OSB vasfına kavuşan Yenice Islah OSB yönetimi, bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Gerçekleşen toplantıda açıklamalarda bulunan İTSO Başkanı Metin Anıl, “Allah nasip ederse daha iyi sanayi tesislerinin sahibi olacağız. Ve daha çevreci sanayi tesislerinin sahibi olacağız”
İnegöl OSB çok amaçlı salonunda düzenlenen toplantıya Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkan Vekili Turgay Yel, İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl OSB Müdürü Erol Eruğur, Yenice Islah OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunbaş ve üyeler katıldı.
BELİRLİ BİR BAŞARI ELDE ETTİK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yenice Islah OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunbaş, “2012 yılında çıkmış olduğumuz bu yolda, Islah statüsü kazanarak belirli bir başarı elde ettik. Bu 3 yıllık süre zarfında, maddi manevi desteklerini hiç esirgemeyen başta Sayın Valimiz olmak üzere, Sayın Kaymakamımıza, Bursa Milletvekillerimize, İnegöl Belediye Başkanımıza, Ticaret ve Sanayi Odamızın Değerli Başkanına, tüm kamu ve kuruluşlarımıza ve YENSİAD derneğimizin üyelerine teşekkür ediyorum. Organize Sanayi Bölgeleri Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması yönünde önemli bir görevi üstlenmiş durumdadır. Hükümetimiz tarafından da açıkça destek gören OSB ler, her geçen gün yeni teşvik ve destekler ile çok daha cazip hale gelecektir. Sizlerden gelen bölgemize ait eksik bildirim ve talepleriniz, Yönetim Kurulumuzca değerlendirilmektedir. Bu konuda göstermiş olduğunuz hassasiyet için teşekkür ediyorum. Bölgemize ait her türlü talebinizi Yönetim Kurulumuza veya Bölge Müdürlüğümüze iletebilirsiniz. Çıkmış olduğumuz bu yolda, sorumluluk bilinciyle birlikte hareket etmeyi umuyor, sanayicilerimizle birlikte bölgemize ve memleketimize hayırlar getirmesini diliyorum. Katılımınız için tekrar teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” Dedi.
BÖLGE MÜDÜRÜNDEN SUNUM
Yenice Islah OSB Müdürü Semih İdil ise, Yenice OSB ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Gerçekleşen sunumda Yenice OSB ile ilgili sanayicilere katılım ve amaçlar hakkında bilgi verdi
BAKANLIĞA SUNULACAK
Belediye Başkan Vekili Turgay Yel ise “İnegöl’ümüzün naşta İnegöl Organize Sanayi’de kuruluşundan bugüne kadar, emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Çünkü İnegöl’ümüzün bu hale gelmesinde Organize Sanayi’nin çok büyük katkısı vardı. Eğer İnegöl’e dışarıdan göç gelmişse, bu Organize Sanayi’deki iş imkanından dolayı buraya akın olmuştur ve İnegöl bu sayede nüfusu ve iş hacmi artmıştır. Tabi bu yetmemiştir. Yine sebep olanlardan Allah razı olsun. 2. OSB kurulmuş ve yetmemiş Yenice’de ihtiyaç duyulmuş, orada fabrikalar kurulmuş. Ve o kurulan fabrikalar tabi önce islah olarak bir belge alması gerekiyordu. Bu ıslahla ilgili de az önce sayın müdürümüzün belirttiği gibi Bursa’da 8 tane ıslah OSB belgesi alan, yani organize sanayiye geçme konumunda olan bölgeler vardı. Onlardan biri Yenice, biri de İnegöl’ümüze ait Cerrah bölgesi. Her iki bölgenin de ıslah Organize Sanayiye geçebilmesi için aramızda bulunan Nilüfer Hanım ve Celil Çolak beyin çok katkıları olmuştur. Biz de Bursa Büyükşehir’de orada ortaklaşa yapmış olduğumuz çalışmalar dolayısıyla, Yenice Islah OSB’si ile ilgili bu ayki meclisimizde 1/25 binlik planlarımız tasdik olup bakanlığa sunulacaktır. Bundan dolayı Yenice OSB’miz İnegöl’ümüze, siz değerli sanayicilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.
SANAYİ GEÇMİŞİNİ ANLATTI
İTSO Başkanı Metin Anıl’da, 30 yıldan beridir gerek sanayi gerekse ekonomik anlamda İnegöl’de çalıştıklarını, küçük belediyelerin eskiden sanayi belgeleri vermesi nedeni ile çarpık sanayileşmenin ortaya çıktığını bu nedenle de zorluklar yaşadıklarını söyledi.
ÇARPIK SANAYİLEŞME GÖZLER ÖNÜNDE İDİ
Zamanında bu nedenle bazı küçük belediye başkanları ile tartışmalar da yaşadığı belirten Anıl, “Ben o zamanlarda belde belediyelerinden sanayi ruhsatı alınmaması lazım dedim ve o dönemdeki belde belediyeleri başkanları bana çok kızdılar. Ama bir çarpık sanayileşme gözler önünde idi. O dönemde Yenice Belediye Başkanı olan Hasan Göztepe, Yenice OSB’den vazgeçilince, şöyle bir uygulamaya yöneldi dedi ki, ‘Yenice yolunu gidiş geliş çift yol yapacağız” Valimiz o zaman Orhan Taşanlar idi. O yol üzerindeki tarla sahiplerine yola terkin yapmalarını, yola terkin yapan tarla sahiplerine de 150 metre derinliğinde sanayi imarı vereceğini söyledi. O yol üzerindeki tarla sahipleri, tarlalarından bir miktar terk ettiler yolun genişletilmesi adına. Ve o tarlalara 150 m metre derinliğinde sanayi imarı verildi. O günden itibaren siz sanayici arkadaşlarımız o yol üzerinden yerler alarak Yenice Belediyesi’nden de ruhsat alarak sanayileşmeye başladınız” diye konuştu.
İNEGÖL’Ü ÇARPIK SANAYİLEŞMEDEN KURTARACAĞIZ
İnegöl’ü çarpık sanayileşmeden kurtaracaklarını aktaran Anıl, “Daha iyi sanayi tesislerinin sahibi olacağız. Ve daha çevreci sanayi tesislerinin sahibi olacağız. Allah’ın izni ile bir gün gelecek burada Allah nasip ederse, Yenice OSB’nin atık su tesislerini konuşacağız veya Yenice OSB’nin atıklarını nerede arıtırızı konuşacağız. Yani bu işte buradan geçiyor. Yenice Islah Sanayi Organize Sanayi Bölgesi ve daha sonra oluşacak Yenice Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarından geçiyor. Eğer bu çalışmaları yapamaz ise ki orada tarlalarda, altyapısı olmayan, yolu olmayan, suyu olmayanı pahalı elektrik kullanan sanayi tesisleri olarak, rekabet edemeyen, sıkıntılarla boğuşan sanayi tesisleri olarak kalırız” şeklinde konuştu.
BİR TAKIM ALT YAPI TESİSLERİ MUHAKKAK LAZIM
Kaymakam Ali Akça’da, “1. OSB Türkiye’nin zaten ilk ilçelerde yer alan OSB’si. Bu İnegöl açısından büyük bir şans. Kim bu OSB’yi İnegöl’de şekillendirdiyse sağ olanlara Allah uzun ömür versin. Rahmetli olanlara da Allah rahmet eylesin. Neticede 1. OSB bilgi birikimi ile kültürel anlamdaki arşiv kültürü ile zaten 2. OSB’ye de ciddi derecede katkıda bulundu ve bulunmaya da devam ediyor. Bölge mdürümüz de sunumunda ifade etti. Zaten 4562 Organize Sanayi Bölgelerinin Kurulması ile ilgili olan kanunda da OSB’lerin kurulmalarının asıl amacı çarpık sanayileşmenin önüne geçilmesidir ki, Yenice’de olsun Cerrah’ta olsun bu anlamda sistem dışında bir sanayi oluşmuş ama OSB’lerin o çarpık sanayileşmenin önüne geçilmesini gerektiren bir takım alt yapı tesisleri muhakkak lazım ve şart. Yine sanayi bölgesi olmanın getirdiği bir takım teşvik ve avantajları da oradaki sanayicimizin kullanması şart” dedi.
ÇEVRESEL ANLAMDAKİ OLUMSUZ ETKİLERİ EN AZA İNDİRECEK TEDBİRLER
Kaymakam Akça konuşmasını şöyle sürdürdü; “1800’lı yıllarda sanayi üretimi dünyada gelişmeye balayınca, sadece tek ilke var; üretmek, üretmek, üretmek. Başka hiç bir kaygı yok. Hani adına vahşi kapitalizm de dedikleri o süreçte, çevre denilen olgu hiçbir zaman ehemniyet arz etmiyor. Sürekli üretmek dürtüsü ile hareket eden bir anlayış, bu sefer çevre felaketlerine yol açıyor. Bu çevre felaketleri de özellikle gelişmiş ülkelerde, ciddi derecede çevre hukukunun ön plana alınmasını gerektiriyor ki, OSB’lerin ana amaçlarından bir tanesi de çevresel anlamdaki olumsuz etkileri en aza indirecek bir takım tedbirleri alma noktasında hareket geliştirme”