Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye’nin ekonomik meselelerinin temelinde katma değerli mal üretememenin yattığını belirtirken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından teknoloji firmalarının bir araya getirilmesi ile kurulacak TEKNOSAB’ın Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu önemli bir proje olduğunu söyledi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Akademi projesi çerçevesinde BTSO üyeleriyle bir araya gelen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, ekonomi, bilim ve geleceğe yönelik tahminlerini paylaştı. Bursa iş dünyasının büyük ilgi gösterdiği seminere BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur da katıldı.
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, 2001’deki ekonomik kriz sonrası reformlara odaklanan Türkiye’nin 2002-2008 yılları arasında çok başarılı bir dönem geçirdiğini söyledi. 2008 sonrasındaki dönemde ise reformların yavaşladığını belirten Demirtaş, ekonominin yeniden bir çıkış yakalaması adına reformların sürmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin büyüme verilerinin iyi olduğunu ancak büyümenin mahiyetinin değişmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Türkiye’nin büyümeyle ilgili genelde bir meselesi olmaz. Genç nüfusu ve dinamik yapısı sayesinde siz hiçbir şey yapmasanız da zaten otomatikman bu ülkede belli bir büyüme oluyor. Bizim büyümenin dağılımını değiştirmemiz gerekiyor. Büyümede devlet payı çok yüksek. Devlet destekli bir büyüme sürdürülebilir olmaz. Ekonomik güvenin sağlanmasıyla özel sektörün kendi yatırım kararlarını kendi verdiği bir ekonomiye doğru geçiş yapmamız gerekiyor. Büyümeyle birlikte kalkınmanın da sağlanması için buna ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin katma değerli üretimi yüksek ve eğitim seviyesi artmış bir ekonomi modeline ihtiyacı olduğunu vurgulayan Demirtaş, 2018 yılı için de beklentilerini açıkladı. Yılın özellikle ilk çeyreğinin Türkiye açısından olumlu geçeceğine inandığını belirten Demirtaş, “Dolar endeksi rekor düşük seviyeye geriliyor. En önemli pazarımız olan Avrupa Birliği’nde olumlu bir hava hakim. Başta Almanya olmak üzere çok iyi sinyaller alıyoruz. Bu ülkelerdeki gelişmeler doğrudan bizim ekonomimize de yansıyor. Bunlarla birlikte Merkez Bankası’nın almış olduğu faiz kararı da yerinde bir karar. Bu gelişmeler yılın ilk ve ikinci çeyreği açısından ümit veren gelişmeler” dedi.
BTSO tarafından hayata geçirilecek olan TEKNOSAB projesine de işaret eden Prof. Dr. Özgür Demirtaş, projenin çok doğru bir hamle olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ekonomik sorunlarının temelinde katma değerli mal üretememenin bulunduğunu dile getiren Demirtaş, “Katma değerli mal üretebilmenin yolu tek bir yerden geçmiyor, birden fazla şeyin yapılması lazım. İnanılmaz yatırımlarla çok güzel projelere imza atabilirsiniz ancak insan kaynağında eksik varsa havada kalmış olur. TEKNOSAB’da da çok üst seviye mühendislere ihtiyaç duyulacak. BTSO’nun buna ilişkin çözümlerini de dinledim ve oldukça etkileyici buldum” ifadelerini kullandı.
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur da Bursa iş dünyasının iş hayatındaki başarılarına katkı sağlamak maksadıyla 2014 yılında bir eğitim ve gelişim platformu olarak BTSO Akademi projesini başlattıklarını söyledi. İş dünyasından gelen talepler doğrultusunda bugüne kadar 250’den fazla eğitim programına imza attıklarını belirten Onur, söz konusu eğitimlerden 16 bin BTSO üyesinin faydalandığını aktardı.