uygulamayı hekime yaptırmaları gerekir. Bakım, paraziter mücadele ve salgın hastalıklara karşı aşılama, veteriner hekim kontrolünde düzgün şekilde ve uygun zamanda yapıldığı takdirde hayvanlarımız hastalanmayacaktır. Bununla birlikte daha fazla et, süt ve yavru verecek, aldığımız ürünümüz ve kazancımız artacaktır” ifadelerini kullandı.