Avrupa Komisyonu Erasmus Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında desteklenen “Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar Projesi” Bursa’dan başlatıldı.
Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen proje, Gen Bankası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarımla ilgili daha fazla gelir elde edebilecekken, ciddi kayıplar verildiğine dikkat çekti. Tarımdaki kayıpları bertaraf etmek için projenin hazırlandığını belirten Aktaş, “Bursa çok iyi bir tarım şehri. İnşallah bundan sonraki süreçte niteliği değil niteliği, kaliteyi ve standartları yükseltmeye yönelik hamleler içinde olacağız. İnanıyorum ki katma değeri daha yüksek ürünler üreteceğiz. Bunların farklı pazarlarla buluşmasıyla ilgili de hamlelerimiz olacak. Tarımda kalite, kayıp ve kaçak problemler yaşanmaktadır. Proje kapsamında verilecek eğitimlerle bu konuda ilerleme kaydedileceğine inanıyorum” dedi.
Bursa’nın içinde barındırdığı birçok özelliğin yanı sıra iyi bir tarım şehri olduğu vurgusunu da yapan Aktaş, şöyle konuştu:
“Bursa tarih, kültür, sanat ve turizm şehri olmasının yanı sıra ciddi anlamda da iyi bir tarım şehri. Sanayileşen toplumlar hızla tarımdan uzaklaşır algısı var. Bursa aynı zamanda iyi bir tarım şehri. Bu konuyla ilgili olarak çalışmalara hız kazandırabiliriz. Bu konuda ciddi bir kalite problemi yaşıyoruz çünkü ciddi kayıp kaçaklarımız var. Tarımla alakalı daha fazla gelir elde edebilecekken maalesef ciddi kayıp ve kaçaklarla uğraşıyoruz. Nicelikten ziyade niteliği yükseltmek adına hamleler yapmamız gerekiyor. Ve bunun sonucunda inanıyorum ki katma değeri daha yüksek ürünler üreteceğiz. Bu ürünlerin farklı pazarlarla tanıştırılması konusunda da yeni hamleler yapacağız” şeklinde konuştu. Kayıp kaçaklarla ilgili burada verilecek olan eğitimlerin etkili olacağını düşündüklerini belirten Başkan Aktaş sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Nihayetinde bursa 3 milyonluk bir şehir ve çok önemli özellikleri var. Yaş meyve ve sebze sirkülasyonu söz konusu bundan da ciddi kazanımlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Yapacağımız çalışmanın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
İki yıl sürecek AB Stratejik Ortaklık Projesi’nin sonunda çok faydalı çıktılar elde edileceğini aktaran Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Tarım sektörünün en can alıcı sorunlarından biri olan hasat sonrası yaşanan kayıplar ve sonucunda tarladan sofraya gelene dek üründe oluşan ciddi fiyat farklılıkları, emek, maliyet, zaman kaybı gibi sıkıntılara çözüm yolları arayacağız. Bursa Ticaret Borsası olarak, belirlenen ürünler için hasat sonrasında her aşamada yaşanan kayıpların, nihai ürünün fiyatına etkisini ve miktarını araştıracağız. Araştırma neticesinde ise gıda tedarik zincirindeki kritik noktalarda, hasat sonrası yaşanan kayıpların ekonomik açıdan analizini içeren bir rapor hazırlayacağız. Gayemiz sektörde yaşanılan ve kronikleşme yolunda hızla ilerleyen bu sorunu, daha da önlenemez bir boyuta ulaşmadan ortadan kaldırabilmektir. Özellikle bu projeyle eğitim ve teknolojik gelişmelere karşı alacağımız hızlı reaksiyonlar, sorunları çözüme kavuşturmada önemli ölçüde sonuç almamızın anahtarı olacaktır” diye konuştu.
Yenilikçi teknolojilere ihtiyacın fazla olduğunu hatırlatan Matlı, “Kurumsal, bölgesel, uluslararası düzeyde yenilikçi uygulamaların geliştirilmesini, transferini ve uygulanmasını desteklemeyi amaçlayan bu tarz projelerde aynı çatı altında toplanmak, değişen koşullara ortak bir paydada buluşarak çözüm yolları aramak, bizler için çok kıymetli. Tüm dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler, siyasi konjonktür, bölgesel meseleler hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. Kabul etmek gerekir ki bu süreci yönetmek hiç de kolay bir iş değil. Zaman hızla ilerliyor ve uluslararası arenada herkes bir adım daha öteye geçebilmek için var gücüyle çalışıyor. Yenilikçi teknolojilere, girişimci ruhlara her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç var. Bundan dolayı, stratejik ortaklık yaptığımız bu projenin, hepimizin var olan gücüne güç katacağına yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Çıktılarının son derece faydalı olacağını düşündüğümüz ve iki yıl sürecek olan ‘Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar’ isimli AB Stratejik Ortaklık projemizde, tarım sektörünün en can alıcı sorunlarından biri olan hasat sonrası yaşanan kayıplar ve sonucunda tarladan sofraya gelene dek üründe oluşan ciddi fiyat farklılıkları, emek, maliyet, zaman kaybı gibi sıkıntılara çözüm yolları arayacağız” diyen Matlı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maksadımız sektörde yaşanılan ve kronikleşme yolunda hızla ilerleyen bu sorunu daha da önlenemez bir boyuta ulaşmadan ortadan kaldırabilmektir. Özellikle bu proje ile eğitim ve teknolojik gelişmelere karşı alacağımız hızlı reaksiyonlar, sorunları çözüme kavuşturmada önemli ölçüde sonuç almamızın anahtarı olacaktır.”