Keresteciler ahşabın geri dönmesini istiyor

İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye’de binaların yeniden ahşaptan üretilmesi gerektiğini söyledi. Plastik ve PVC’nin dayanıksız, estetiksiz açıdan kötü görünümlü ve sağlığa zararlı olduğuna dikkat çeken Balcıoğlu, batıdaki binalarda ahşap kullanımının hızla yaygınlaştığını bunun ilk nedeninin güvenlik ve sağlık olduğunu da vurguladı.

Yayınlama: 15.10.2014
1.236
A+
A-

Ahşabın insanlığın kullandığı en eski ve mükemmel yapı malzemesi olduğunu söyleyen Muzaffer Balcıoğlu, ahşaptan vaz geçilmesiyle estetik açıdan kötü görünen yapıların ortaya çıktığını söyledi. Balcıoğlu, binalarda ahşap yerine kullanılan malzemelerin dayanıksız olduğunu ve insan sağlığı açısından da riskler taşıdığına da vurgu yaparak, “Batı ülkelerinde son yıllarda yapılan binalarda yeniden ahşap kullanılmaya başladı. Bizde ise yüzlerce yıllık tarihi eserlerin restorasyonunda bile plastik ve PVC doğrama kullananlar var” dedi.

 

AHŞAP YÜKSEK TAŞIMA GÜCÜNE SAHİPTİR






Günümüzde varlıklarını sürdüren yüzlerce yıllık ahşap evlerin olduğunu vurgulayan Muzaffer Balcıoğlu, ahşabın yaşayan, nefes alan yapısı ile insan doğasına en yakın malzeme olduğunu söyledi. Balcıoğlu, ahşabın ağırlık ve taşıma gücü oranının, betonarme ve çelikten yüksek olduğunu, ahşap ile 250 metreye kadar açıklıkların kolonsuz geçilebildiğine vurgu yaptı.

 

AHŞAP HAVA ŞARTLARINA VE DEPREME DAYANIKLIDIR

Ahşabın hava şartlarına, kimyasallara dayanıklılık bakımından da en ön sırada geldiğine dikkat çeken Muzaffer Balcıoğlu, “Telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömrü ile ahşap karayolu köprülerinin ömrü 50 yıldır. Ön koruma işleminden geçmiş çam direğin ise 60 yıldır. Aynı alanlarda beton, çelik ve PVC’nin ömrü ahşabın ömrünün yarısına erişebilmektedir. Depremde güvenilirlik bakımından en yüksek notu ahşap alıyor” dedi.

 

AHŞABIN YANGINA DİRENCİ YÜKSEKTİR

Genel kanının aksine ahşabın yangına direncinin beton ve çelikten üstün olduğunu da söyleyen Balcıoğlu, ABD’de son yıllarda büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşa edilmeye başladığını, Almanya’da da çelik konstrüksiyonların bile ahşapla kaplandığını belirtti. Yangınlar üzerine yapılan araştırmalarda, yangına karşı ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Başkan Balcıoğlu, “Yangının başlama nedeni hiçbir zaman ahşap değildir. Ahşap ısı geçirmeme özelliğinin yanı sıra kömürleşerek yangın sırasında yapıları uzun süre ayakta tutar. Ahşap yapılar yangına 90 dakika dayanırken, çelik konstrüksiyon yapılar 10 dakika içinde çökmektedir” diye konuştu.

 

AHŞAP SAĞLIKLIDIR

Üstün ısı ve nem yalıtımı özellikleri ile ahşap yapıların, içinde yaşanacak en sağlıklı ortamı sunduğunu belirten Muzaffer Balcıoğlu, “Beton yapılar yaydıkları radyon gazı nedeniyle toksin yapıya sahiptir” diye konuştu.

 

AHŞAP YENİLENEBİLEN TEK YAPI MALZEMESİDİR

Ahşabın, üretimi ve işlenmesi için en az enerji gerektiren yapı malzemesi olduğuna da vurgu yapan Muzaffer Balcıoğlu, “Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların azalmasını değil daha bilinçli olarak yaşatılmasını sağlar” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş