Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah bir araya gelerek, “Aile Akademisi Önleyici Aile” projesinin tanıtımını gerçekleştirdi. Ailenin toplum yapısındaki önemine vurgu yapan Aktaş ve Cerrah, konu ile ilgili bir çok seminer gerçekleştirileceğini ifade etti.
Konu ile ilgili ilk olarak açıklamalarda bulunan Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, “İnegöl’de birçok güzel program olmuştur ve olmaktadır. Sosyal ve kültürel konularda sorumlu programlar yapan bütün STK lara buradan teşekkür ediyorum. Fakat aile akademisi programı aileye yönelik en güzel, en etkin ve nitelikli programların başında gelecektir. Kadınıyla erkeğiyle aile yuvasına önem veren herkesi bu programa davet ediyoruz, bekliyoruz. Mobilya öğrenmek, aşçılık öğrenmek, terzilik ve berberlik öğrenmenin yıllar süren çıraklığı ve eğitim okulu vardır. Mesleğin püf noktaları, kural ve yöntemleri, sabır ve saygının temelleri burada öğretilir. Fakat: aile ve çocuk eğitimi gibi çok önemli konuların eğitiminin verildiği bir okul bir kurs maalesef yoktur. Neden yoktur? Yetkili kurumlar bir an önce bu sorunu masaya yatırmalıdır. Biz diyoruz ki Son kale ‘aile kalesidir’. Bu kale mutlaka güçlendirilmeli ve ayakta kalmalıdır. Aile kavramının yok olduğu, adına seviyeli beraberlik denilen çarpık ilişkilerin hüküm sürdüğü batı bir felaket abidesi olarak karşımızda durmaktadır. Sloganımızı ‘siz korumazsanız kimse korumaz’ olarak belirledik. Devlet, ekonomiyi, yolları, hastaneleri, hulasa her şeyi düzeltebilir. fakat aileyi ayakta tutacak olan tek kurum yine kendileridir. Yani anne ve babadır. Bir anne ve baba için en acı ve en can sıkıcı konu kızının ya da oğlunun huzursuz olduğu, boşandığı bir durumdur. Çünkü her boşanma aynı zamanda savrulma ve bir travma halidir. Bu v.b konuları en aza indirmek için hep beraber el el vermeliyiz. Boşanan aileler çoğaldıkça toplum suç ve suçlu makinesi üretmeye başlar. Bunca arabozucu tv dizisi, program, sorumsuz insanların olduğu ülkede, toplumda arabulucuların çok çalışması gerekir. Birlikte yapacağımız ÂİLE AKADEMİSİ’ programı için her türlü imkanı sunan belediye başkanımız sn Alinur Aktaş bey’e ,ve organizenin başında olan psikolog-yazar DOÇ.Mücahit Gültekin bey’’e şükranlarımı sunuyorum. 9 hafta sürecek bu program ücretsizdir ve tüm anne-babalar davetlidir” dedi.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, ” “Aile toplumun temelidir” çok sık işittiğimiz bu söz çok önemli bir gerçeği yalın bir şekilde ifade ediyor. Ama bugün en az bu söz kadar gerçek olan bir şey var ki, o da ülkemizde ailenin dağılmaya/çözülmeye yüz tutmuş olmasıdır. Toplumun temeli derin sarsıntılar geçiriyor. Son 10 yılda ülkemizde 1 milyon aile boşandı. Ülkemizde 1930 yılından bu yana boşanma istatistikleri tutuluyor. 80 yıl öncesine göre bugün ülkemizde boşama sayısı “oransal olarak” kat ve kat artmış durumda (1930’da boşanma sayısı 2127 iken bu rakam 2014 yılında 130 913’e çıktı.) Kaygı verici bir diğer sonuç ise evliliklerin giderek azalıyor olması. TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) yayınladığı veriler son yıllarda boşanmaların artarken evliliklerin azaldığını yansıtıyor. Bu istatistikler ülkemizde derin bir ahlaki kriz yaşandığını gösteriyor. Bu veriler; önümüzdeki yıllar içinde çocuklarımızın daha fazla adli suçlara karışacağını, daha fazla psikolojik sorun yaşayacağını, okulla ilişkili sorunların artacağını(okul başarısızlığı, okuma yazma ve aritmetik becerilerinde düşüş), alkol ve uyuşturucu bağımlılarının artacağını, cinsel istismar ve şiddet olaylarının çocuklarımızı ve gençlerimizi kuşatacağını gösteriyor. Bütün bunlardan öte boşanmış olan bu ailelerin çocuklarının bir aile kurma ihtimali azalıyor ve araştırmalar bu kişilerin kurduğu ailelerin de uzun süreli olmadığına işaret ediyor. Bütün bunlar çocuklarımızı, gelecek nesillerimizi nasıl etkileyecek? Bu sonuçlar ne tür önlemler alınmasını gerekli kılıyor? Ve en önemlisi “fıtri/geleneksel aile” yapısı bütün bu sorunların üstesinden gelip geleceğe kalabilecek mi? Bu sorular/sorunlar kalıcı ve sürdürülebilir projeleri gerekli kılıyor. Bu kapsamda İnegöl Belediyesi olarak İnegöl Kent Konseyi ve Aile akademisi ile işbirliği içerisinde ailenin yeniden inşasına yardımcı olma adına “Aile Akademisi Önleyici Aile Projesi”ni hayata geçiriyoruz. Bu proje çerçevesinde iki temel amacı gerçekleştirmeyi planlıyoruz: Aileyi olumsuz etkileyen sorunların kaynaklarını tespit etmek ve sorunları doğuran bu kaynaklarla mücadele etmek. Bu proje ile teorik ve uygulamalı çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Sadece sorunu tespit etmekle yetinmeyip, aileyle doğrudan temas kurmayı ve aileyi etkileyen sorunların çözümünde aileye yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bütün bunların ötesinde, ailenin kaybolmaya yüz tutmuş olan “eğitici/önleyici/koruyucu” rolünü yeniden gündeme getirmeyi önemli bir görev olarak görüyoruz. Günümüzde ailede gözlenen en dramatik değişimlerden birisi, anne-babaların çocukları üzerindeki “eğitici/şekillendirici” etkisinin kaybolmaya yüz tutmasıdır. Önleyici Aile Projemiz 9 haftadan oluşmaktadır. Proje ile anne-babaların çocuklarımızı en fazla tehdit eden tehlikeler hakkında bilgilenmeleri ve bu tehlikelerin önlenmesi konusunda beceri sahibi olmaları amaçlanmaktadır”
BİRÇOK SEMİNER DÜZENLENECEK
“Sani Konukoğlu Konferans Salonunda her Cumartesi günü Saat:14.00’de anne-babalara yönelik farkındalık oluşturma adına değişik konular üzerinde alanının uzman kişileri tarafından eğitim verilecektir. Proje 12 Aralık Cumartesi günü saat:14.00’de Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mücahit Gültekin tarafından “Çocuklarımızı Kim Nasıl Tehdit Ediyor?” konulu konferans ile başlayacaktır. Projenin devamında; 19 Aralık 2015 Cumartesi günü Psikolojik Danışman Yasin Kuruçay tarafından “Müziğin çocuklara olumsuz etkisi ve çocuklarımızı zararlı müziğin etkilerinden nasıl koruyabiliriz?” konulu konferans, 26 Aralık 2015 Cumartesi günü Eğitimci Uzman Eğitimci Fatma Gültekin tarafından “Olumsuz arkadaş etkisi ve çocuklarımızı olumsuz arkadaş etkisinden nasıl koruyabiliriz?” konulu konferans, 02 Ocak 2016 Cumartesi günü Eğitimci Psikolojik Danışman Mehmet Kılıç tarafından “Alkol ve uyuşturucu çocuklarımıza nasıl ulaşıyor ve çocuklarımızı alkol ve uyuşturucudan nasıl koruyabiliriz?” konulu konferans, 09 Ocak 2016 Cumartesi günü Psikolojik Danışman Meryem Şahin tarafından “Aşırı Tüketim ve Marka” konulu konferans, 16 Ocak 2016 Cumartesi günü Psikolojik Danışman Zahide Dügeroğlu tarafından “Kumar ve Şans Oyunları” konulu konferans, 23 Ocak 2016 Cumartesi günü Eğitimci Uzm. Eğt. Volkan Tekdemir tarafından “Televizyonun zararları ve çocuklarımızı televizyonun zararlarından nasıl koruyabiliriz?” konulu konferans, 30 Ocak 2016 Cumartesi günü Eğitimci Psikolojik Danışman Zehra Serbest tarafından “İnternetin zararları ve çocuklarımızı internetin zararlı yönlerinden nasıl koruyabiliriz?” konulu konferans ve son olarak 06 Şubat 2016 Cumartesi günü Psikolojik Danışman Yasin Kuruçay tarafından “İyiliğe Evet, Kötülüğe Hayır Diyen Çocuklar Yetiştirmek” konulu konferans düzenlenecektir. Proje teorik bilgilerin aktarıldığı sunum yöntemiyle değil, konuya ilişkin örnek olaylar ve vakaların analiz edildiği uygulamalı yöntemle verilmektedir. Böylelikle anne-babalar sorunlar karşısında nasıl davranacaklarını örneklerle görmekte ve uygulamaktadır. Toplumdaki herkes bir ailenin üyesidir. İlçe halkımızı bu projeye katkı ve destek olmaya çağırıyor, saygılar sunuyorum” dedi.