Japonya, Türkiye İle Kanatlanacak

Türkiye ve Japonya arasında yapılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) meyvelerini vermeye başladı. Japonya anlaşmanın ardından ilk ithalatını beyaz et sektöründe gerçekleştirdi. Milli yemeği kakugiri için Türkiye’den iki yılda 600 bin ton yaklaşık 3,5 milyon dolarlık kemiksiz tavuk eti almayı hedefleyen Japon dış ticaret firması, görüştüğü 10 Türk firması arasından Bursalı tavuk firması HasTavuk’ta karar kıldı. Japonya’ya gidecek olan 500 tonluk tır kafilesinin ilki bugün yola çıktı.

Yayınlama: 02.02.2018
1.618
A+
A-

Türkiye ile Japonya arasında müzakere süreci 2014 yılında başlayıp 2017 yılında da karara bağlanan Serbest Ticaret Anlaşmasının ardından her iki ülkenin firmaları atağa geçti. Bu kapsamda dünyanın en fazla tavuk eti ithal eden ülkesi olma özelliğini elinde bulunduran Japonya, Türkiye’den 2 yılda 600 bin ton tavuk ithalatı gerçekleştirmek için Türk beyaz et pazarına girdi. Türkiye pazarının en önemli 10 üretici firmasını mercek altına alan Japon ticaret devi Bursalı tavuk üreticisi HasTavuk firmasında karar kıldı. Dünya’daki kuş gribi vakalarını da dikkate alarak dünyada sadece Polonya ve Türkiye pazarında araştırma yaptıklarını belirten Japon yetkililer, kaliteden dolayı Türkiye’yi tercih ettiklerini söylediler.

500 tonluk ilk kafile yola çıktı

Japon dış ticaret firması Sumitomo’nun ilk etapta Türkiye’den ithal etmeyi planladığı 500 tonluk kemiklerinden ayrılmış vakumlanmış haldeki tavuk etleri HasTavuk firmasından tırlara yüklenerek yola çıktı. İlk tırı törenle gönderen HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir ve Sumitomo Dış Ticaret AŞ. Türkiye Pazar Sorumlusu Sota Sunaga, birbirlerine kendi ülkelerinin bayraklarını takdim etti. Her iki firmanın yetkilisi teslim aldıkları ülke bayraklarını öpüp başlarına götürdü. Yapılan bu bayrak teslim töreni Türk ve Japon dostluğunu bir kez daha gözler önüne serdi.






Öte yandan, 1972 yılında yem bayiliğiyle sektöre giriş yapan HasTavuk firmasının bugün, Türkiye pazarının yüzde 65 civciv ihtiyacını karşılayan damızlıkçı firması olduğu, gerek ciro, gerek ihracat ve gerekse istihdam açısından 3 yılda yüzde 201 büyüme gerçekleştirdiği öğrenildi.

2018 hedefi 100 milyon dolar

Japonya’ya gidecek ilk tavuk kafilesini yolcu eden HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, “Hepimizin bu ülke için üzerine düşen görevleri var. Bizim de üzerimize düşen milli seferberlik ruhu içerisinde ülkemizin ekonomik savaşını vermektir. Bu anlamda yeni ufuklarla güçlü dostlarımızla birlikte olmak bizi ayrıca mutlu ediyor” dedi.

Japonya’nın 2 yıl içerisinde 600 bin ton ithalat talebi olduğunu belirten Aydemir, “İlk partiye 500 ton ile başlayıp hızlı bir şekilde bu hedefe ulaştıracağız. 2013 yılında başlayan çalışmalar 2017 yılında sonuç verdi. Türkiye’nin dünya pazarlarında yapacağı çok çalışmalar var. Tavukçuluk sektörü hacim, kapasite ve alt yapı olarak dünya pazarlarında rekabet edebilecek en güçlü sektörlerden bir tanesidir. Bu anlamla Türk hükumetinin ve Japonya’nın yürütmüş olduğu çalışmalar 2 ay öncesinde sonuç buldu. Tavuk ithalatı konusunda anlaşmadan sonra ilk ithalatı yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. HasTavuk olarak 2017 yılı içerisinde 45 milyon dolar 26 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. 2018 yılı içerisinde Japonya ihracatı ile birlikte bu rakamımız 100 milyon dolara ve daha sonraki yıllarda çok daha büyük hedeflere koşacağız” diye konuştu.

Aydemir sözlerine şöyle devam etti:

“Japonya dünyadaki en fazla tavuk ürünleri ithal eden ülkelerin başında geliyor. Japonya’nın bir özelliği değerli ve kaliteli ürünleri tercih etmesidir. Bu firma Japonya’da et tüketimi pazarının yüzde 40’ını elinde bulunduruyor. Etimizin ve hizmetimizin kalitesinden dolayı bizimle çalışmaya karar verdiler. Biz Japonya’ya işlenmiş, yani katma değerli ürünler göndereceğiz. Bütün tavuk değil, parçalanmış ve doğranmış olarak but grubundan oluşan bir paket göndereceğiz. Amacımız ilk etapta 500 ton ile başlayıp en geç bir, iki yıl içerisinde 40-50 bin ton civarında Japon pazarıyla ürünlerimizi buluşturmaktır.”

“Türk ürünleri kalitesiyle Japonya pazarında önemli bir yer tutacaktır”

Sumitomo Türkiye pazar sorumlusu Sota Sunaga ise, “Firma olarak rekabet içinde olan yeni bir pazara giriyoruz. Yeni ürünlerle özellikle son kullanıcıyı hedefliyoruz. Bu konuda HasTavuk ile birlikte Japon pazarında bütün hedefleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Japonya pazarı çok fazla talep olan bir pazar. Bu talepler için ise biz HasTavuk’la birlikte talep edilen 3 milyon doları aşacağımızı inanıyoruz. Hedefler çok yakında tamamlanacaktır. Firma olarak biz tavuk ithalatını Brazilya ve Çin’den yapıyorduk. Türkiye’den ilk defa ithalat gerçekleştiriyoruz. Birçok ülke ile anlaşmalar yapmaya çalışıyoruz. Ama kuş gribi vakalarının yoğun olarak görülmesinden dolayı Polonya ve Türkiye’yi tercih ettik. Türkiye’de yaklaşık olarak 10 firma ile görüştük. Japonya pazarına tek hazır olan firma olarak HasTavuk’u seçtik. Türk ürünleri kalitesiyle Japonya pazarında önemli bir yer tutacaktır. Dünya standartlarının üzerinde kanatlı sektör çalışması yapıyorlar” dedi.

Japonlar da helal kesim istiyor

Saatte 12 bin 500 kesim kapasitesine sahip tavuk eti üretim tesisinde nihai tüketicinin, sağlık-lezzet-hijyen-güven beklentilerini karşılayacak, özlem duyduğu doğal renk, doğal koku ve doğal lezzetindeki ürünleri dünyanın “Altın Buluş” ödüllü teknolojisi olan “Aeroscalder (Kuru Kesim)” teknolojisiyle birleştiren firma, bu teknoloji sayesinde kısa zamanda tercih edilen marka konumuna geldi. Öte yandan, tesisteki elektronik kalite kontrol sistemi sayesinde hatası bulunan piliçler kalite kontrol kamerası sayesinde tespit edilerek ıskarta bölümüne ayrılıyor.

Helal kesimi dünyanın birçok ülkesinin tercih ettiğini belirten firma yetkilileri, Japonların da helal kesim olarak nitelendirdikleri kuru kesimi tercih ettiklerini belirtti. Aeroscalder-Kuru Kesim teknolojisi ile tavuklar kapalar tarafından kesildikten sonra el değmeden, sulu ortama sokulmadan, birbirine temas etmeden, herhangi bir enfeksiyona maruz kalmadan, birebir işlem görerek, hava akımına tabi tutularak üretiliyor. Daha temiz, daha hijyen ve daha sağlıklı üretim gerçekleştiriliyor. Kesim sonrası kasların sertleşmesini önleyen, etin daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlayan başka bir teknoloji olan Rapid Rigor’da Türkiye’de ilk kez HasTavuk tarafından kullanılıyor.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş