Babasultan yılsonu sulamaya başlayacak

İnegöl ovasında bulunan 55 bin 500 dönümlük alanı sulaması planlanan Babasultan Barajı’nda kapalı sulama sisteminin %15’lik kısmı tamamlandı. Yılsonu itibariyle mevcut haliyle sulama çalışmalarına başlayacak olan barajın tam kapasite hizmet alınması ise 2017 yılının Ocak ayını bulacak.

Yayınlama: 26.09.2014
914
A+
A-

Geçtiğimiz yıllarda su tutmaya başlayan, ancak sulama kanalları olmadığı için bugüne kadar sulama işlevini yerine getiremeyen Babasultan Barajı’nda sürdürülen kapalı sulama sistemi çalışmaları %15 oranında tamamlandı.

 

Babasultan Barajı ile ilgili dün gerçekleştirilen toplantıda kapalı sulama sisteminin mevcut haliyle yılsonunda sulama çalışmalarına başlayacağı açıklandı. Toplantıda ayrıca sulama suyu çalışmalarının tek elden yürütülmesi için sulama kooperatifi kurulmasına karar verildi.






 

12 MAHALLENİN ARAZİSİ SULANACAK

Toplantıda ilk olarak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru bir konuşma yaptı. Doğru şunları söyledi: Babasultan barajının sulayacağı alanlarla ilgili toplantı düzenledik. Barajın sulayacağı alan 4 bin 100 hektar. Bunla ilgili ilçe müdürlüğü olarak yoğun bir çalışma yapıyoruz. Son dönemlerde sulama suyu olayı çok önem arz eden bir konu. Tabi bu anlamda sulama birliğinin kurulması önemli. 12 köyün arazisini sulayacak Babasultan barajının, sulama sistemi ile sulama birliği ihdas etmek istiyoruz. Barajın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

 

PEYDERPEY SULAMA YAPILACAK

Sulama sistemi ile alakalı bilgilendirme yapan DSİ Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdür vekili Şaban Efe ise şöyle konuştu: Babasultan barajı 2 yıl önce tamamlandı. İki yıldan bu yana su tutuyor. Sulama inşaatı ise, 2014 yılında başladı. Halen inşaat çalışmaları devam ediyor. Babasultan barajı; Akhisar, Akıncılar, Cerrah, Çeltikçi, Deydinler, Edebey, Hocaköy, İsaören, Karalar, Ortaköy, Şehitler ve Yeniceköy mahallelerinin arazilerini sulayacak. 2015 yılında inşaatı tamamlanan kısımlara peyder pey su verilecek. O nedenle kısa süre içerisinde sulama suyu birliği kurulmasında yarar var. Birinci etapta sulanacak alan 4 bin 100 hektar. Onun haricinde Ortaköy, Hamamlı ve İnegöl Merkeze yakın alanların sulama sistemleri de tamamlandığında, son etaptaki yerler de kurulacak birliğe dâhil olacak. Mezit sulama çalışmaları tamamlandı. Mezit kısmı Kurşunlu barajından sulanacak. Orada bir sıkıntı yok. Sulama birliği kurulması halinde Babasultan sulamasının devrini gerçekleştiririz. 12 köyden vatandaşın bir araya gelip, sulama birliğini oluşturabilirler. Sulama suyu taban fiyatını DSİ belirleyecek. Kapalı sulama sistemi inşaatının yüzde 15’lik kısmı tamamlandı. İnşaatın ihale bitim tarihi 2017 yılı birinci ayı. Fakat sistem 2015 yılı sonuna kadar ortaya çıkacak. Büyük çoğunluğu tamamlanacak. Tamamen hizmete girmesiyle beraber 55 bin 500 dönüm alan sulanacak. Bu projenin amacı hiç sulanmayan alanlara suyu götürmek. Bu nedenle sulaması olan bölgelere su götürmeyecek.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarımsal Kalkınma Örgütlenme Birimi Sorumlusu Ülkü Özdemir ise, “Cazibe usulü ile sulanacak saha belirlenmiş. Suyun işletilmesi için İnegöl Sulama Birliği adıyla kurulabilir.” Diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş