Ayçekirdeği bu yıl güldürmedi

Geçtiğimiz yıl üreticisini memnun eden ve altın yılını yaşayan Ayçekirdeği bu yıl beklentileri karşılayamadı. Üreticiler işlerin bu senede umdukları gibi gitmediğini söylediler.

Yayınlama: 12.08.2014
1.275
A+
A-

İnegöl ayçekirdeği üreticileri bu yıl sıkıntıları bir hasat dönemi geçiriyor. Alıcıların duble diye tabir edilen üründen istemesi sonucu düşük olarak sınıflandırılan malların elde kalması çiftçinin umduğunu bulamamasına sebep oluyor.

 

FİYATLAR AYNI






Ayçiçeği hasadı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kozluca köyü sakinlerinden çiftçi Hüseyin Bayram şunları söyledi: Taban yerlerin aydınlarını bekledikleri için gür yerdeki aydınların dönümü 70-80 kilo civarında. Geçen seneki 70 ile 75 arasındaki 4 bin TL’ye satılan aydınlar şuanda 70’in üzerinde gelmiyor. Gelmediği için de 70 altı ölçeklerde yani 100 gramdan eledikten sonra kantarda 70 gelmesi gerekiyor. O gelmediği için şuanda alınmıyor. Malın dublesini bekliyorlar. Ama bu sene Yenişehir’in aydını lezzetli olmadığı için İnegöl’ün aydını lezzetli olduğu için bu sene umulan yok. Tahıl dolmaz. Çok damlama çekenler var, onlar zaten Boğazköy, Hamzabey, Şipali, Kulaca gibi yerler. Bu damlama çekenler Ankara’ya direk tohuma 10-12 TL’den hem kavurma olarak hem tohum olarak satılıyor ve İnegöl’de bu mal kalmıyor. Şuanda 70 civarındaki olan ayçiçeği tadım oluyor. 2 numara ayarında gibi gözüküyor. Bu sene umut edilen yok.  Fiyatlar aynı. 65-70 gram civarında gelenler 3-3,5 civarında. Ankaralı ve Kayserili gelmiş. Onlar da 1. sınıfı bekliyor.  Her zaman en iyisini alıyor. Sipariş olursa 80 ölçekten 70-65’e kadar gidiyor. Düşük mallar şuanda paraya çevrilemiyor. Şuanda 65-70 gramları alan yok. 30 Ağustos çiftçinin son ödeme tarihi. Bu ay da 30’una kadar çıkan mal paraya dönmez, esnaf ve dışarıdan gelenler duble malı bekler.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş