MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, Türkiye’deki 4 Ar-Ge istasyonlarında Türk çiftçisi ve yurtdışı hedef coğrafya için toprak ve iklim şartlarına en uyumlu, stres şartlarına en dayanıklı ve verimli tohum çeşitlerini geliştirdiklerini söyledi.
Uluslararası rakipler arasında güvenle büyüyen bir marka olduklarını dile getiren MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, “Yurtiçi ve yurtdışındaki hedef coğrafyalarda, Ar-Ge çalışmalarımızdan aldığımız güçle global rekabeti sürdürecek yenilikçi tohumlar sunuyuroz. Hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerinde araştırma geliştirme faaliyetlerine odaklandık. Yerinde ıslah stratejisi ile Türkiye’deki 4 Ar-Ge istasyonumuzda, Türk çiftçisi ve yurtdışı hedef coğrafya için toprak ve iklim şartlarına en uyumlu, stres şartlarına en dayanıklı ve verimli tohum çeşitlerini geliştiriyoruz. Bursa başta olmak üzere Adana’da mısır ve pamuk üzerine, Trakya’da hibrit ayçiçeği, Bursa Yenişehir’de de ilgili hatların çoğaltımı konusunda çalışan 4 Ar-Ge istasyonumuz bulunmaktadır. Buralarda temel ıslah faaliyetlerimizden seleksiyona, kış dönemi dahil, hat ilerletmeden hastalık test etmeye kadar tüm faaliyetleri yürütüyoruz. Buna ilaveten kış döneminde Güney Amerika ülkeleri olan Şili, Arjantin, Porta Riko ve Kosta Rika’ya gidip bu hatların dönem artırımını da orada gerçekleştiriyoruz. Böylece yılda iki jenerasyonu katıksız olarak gerçekleştiriyoruz. Yıllık cironun ise yüzde 8’sini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. 2016 yılında 8 milyon lira Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik” diye konuştu.
Geçen hafta MAY Tohum tesislerini ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, Türkiye’de geliştirilen ve üretilen tohum çeşitleri ile Bulgaristan’a, İspanya’ya, Rusya’ya, Amerika’ya ve Avrupa ülkelerine ihracat yaptıklarını, MAY Tohum’un ihracat yükünü aldığını söyledi.