Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören 430 kız öğrenciye ve okul velisi annelere kanser erken teşhis konusunda eğitim verildi. Eğitimin ardından annelere ücretsiz kanser taraması gerçekleştirildi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnegöl Toplum Sağlığı Merkezi, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğinde düzenlenen Kanser Erken Teşhis Veli Bilgilendirme Projesi kapsamında Salih İbrahim Kırcalı’da eğitim gören 430 kız öğrenci ve okul velisi annelere yönelik olarak “Kanserden Korun Hayata Tutun” semineri gerçekleştirildi. Seminerin sonunda annelere ücretsiz olarak mamografi, kolon ve rahim ağzı kanser taraması gerçekleştirildi.
SAĞLIK VE EĞİTİM
Program esnasında bir konuşma yapan Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Muctebe Mirei, “Her ülkenin gelişmişlik düzeyini 2 unsur belirler. Sağlık ve eğitim. Bunlar birbirinden ayrılmaz 2 parçadır, biri olmazsa diğeri de çok doğru yürümez. Böyle 2 kardeş arasında zaman zaman beyin fırtınası meydana gelirse çok mutluluk duyarız. Düşüncelerin ve projelerin devamını diliyoruz. Çok güzel bir şey. Projede emeği olan herkese teşekkür ederiz. Velilerimizi her zaman bekliyoruz. Bu konuyla ilgili projeler emsal teşkil edecektir” dedi.
PROJE DEVAM EDECEK
İnegöl Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahim Mercan ise, “Okulumuzun Kanser Erken Teşhis projesi çerçevesinde Toplum Sağlık Merkezi bünyesinde bulunan KETEM ile işbirliği yaparak pilot olarak Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ebeveynleri olarak anneleri ele aldık. Projemiz önümüzdeki yıllarda yaygın bir şekilde devam edecek. Eğitimimizde 3. haftamızdayız. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Kadınlarımızın günlerini kutluyoruz” şeklinde konuştu.
KADIN KANSERLERİNİN 4’TE 1’İ MEME KANSERİ
Dünyada her yıl kansere yakalanan 12 milyon kişiden 7 milyonunun yaşamını yitirdiğini belirten Mercan, “Önlem alınmazsa 2020’de hastalığa yakalananların yılda 17, ölenlerin ise 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye kanser insidansı, dünya insidansının üzerinde seyrediyor. 2013 yılında Türkiye’de toplam 174 bin kişiye yeni kanser teşhisi konulmuştur. 2013 yılı içerisinde tanı konulan her 4 kadın kanserinden 1’i meme kanseridir. Amacımız velilerimize kanserden korunmanın ve erken tanının öneminin kavranmasını sağlamaktır. Konu ile ilgili 1-7 Nisan Kanserden Korunma Haftası’nda dikkat çekmek, bilinç oluşturmak ve kurumlar arasında işbirliğini modellemek amacıyla ‘Kanserden Korun Hayata Tutun’ projesi hazırlanmıştır” diye konuştu.
KANSER HER ŞEYİN SONU DEĞİLDİR
Son olarak konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, “Kanserden Korun Hayata Tutun sloganıyla güzel bir proje gerçekleştiriliyor. Kanser sadece memleketimizi değil dünyayı ilgilendiren bir hastalıktır. Eğer erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa büyük oranda bu hastalıktan kurtulunur. Bu kapsamda ilçemizde halkı bilinçlendirmek amacıyla böyle bir proje başlatılmıştır. Önce okul velilerimizi bilgilendirerek ilçemizdeki diğer insanları bilinçlendirmek ve teşhis-tedavi süreciyle bu hastalığı önüne geçmek istiyoruz. Bazı insanlarımız bu kötü hastalığın adını duyduğunda ümidini kesiyor. Bunun böyle olmadığı bilincini insanlarımıza duyuracağız. Bilinç aşılayacağız. Projenin esas amacı budur. İnşallah hayırlara vesile olur” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından İnegöl KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Simge Tezel tarafından “Kanser, Kanserden Korunma Yolları ve Tarama Programları” başlığı altında bir sunum gerçekleştirildi.
ÖLÜM ORANLARI
Sağlıklı Yaşam Merkezi Eğitim Birimi Sorumlusu ebe Semiha Aksoy ise, kanserin hücrelerin kontrolsüz çoğalmaya başlaması sebebiyle organizmada ortaya çıkan her türlü belirtiler ile bunların klinik sonuçları olarak tarif ederek, “Dünya genelinde kanserden ölenlerin oranı yüzde 7,87, iskemik kalp hastalığından ölenlerin oranı yüzde 7,02, inme hastalığından yüzde 6,25, alt solunum yolu enfeksiyonlarından yüzde 3,2, KOAH´dan 2,97, ishalden yüzde 1,89, AİDS´den 1,59, diyabetten yüzde 1,39, trafik kazalarından 1,26, doğum komplikasyonlarından 1,17’dir” dedi.
YILDA 3 BİN KİŞİ KANSERDEN ÖLÜYOR
Bursa’da 2015 yılına göre kayıtlı kanser hastası sayısının 91 bin 818 olduğunu aktaran Aksoy, “Her yıl yaklaşık 6 bin-6 bin 500 kişiye kanser teşhisi konuluyor. Yılda yaklaşık 3 bin-3 bin 300 kişi kanserden ölüyor. Sadece 2015 yılı kayıtlarına göre Bursa’da 91 bin 818 kanser hastası var” şeklinde konuştu.
KENDİ KENDİNİZİ MUAYENE EDEBİLİRSİNİZ
Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapabileceğine dikkat çeken Aksoy, “20 yaşından sonra her kadın her ayın aynı günü kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40 yaşından itibaren tüm kadınlar herhangi bir şikâyeti, risk faktörü veya ailede meme kanseri olmasa bile 2 yılda bir mamografi çektirmelidir” ifadelerini kullandı.