İnegöl İHH, geçtiğimiz günlerde Suriye’ye yapmış olduğu ziyarette çarpıcı tespitlerde bulundu. İnegöl İHH Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetim Birimi Sorumlusu İlhan Tatlı açıklamalarda bulunarak, “Şimdiye kadar yaşanan savaşın sadece giriş bölümü. Bundan sonraki süreçte filler tepişecek, karıncalar ezilecek” dedi.
İnegöl İHH, geçtiğimiz günlerde Suriye’ye yapmış olduğu ziyarette çarpıcı tespitlerde bulundu. İnegöl İHH’nın sahada yapmış olduğu tespitlere göre 4. yılına giren Suriye savaşının 10 sene daha süreceğini, şimdiye kadar olan çatışmaların büyük bir savaşın giriş kısmı olduğunu kaydettiler.
KALICI PROJELER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Suriye seyahati öncesi 1 TIR un göndererek yola çıkan İnegöl İHH Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Bayram ile Yönetim Kurulu Üyeleri Yavuz Bayram, Sinan Döngel ve İlhan Tatlı, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde İHH’nın yapmış olduğu 3 tane yetimhaneyi ziyaret ederek çalışmalarına başladılar. Heyet, Kilis’ten sonra sınırı geçerek Suriye’nin Azez bölgesine geçerek incelemelerde bulundular. Suriye sınırında bulunan İHH’nın yaptırmış olduğu Şemmarin, Sicco ve İman kamplarında incelemelerde bulunan heyet üyeleri, yetkililerden bilgi aldılar. İnegöl İHH Yönetim Kurulu ve Yetim Birimi Başkanı İlhan Tatlı, yapmış olduğu basın açıklamasında; “İHH Suriye’de; acil yardım, barınma, sağlık ve eğitim alanlarında çalışmalar yaparken mültecilerin sorunlarına uzun soluklu çözümler üretmek için de kalıcı projeler gerçekleştirmektedir. Özellikle kamplarda prefabrik okullar inşa eden İHH, Suriyeli çocukların eğitim aldığı toplam 59 okula destek olmaktadır. Türkiye içerisindeki mülteci kamplarında toplam 7 prefabrik yetimhane kuran İHH, yetimhane ve okul çalışmalarına ek olarak muhtelif bölgelerde ekmek ve un üretimi yapan fırın ve değirmenler işletmektedir. İHH’nın kurduğu 40 fırın ve 12 değirmen 24 saat hizmet vermektedir. Bu fırınlardan sadece bir tanesi günlük 100 bin ekmek üretip dağıtmaktadır. Ayrıca temiz suya erişimin zor olduğu yerlerde 13 su kuyusu açan İHH, kurduğu 19 merkezî mutfakta mülteci ve muhacir Suriyelilere sıcak yemek dağıtımı yapmaktadır” dedi.
İHH YALNIZCA BİR YARDIM KURULUŞU DEĞİLDİR
İlhan Tatlı; İHH’nın sadece bir yardım kuruluşu olmadığını, gerek Suriye gerekse 136 farklı ülke ve bölgede bir çok farklı alanda hizmetler verdiğini, balık yemekten çok balık tutmayı öğretmeye çalıştığını, bunun yanı sıra insan diplomasisini çok iyi kullandığını belirterek Suriye’de Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun’un 58 gün sonra serbest bırakıldığını ifade etti.
SİVİLLERİN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Tatlı, “Suriye’de hem Suriye hükümeti hem de muhaliflerin alıkoyduğu 2 bin 137 Suriyeli, 70 İranlı, 6 Batılı gazeteci ve 1 Afgan’ın serbest bırakılmasını sağlamış, aileleri ile birlikte Suriye’de ikamet eden birçok Türk vatandaşlarını da serbest kalmasını sağlayarak Türkiye’ye getirilmelerini sağlamıştır. Kadın ve çocuklar başta olmak üzere sivilleri hedef alan ihlaller ve mağduriyetlerin endişe verici boyutlara ulaştığı Suriye’de İHH, krizin daha geniş bir coğrafyaya yayılmasını önlemek için bölge ülkelerinin dinî liderleri ve kanaat önderlerinin bir araya gelerek istişare ettiği ortamlar oluşturmakta, aklıselimin hâkim kılınması için kamuoyu desteği sağlamaya gayret etmektedir. İHH, hâlihazırda Suriye’de esir tutulan başta çocuk ve kadınlar olmak üzere, gazeteciler dâhil tüm sivillerin serbest bırakılması için girişimlerine devam etmektedir” şeklinde konuştu.
“KADER DİYEREK KENARA ÇEKİLEMEYİZ”
İlhan Tatlı sonuç olarak; “Suriyelilerin kaderinde bir savaş varsa bu onların imtihanıdır deyip kenara çekilemeyiz. Bizim imtihanımız ise en az onlar kadar çetindir. Onların dertleri ile dertlenmek, bir sıkıntıları varsa gidermek ve onlara her türlü yardımda bulunmak zorundayız. İnegöl’e yerleşen muhacir kardeşlerimize Ensar gibi kucak açmalıyız. Bu da yetmiyor sınırın öbür tarafına sürekli un başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayarak, kardeşlik görevimizi yerine getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
HABER: Serhat ÇİÇEK