HALKIN ÇOK BORCU YOK

İnegöl Genç İşadamları Derneği önemli yine bir ismi İnegöl’de konuk ederek, düzenlediği seminer ile birlikte ilçe halkıyla buluşturdu. İş Bankanı ile Şişecam’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Ersin Özince, sanıldığının aksine Türk halkının bankalara fazla borcu olmadığını iddia etti.

Yayınlama: 20.06.2014
1.006
A+
A-

İGİAD tarafından düzenlenen ‘Tecrübe Kazanıyoruz’ konulu eğitim seminerlerinin son konuğu İş Bankanı ile Şişecam’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince oldu. ‘2014 Türkiye’sinde Tasarruf Eksikliği’ adı altında düzenlenen seminerde Özince yatırımcılara ve işadamlarına tasarruf konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

 

Programın açılış konuşmasını yapan İGİAD Başkanı Bahadır Bayraktar, çok önemli bir konuğu ağırladıklarını ve tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi. İTSO Başkanı Metin Anıl ise Özince’nin ileri görüşlü bir işadamı olduğunu belirterek yıllar önce yaşadığı bir anıyı anlattı. İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ta böyle önemli konukları İnegöl’de ağırlama fırsatı buldukları için mutlu olduğunu ifade etti.






 

KURULUŞUNDA 2 DE İNEGÖLLÜ VAR

Konuşmaların ardından işadamlarına seslenen İş Bankası ve Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, “İş Bankası’nın sanıldığı gibi sadece Atatürk tarafından kurulmadığını, aksine 27 kişi ile ortakla kurulduğunu ifade eden Ersin Özince, bu 27 kişi içerisinde ise 2 kişinin İnegöllü olduğunu belirtti.

 

GENÇ TOPLUMA TASARRUF ET DEMEK KOLAY DEĞİL

Türkiye’de genç nüfusun tasarruf etmek istemediğine işaret eden Özince konuşmasını şöyle sürdürdü: Gençken tasarruf etmiyorsun ve harcamak istiyorsun. Eskiden daha orta yaşta bir toplumduk. Daha az çocuğumuz vardı. Daha büyük ailelerle yaşardık. Erzakımız, şuyumuz, buyumuz memleketimizden gelirdi. Almanya’da bile olsak gelirdi. Şimdi daha küçük aile yapısı, genç nüfus, ev açma arzusu, serbest yaşama arzusu, tüketim alışkınlıkları. 9 milyar dolarlık sadece akıllı telefon almışız. Nasıl almayalım? Arabamız olsun istiyoruz. Evimiz olsun istiyoruz. Eskiden imkân yoktu. Bizim gençliğimizde bireysel kredi diye bir şey yoktu. Kefil bulsan ancak ticari kredi alabiliyordun. Şimdi ferdin borçlanma imkânı çıktı. Mademki genciz, genç topluma tasarruf et demek kolay değil. Bana 60 yaşında ‘Tasarruf et’ dersen ediyorum tabii. Ama genç insana, ‘Sen tasarruf et’ dediğinde diyor ki, ‘Nereden edeceğim?’ Otur hesap yap, ondan sonra konuş’. Son 10 yılda ticari krediler 10 kat büyümüş. Tüketici kredileri 19 kat büyümüş. Yani Türkiye hızlı bir şekilde harcıyor. Harcayınca da daha az tasarruf ediyor.

 

HALK BORCUNU ÖDÜYOR

Türk halkının ülke gayrisafi milli hâsılasına nazaran borcunun diğer ülkelere göre çok az olduğunu savunan Ersin Özince açıklamasını şöyle sürdürdü: Peki Türk halkı ne kadar borçlu? Hane halkı borcunun ülke gayrisafi milli hâsılasına oranı Brezilya’da 9, Türkiye’de 7,01, Tayland’da 20’leri bulmuş. Amerika’da 100’den fazla… Amerikan hane halkı gayrisafi milli hâsılasından daha fazla borçlanıyor. Biz şimdi korkuyoruz. Diyoruz ki, Türkler çok borçlu. Ben borçlansın falan demiyorum, ama Türkiye’nin borçluluk oranını hele gelişmiş ülkelerle karşılaştırırsak, Çin gibi gelişmemiş bir ülkeye nazaran bile çok kötü seviyelerde değil. Zaten buralarda bir rahatsızlık olmaması şuradan belli, çok şikâyet edilmesine rağmen, bizdeki kredi kartı sorunu dahi birçok yabancı ülkenin seviyelerine ulaşmadı. Bizde krediler tıkır tıkır geri ödeniyor. Ödeyemeyen de var, ama çoğunluğu tıkır tıkır ödüyor. Ödenmese zaten bankalar bu kadar istekli olur mu? Çok güzel sistem çalışıyor. Bir de uzun vadeli borçlar veriliyor. Ne kadar güzel… Konut finansmanında bu krediler olmazsa, bu ekonomi bu kadar dönebilir miydi? Sonuç itibarıyla ben halkın borçluluğunun çok fazla olduğunu düşünmüyorum.

 

İNEGÖL’DEN ÖVGÜYLE BAHSETTİ

İnegöl aslında Türkiye’nin yakalamaya çalıştığı trendi çok önceden yakalamış. Dış ticaret fazlası veren ender şehirlerimizden birisi olmuşsunuz. İnegöl bu konuda Türkiye’ye örnek olacak bir şehir konumunda bulunuyor. İnegöl’e geldiğimde azda olsa gezme imkânı buldum. Sanayinizle mobilyanızla kendine yetebilen bir şehir… Bu anlamda İnegöl’ü beklediğimin çok üzerinde buldum.

 

Konuşmaların ardından İGİAD Başkanı Bahadır Bayraktar, İş Bankası ve Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’ye teşekkür plaketi takdim etti.

 

Düzenlenen seminere Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, İTSO Başkanı Metin Anıl ve çok sayıda işadamı katıldı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş