Bursa’nın İnegöl ilçesinde bal üreticilerine kovan dağıtıldı.
İnegöl Belediyesi, 2017 yılında heyelan, ayı baskını ve sair afetlerle kovanları zarar gören arıcılar başta olmak üzere toplam 83 arıcıya 420 adet kovan dağıttı. Bursa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selami Sezgin, İnegöl Belediyesi işbirliğinde arıcılara dağıtımı yapılacak olan boş kovanların kısa zamanda balla dolacağını söyledi.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise belediyelerin her yerde hizmet ettiğini dile getirerek, “Kırsal mahallenin temizliğinde de, parkında bahçesinde temizliğinde de, mahalle konağında da, tarımında da varlar. İnegöl’ün bir sanayi şehri olduğu kadar tarım şehri olduğunu da söylüyoruz. Maalesef tarlayı satıp köyden şehre müthiş bir göç vardı. Yeni yasayla bu engellenmeye çalışılıyor. Aslında tarım çok bereketli. Bu alanda alabileceğimiz çok mesafeler var. Dolayısıyla da bizim kırsal mahallelerimizi kalkındırmamız gerekiyor” diye konuştu.
Aktaş, “İnegöl’de arıcılarımıza ve arıcılık sektörüne ciddi manada destek vermeye çalışıyoruz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre 2016 yılı itibariyle İnegöl’de Bursa arıcılar birliğine kayıtlı 129 adet bal üreticisi bulunmakta olup 8350 adet kovan ile 120 ton organik bal üretilmekte. Ayrıca kayıtlı olmayıp arıcılık yapanlarla birlikte 10 bin kovanda 125 bin ton bal üretilmektedir. Özellikle 2017 kış aylarında heyelan, ayı baskını ve sair doğal etkenlerle kovanları zarar gören Hilmiye, Eski Karacakaya ve Tahtaköprü mahallelerinde arıcılık yapan 15 adet bal üreticisi olmak üzere; Bursa Arıcılar Birliği’ne kayıtlı toplam 83 yetiştiriciye arı kovanı desteği sağlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 2015 yılı içerisinde 27 bal üreticimize kişi başı 10’ar adet olmak üzere toplamda 270 adet ve 2016 yılı içerisinde de 24 bal üreticimize de 240 adet kovan dağıtımımızı gerçekleştirmiştik. Bugünde polen tuzaklı, ballık ve kuluçkalık çerçeveli, taşıma kulplu, seyyar paslanmaz plastik kapaklı, boyalı ve ahşap koruyuculu özelliklere sahip 420 adet arı kovanı desteği ile şehrimiz kırsalında organik bal üretiminin ve yan sektör ile birlikte kırsal ekonomik gelirlerin arttırılmasını hedefliyoruz”