İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, ilçelerin devlet yatırımlarından ve teşviklerinden illere göre daha az yararlandığını belirterek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin devlet desteklerinden daha çok yararlandırılmasını ve reel sektöre daha uygun şartlarda elektrik ve doğalgaz verilmesini istedi.
Metin Anıl, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi’nin iştirakiyle gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İnegöl’ün ve İTSO üyelerinin çözüm bekleyen meselelerini dile getirdi. TOBB Konsey üyesi sıfatıyla toplantıda sunum yapan Başkan Anıl, özellikle KOBİ’lerin enerji, finans ve haksız rekabet konularında yaşadığı sıkıntılara vurgu yaptı.
Sanayinin ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanunların Değiştirilmesi Hakkındaki Kanunu’na vurgu yapan Metin Anıl, ıslah şartlarını yerine getiren sanayi bölgelerinin, mevcut elektrik dağıtım şirketlerinin lisansı sona ermeden elektrik dağıtım lisansı almalarına imkan vermediğine dikkat çekti. Anıl, tüzel kişilik kazanan OSB’lere ilgili kanunun maddesi değiştirilerek dağıtım lisansı hakkı verilmesini ve sanayicilerin ucuz elektrikten yararlandırılmasını istedi. Sanayi parsellerinde emsâl değerin 1 olarak uygulanmasına rağmen, OSB’lerde 0.70 olmasını doğru bulmadığını belirten İTSO Başkanı Anıl, OSB’lerde doğalgaz fiyatlarının yüzde 10-15 düşürülerek, üretim maliyetlerinin düşürülebileceği ve çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlanabileceği görüşünü savundu.
Metin Anıl, konuşmasında ilçelerin illere göre devlet yatırımlarından ve teşviklerden daha az pay aldığına da değinerek, merkez ilçeler hariç, ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyelerine göre illerden ayrılarak yatırım teşviklerinden yararlandırılmasının daha doğru olacağını söyledi.
KOSGEB’in KOBİ’lere verdiği kredilerin geri ödemesiz sürecinin iki yıla çıkarılmasını isteyen Anıl, şunları da kaydetti:
“İstihdam seferberliği kapsamında SGK pirim desteği süresi bir yıldan 2 yıla çıkarılmalı. Banka kredi faizleri düşürülerek, KOBİ’lerin finans ihtiyaçlarını gidermelerinde kolaylık sağlanmalı. Nihai tüketiciye satış yapan firmaların yanıltıcı reklam ve kampanyalar düzenlemeleri engellenmeli. Söz konusu firmaların gerçeğe aykırı vaat ve taahhütlerini engelleyecek düzenlemeler yapılarak haksız rekabet önlenmeli. Ayrıca büyük firmalar, sürekli hale getirdikleri indirim kampanyaları ile küçük işletmelere karşı haksız rekabet uygulamaktadırlar. İndirim kampanyaları sınırlandırılarak kontrol altına alınmalı, küçük esnafın göreceği zarar telâfi edilmeli.”