Ziraat Odası Başkanı Sezi Çelik, bir basın açıklaması düzenleyerek, daha verimli ve hayvan üreticilerine devlet destekli yem bitkisi olan lenoksu araştırdıklarını ve vatandaşa önerdiğini ifade etti.
Ziraat Odası Başkanı Sezi Çelik, düzenlediği basın toplantısında lenoksu yem bitkisi hakkında açıklamalarda bulundu.
ÇOK BÜYÜK YENİLİK GETİRECEKTİR
“Lenoks, bal kokulu yem şalgamı ot tipidir” ifadeleri ile açıklamasına başlayan Çelik, “Eylül – Kasım aylarında ekilip; Mart-Nisan aylarında biçilmektedir. Silajda devlet destekli yem bitkisidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine çok büyük yenilik getirecektir” dedi.
ÜRETİCİMİZE TANITMAYI HEDEFLİYORUZ
Konuşmalarına devam eden Çelik, “Ülkemizde son yıllarda meydana gelen kuraklık ve bu kuraklığa dayalı yem bitkileri üretimindeki düşüş kaliteli kaba yem üretiminin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. İnegöl Ziraat Odası olarak kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanması için yeni yem bitkileri çeşitlerini araştırdık ve bunların içinde ilçemiz için uygun olan lenoksu üreticimize tanıtmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
LENOKSA 50 TL DESTEK
Tarım Bakanlığı’nın lenoksa 50 TL destek verdiğini belirten Çelik: “Hayvan yem yapımında kullanılacak olan lenoks, kurak alanlarda da yetişebilen, düşük maliyetli, ikinci ürün yetiştirmeye olanak tanıyan ve dekara 10-16 tona kadar verim veren mükemmel bir bitkidir. Yaprakları ve kökü koyun, keçi, düve, sığır, süt inekleri tarafından büyük bir iştahla yenen ikinci ürün olarak değerlendirilen, çok iyi sindirilebilen, yüksek verimli (10-105 ton/da), kış soğuklarına dayanıklı (-6, -10 ºC’ye kadar), mart ayında hasadına başlanabilen lenoks diğer yem bitkilerine oranla daha verimli ve daha az maliyetli tek yıllık yem bitkisidir. Hayvan beslenmesinde en iyi yemlerden biridir. Tarım Bakanlığı lenoksa 50 TL destek vermektedir” dedi.
2 KAT DAHA VERİMLİDİR
Ziraat Odası Danışmanı ve Laboratuar Yöneticisi Ziraat Mühendisi Nagihan Emer de Lenoksun Marmara Bölgesi için uygunluğunun saptanıp, yem bitkisi yetiştiriciliği için ekimini önemle önerdiklerini belirterek, “Lenoksun dekara tohum miktarı düşüktür.1 kg. kadar dekara. Macar fiği, yerli fiğ ve yem bezelyesinden en az 2 kat daha verimlidir. Yeşil ot olarak hayvanlara verilebildiği gibi silaj yapılarak kaliteli bir yem temin edilmektedir. Silaj yapımında kullanılan şu anki bitkiler, büyükbaş hayvanların yem girdisi olarak temin edilirken lenoks küçükbaş hayvancılığa (koyun ve keçi) çok uygundur. Pahalı olan yoncanın protein miktarına eşdeğer olup, beslenmede kuvvetli özelliği olan ve hayvanlara enerji veren selüloz lenoksta çok yüksektir” şeklinde konuştu.