Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2016 yılı mali gider denkliğinin 129 milyon TL olarak belirlendiğini belirterek Plan Bütçe Komisyonu’nun rapor hazırlayacağını ve 26 Ekim Pazartesi günü saat 14.00’da tek gündem maddesi ile Belediye Meclisi’nin yeniden toplanacağını belirtti.
İnegöl Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısı, 27’si İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden olmak üzere 34 gündem ve 2 takrir maddesinin görüşülmesi ile gerçekleştirildi.
İmar Komisyonuna havale edilecek 7 adet İmar ve Şehircilik Müdürlüğü maddesinin okunarak oy birliği ile kabul edilmesiyle başlayan Belediye Meclis Toplantısı karar verilecek olan 20 adet İmar ve Şehircilik Müdürlüğü maddesi ile devam etti.
PLANDA İSABETLİ GİTMEYE ÇALIŞIYORUZ
2016 yılı maliyet performans programı ile ilgili konuşan Başkan Aktaş, “İnegöl Belediyesi 2016 performans programı tüm arkadaşlarımıza 1 ay önceden dağıtıldı. Bununla alakalı incelemeler yaptınız. Bütçe gerçeklikleri çerçevesinde yapılmak istenen çalışmalar not edildi. Nihayetinde bunlar tahmini olarak planlanıyor ama biz hamdolsun belediye olarak bu noktada isabetli gitmeye çalışıyoruz ve bu performans planı ortaya çıktı” dedi.
MALİYETLER GÜNCEL DEĞERLERE HESAPLANARAK TAHMİN EDİLDİ
AK Parti Grubu adına 2016 yılı Mali Performans Planı’nı değerlendiren Berat Ertopuz, “Seçim beyannameleri seçimlerden önce basılarak halka dağıtılır. Seçildikten sonra bunlar stratejik kitap olarak basılır. Bunlar önem sırasına göre performans programı altında yıllık olarak belirlenir. AK Parti grubu adına 2016 yılı Mali Performans Programını değerlendirecek olursak; kamu mali yönetimi alanında gerçekleştirilen reformların yasal çerçevesini oluşturan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımının yanı sıra mali saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkeleri ön plana çıkmıştır. Bu ilkelerin uygulamaya konulmasını sağlamak üzere kamu mali yönetim sistemine dâhil edilen temel yöntem ve araçlardan biri de performans esaslı bütçeleme sistemidir. Performans esaslı bütçeleme sisteminin temel unsurlarını stratejik plan, performans programı ve faaliyet raporları oluşturmaktadır. Stratejik plan ve performans programları vasıtasıyla kamu idarelerinin temel politika hedefleri ile bunların kaynak ihtiyaçları arasında bağlantı kurulmakta; söz konusu belgelerde öngörülen hedeflere ilişkin gerçekleşmeler ise faaliyet raporları aracılığıyla kamuoyuna açıklanmaktadır. Performans programları, stratejik planlarla bütçeler arasında daha güçlü bir bağ kurulmasını sağlayan araçlardır. Bu kapsamda, performans programlarında, stratejik planlarda yer alan orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflere ilişkin yıllar hedefler, söz konusu hedefleri gerçekleştirmek üzere belirlenen faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacı yer almaktadır. İnegöl Belediyesi 2016 yılı performans dönemi için yukarıda bahsedilen hususlar dikkate alınarak belirlenmiş olan stratejik hedeflerin her biri için bir veya daha fazla performans hedefi belirlenmiştir. Bu performans hedefleri belirlenirken yapılabilir ve bütçe çerçevesine ulaşılabilir olmasına dikkat edilmiştir. Belirlenen her performans hedefinin gerçekleşmesi için bir veya daha fazla performans göstergesi belirlenmiştir. Performans göstergeleri genel itibariyle faaliyetler gerçekleştirildiğinde elde edilen ürün ve hizmetler ile elde edilecek faydalar dikkate alınmıştır. Maliyetler hesaplanırken yapılacak olan harcamaların bütçe kalemlerindeki karşılıkları dikkate alınmış ve her bir faaliyet için alt faaliyetler de dikkate alınarak maliyetler bugünkü değerlere göre hesaplanarak tahmin edilmiştir. Her bir faaliyet için personel ve SGK giderleri ile her bir faaliyet için gerekli olan personel sayısı ve bu faaliyetler için gerekli olan süre kurum yöneticileri tarafından tahmin edilmiş ve nihayetinde ağırlıklandırma metodu ile hesaplanmıştır. Performans hedefleri için gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin maliyetleri dışında kalan muhtemel giderler ise Genel Yönetim Gideri olarak sınıflandırılmıştır” şeklinde konuştu.
6 STRATEJİK ALANDAN OLUŞUYOR
Ertopuz, “2016 yılı mali performans programı 6 stratejik alandan oluşmaktadır. Bunlardan Çevre ve Ekoloji alanında 35 faaliyet ve proje, Ekonomik Gelişim ve Refah alanında 25 faaliyet ve proje, Kaynak Üretme ve Hizmet Yönetimi alanında 42 faaliyet ve proje, Kentsel Gelişim ve Kentlilik alanında 46 faaliyet ve proje, Kırsal Kalkınma alanında 10 faaliyet ve proje, Sosyal Hayat ve Sosyal Belediyecilik alanında ise 75 faaliyet ve proje bulunmaktadır. Hazırlanan 2016 yılı performans programında 6 stratejik alan ve 223 faaliyet ve proje bulunmaktadır. İçerisinde yeni Nikâh Dairesi, Kültür Sanat Kongre Merkezi, Bilim Sanat Merkezi, Çevre ve Ekoloji Merkezi ile Gençlik Merkezleri’ni barındıran Kültür Vadisi, Doğa sporları ve alternatif Turizm Merkezi DOSTUM projesi, gençler ve çocuklar için Masal Köyü Projesi, Cumartesi Pazarı bölgesinde yeraltı otoparkı ve meydan çalışması, Güneş Enerji Santrali kurup elektrik üretimi yapmaya yönelik GES projesi bunlardan öne çıkan birkaç projedir. Genel olarak bakıldığında üzerinde iyi çalışılmış başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları ile hayata geçirilecek onlarca proje bütçe disiplini doğrultusunda ilçe halkımızın hizmetine ve kullanımına sunulacaktır. Hazırlanan performans programı incelendiğinde İnegöl’ümüzün tüm katmanlarını kapsayacak şekilde hazırlandığı görülecektir. Çevre ve Ekoloji, Ekonomik Gelişim ve Refah, Kaynak Üretme ve Hizmet Yönetimi, Kırsal Kalkınma ve Sosyal Hayat ile Sosyal Belediyecilik gibi konu başlıkları altında sunulan projeler kadını ile erkeği ile çocuk, genç ve yaşlısına varana kadar toplumumuzun tamamına hitap edecek şekilde en ince ayrıntısına kadar ele alınmıştır. Bu raporun hazırlanmasında emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür eder, hazırlanmış olan 2016 yılı idari performans programının ilçemize, Bursa’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesini dilerim” diye konuştu.
MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hasan Fehmi Sarı’nın soru önergesinin ardından söz alan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bazı bilgilendirmelerde bulundu.
“İNEGÖL KESTANESİNİ CANLANDIRMALIYIZ”
İnegöl’de bu sene 3 tane BEBKA projesinin hayata geçtiğini aktaran Aktaş, “Bunların yapılmasıyla alakalı İnegöl Belediyesi’nin çok ciddi destekleri var. Belediye çok ciddi bir kuruluş. Mümkün oldukça destek olmaya çalışıyoruz. Bir dönem kestane ile alakalı ciddi bir altyapısı olan bir ilçeydik. Maalesef hastalıktan dolayı 10-15 senedir böyle bir gelirimiz yok. Bunun canlanmasını istiyoruz” dedi.
59 ÜLKE BÜYÜKELÇİSİ İNEGÖL’E GELİYOR
3 Kasım tarihinde MODEF EXPO fuarının gerçekleşeceğini belirten Aktaş, “2 Kasım tarihinde biz Türkiye’de büyükelçiliği bulunan 59 ülkenin büyükelçisini İnegöl’e davet ettik. Mobiliyum’u gezdireceğiz, Mobilya İhtisas OSB’yi gezdireceğiz, Gala yemeğimiz olacak ve mobilyayı tanıtacağız. Ertesi gün fuar açılışında bizlerle beraber olacaklar. 30 saatlik bir süre şehrimizde kalacaklar ve sonrasında kendilerini uğurlayacağız. Bizim çok daha büyük pazarlara ihtiyacımız var. Rutin belediyecilik yapmıyoruz. MODEF’in uluslararası platforma açılması ve beraberinde İnegöl’e katkısı açısından ciddi destekler verdik. Bu projede de tarafız. İnegöl mobilyasının tanıtımı ile alakalı yapacağımız projeyi İMOS ve İnegöl Belediyesi olarak yapıyoruz. Büyükelçilerin ağırlanmasını karşılayacağız. İşin ev sahiplerinden bir tanesiyiz. Ekmek aslanın midesinin dibinde. Gezen kurt aç kalmaz. Sanayicimiz nasıl gezip görüp bir şeyler yapıyorlarsa biz de misafirleri getirerek onları ağırlayacağız. Bu noktada mobilyacılarımıza ön açmak durumundayız” şeklinde konuştu.
GERİ DÖNÜŞÜM BİR KAZANÇ DEĞİL ZORUNLULUKTUR
İnegöl’ün güncel rakamlarda 250 ton çöp üretip 30-35 ton geri dönüşüm yaptığını belirten Aktaş, “Geri dönüşüme gitmeyip çöpe giden bir sürü materyal var. Geri dönüşüm bir kazanç değil zorunluluktur. Çevre duyarlılığı konusunda çocuklarımız çok heyecanlı. Bunu vatandaş olarak yapmak zorundayız. Biz geri dönüşümle alakalı okullarımızdan tonlarca geri dönüşüm toplama aracılığını, katkıyı alırken onlara belirli ödüller dağıtıyoruz. Geri dönüşümle alakalı firmadan istifade edipte yapıyoruz. Bununla alakalı poşetler dağıtılıyor. Bu poşetleri kendi özel işlerinde, diğer çöpleri doldurmak için kullanan binlerce insan var. Geri dönüşüm bir süreçtir. Bu bir kültür. Bu kültürü aşılamak da hiç kolay değil. Bazen eğitimle bazen faaliyetle bazen çizgi filmlerle, konferanslarla gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu manadaki bütçemiz çok yüksek değil” diye konuştu.
KÜLTÜR SARAYI KALKINCA PARK YOĞUNLUĞU AZALACAK
İnegöl’de yıllardır otopark ile ilgili uygulamalar olduğunu, bunun yanında küçük küçük mahalle otoparkları ürettiklerini belirten Aktaş, “80 civarında otopark inşa ettik. İnegöl için yeterli değil. Yine otoparkla alakalı yeni düşüncelerimiz var. Bunları rakamsal olarak hem Büyükşehir’e hem de İçişleri Bakanlığı’na bildirmek zorundasınız. Merkez hariç otoparkla ilgili bir bedellendirme söz konusu değil. Bu tip uygulamaları sadece İnegöl Belediyesi değil neredeyse tüm Belediyeler yapıyor. Islah edebilmek için tüm belediyelerde bu tip şeyler icra ediliyor. Rakamsal olarak bunlar çok basit şeyler değil. 28 Eylül 2015 tarihinde 600 bin TL civarında kamulaştırma parası ödedik. Rakam söylenirken kolay. Merkez ateş pahası. Eski Alyans Düğün Salonu’nun olduğu bölgede katlı otopark hayata geçirmek istiyoruz, kamulaştırma yapıyoruz. Otoparkı yapmak ayrı konu kullanım alışkanlığını artırmak ayrı bir konu. Sani Konukoğlu’nun, Ek Bina’nın altı ne kadar kullanılıyor derseniz yüzde 100 kullanılıyor. Kültür Sarayı’nı kaldırdığımızda bir yoğunluk azalacak. Beraberinde altına oluşturacağımız otoparkla hem onun yoğunluğunu attığımız gibi hem de yeni otoparkla ilgili o sıkıntıyı atmış olacağız. Çevre gibi, çöp gibi trafiğin de bir kültür olduğunu unutmamak lazım. Bu ciddi bir süreç gerektiriyor” dedi.
Konuşmaların ardından oylamaya sunulan 2016 yılı mali performans programı oy birliği ile kabul edildi.
14 ARAÇ SATIŞA ÇIKACAK
İnegöl Belediyesi’ne ait 14 adet aracın satışı ile ilgili son gündem maddesinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından meclis toplantısı sona erdirildi.