İran Fırsatlarla Dolu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) teksitil ve bebe çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcilerini ağırlayan İran Türk Ticaret Merkezi Genel Müdürü Mehmet Ali Erkan, İran’da iç piyasanın Çin mallarından kendini çekmeye başladığını belirterek, “İran’da iyi mal Türkiye’den alınır anlayışı hakim. Bunu fırsata çevirmeliyiz” dedi.

Yayınlama: 16.12.2017
1.289
A+
A-

BTSO öncülüğünde Bursalı firmalar İran pazarı konusunda önemli bir tecrübe kazandı. Bursa iş dünyası temsilcileri, 2 gün süren ikili iş görüşmelerinin yanı sıra temmuz ayında açılışı gerçekleştirilen İran Türk Ticaret Merkezi’ni ziyaret etti. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş’un liderliğindeki heyet, İran Türk Ticaret Merkezi Genel Müdürü Mehmet Ali Erkan tarafından ağırlandı.

BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, ticaret merkezlerinin Türkiye’nin 2023 ihracat stratejisi hedefleri doğrultusunda şirketlerin dünyaya açılmasını sağladığını söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat noktasında sunduğu desteklerin firmaların dünyaya açılması için fırsat olduğunu ifade eden İsmail Kuş, “Bir ülkede ciddi bir aktör olmak için o pazarda mutlaka oyuncu kimliği kazanmalıyız. Bu merkezlerle firmalarımız hedef pazarlarda yerleşik bir düzene sahip oluyor. BTSO olarak New York’ta Empire States binasına yakın bir mevkiide hayata geçirdiğimiz Türk Ticaret Merkezi de firmalarımıza büyük imkanlar sağlıyor. Bakanlığımızın maddi destekleriyle firmalarımız Manhattan’da posta kutusu maliyetıne showroom sahibi oldu” dedi.

Türk Ticaret Merkezi’ndeki işyerlerini ziyaret eden Bursa heyetine bilgiler aktaran Erkan, yıl boyu ürünlerin sergilendiği ve şu an 70 firma kapasitesi bulunan merkezde 57 firmanın faaliyet gösterdiğini açıkladı. Erkan, merkezde hazır giyim, tekstil, kimya ve mobilya sektörüne yönelik firmaların faaliyet gösterdiğini söyledi.






“Türkiye’yi örnek alıyorlar”

İran’ın geçen yıl tekrar uluslararası piyasa ile intibak sürecine girdiğini ifade eden Erkan, BM nükleer anlaşması çerçevesinde BM tarafından uygulanan yaptırımlar kalktıktan sonra belli alanlarda ekonomide yabancı firmaların gelmeye başladığını kaydetti. İran’ın birçok ürünü yapabildiğini ifade eden Erkan, “Ülkenin ihtiyacı olanları yüzde 70’e kadar yapabiliyorlar. Ancak yüzde 30’unu yatırımlarla yapması gerekiyor. Sınırdaşımız olan ülkeye bütün sektörlerde yatırım imkanı mevcut. İmalat sanayi açısından yeterli değil. Bu alanda gelişmek istiyorlar. Bu yönde de gerek AB ile entegrasyonu, gerek yüzyıllardır bir arada yaşaması sebebiyle Türkiye’yi kendine örnek ülke seçmiş durumda” dedi.

Ülkede konfeksiyon sektörü için kota uygulandığını açıklayan Erkan, ürün satan firmanın 2 yıl içinde yüzde 20 üretimini burada yapma zorunluluğu koştuğunu hatırlattı. Bu durumun Türkiye açısından önemli avantajlar barındığını anlatan Erkan, “Avrupa firmalarının burada biran evvel üretime geçmeleri mümkün değil. Biz, Türk firmalarının burada fason olarak üretim yaptırıp, gerisi ile de İran pazarına girebileceğimizi düşünüyorum. Hazır giyim firmalarımızın ardından tekstil firmalarının da üretim için İran pazarına gireceği anlamına geliyor. Bu potansiyeli kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.

İç piyasanın Çin mallarından kendini çekmeye başladığını da dile getiren Erkan, “İran’da iyi mal Türkiye’den alınır kanaati hakim. Ülkede yüzde 35’i Azeri olmak üzere yüzde 55 Türkçe konuşan bir nüfus var. Dizilerden Türkçe öğrenen çok insan var. Fırsatları değerlendirmemiz lazım. Uluslararası sisteme girince iş yapmak zor” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş