“Buğdayı terk etmenin zamanı geldi”

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl’ün artık buğday yeri olmadığını ve çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmeleri gerektiğini belirterek, “Buğdayı terk etmenin zamanı geldi” dedi.

Yayınlama: 05.08.2015
1.130
A+
A-

Ülke genelinde yaşanan iklim değişikliklerinden en çok etkilenen yerlerden bir tanesi olan İnegöl’de buğday üretimi konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, bu sene buğday üreticilerinin masraflarını dahi zor çıkardıklarını belirterek İnegöl çiftçisinin artık alternatif ürünlere yönelmesi gerektiğini belirtti.

 

ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl’de iklimler değişti. Türkiye’de değişti ama İnegöl’deki değişiklik özellikle kiraz ve buğdayın aleyhine etki yapmaya başladı. Eskiden Nisan yağmurları vardı. İnegöl’de, bu bölgede ve birçok yerde Nisan’da yağmur yağardı. Mayıs’ın 15’ine kadar yağmur yağardı ondan sonra yağmurlar kesilir yaz gelirdi. Şimdi değişti. Haziran’ın sonuna kadar yağmur yağdı. Geçen sene ve evveli sene de öyle oldu. Böyle yağmurlar yağdığı zaman ilk etkilenen şeyler kiraz ve buğday oluyor. Eskiden bunu anlamıyorduk ama şimdi anlıyoruz. Kirazlar toz duman oldu, kalite düştü. Yağışlar tam hasat zamanına denk geldi. Eskiden kiraz olurken yağmur yoktu. Şimdi buğdaylar da ona keza aynı pozisyonda. Buğday şuan tam tane, süt halindeyken yağmurlar bir başladı ve hiç durmadan yağan yağmur buğdayın kalitesini düşürerek çalık bir hale getirdi. İnegöl’de zaten 85 bin dönüm buğday ekimi kaldı. Son 5 senelik karneye baktığımız zaman Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verdiği taban fiyatlarının hep 200 kuruş altında gidiyorduk. Demek ki artık İnegöl olarak buğdayı terk etmenin zamanı geldi. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde geniş bir basın açıklaması yapacağız. Artık İnegöl olarak alternatif ürünlere yöneleceğiz. İnegöl’de buğdayı terk edip başka ürünlere yönelmenin zamanı geldi” dedi.

 

ÇİFTÇİLER MASRAFLARINI ZOR ÇIKARDILAR

Alan olarak buğdayda düşüş olmadığını belirten Çelik, “Birçok yerde halen kuru tarım var. Kuru tarım olan yerlerde zaten buğdayı tercih ediyorlar. Kuru tarım olan yerlerde de başka ürünleri tercih edebiliriz. Çiftçimizi bu yönde yönlendirmeye başlamalıyız. Bu sene çiftçi bir tarlaya 5 bin TL masraf ettiyse masrafını zor çıkardı. İnegöl olarak artık kuru tarımda da alternatif ürünlere geçmenin zamanı geldi. İnegöl artık buğday yeri değil” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş