Bursa, Antalya Belek’teki modeli örnek alarak Güney Marmara’nın golf turizm merkezi olmak istiyor.
Turizmini golf ile çeşitlendirmek isteyen Bursa, Antalya Belek’teki modeli örnek alarak Güney Marmara’nın golf turizm merkezi olmak istiyor.
Bursa; termal, sağlık, dağ, tarih, kültür ve deniz turizmi altyapısını niş bir alan olan golf turizmiyle çeşitlendirmek istiyor. Bursa’nın planı, yapılacak yatırımlarla dünya turizminden 3 kat hızlı büyüyen golf turizminden de pay almak. Bu süreçte Antalya Belek’teki kümelenme modeli örnek alınarak kentin Güney Marmara’nın golf turizm merkezine dönüşmesi hedefleniyor.
Kentte bu konuda en somut adım Turizm Bakanlığı’nın geçen yıl turizm tahsisine açtığı 194,8 milyon liralık iki golf tesisi yatırımının planlanması ile atıldı. Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de golf turizmine yönelik yatırımlar için arazi tahsisi konusunda araştırma yaptığı biliniyor. Bu konuda Gölyazı, Dağyenice, Mustafakemalpaşa ve Uludağ isimleri öne çıkıyor. Golf turizmi konusunda kentte kamuoyu oluşturmak için sektör temsilcileri Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 35. Komite ve Turizm Konsey ev sahipliğinde bir araya geldi.
BTSO Turizm Konsey Başkanı Hasan Eker, iklimi, doğası, birikimi, altyapısı ve turizm potansiyeli ile Bursa’nın golf turizmine uygun bir kent olduğunu belirterek,” Bu alanda uzun vadeli ve doğru yatırımları planlamak için ortak akıl oluşturmak istiyoruz.Yapılacak yatırımlarla golf turizminde Güney Marmara’nın cazibe merkezi olmayı hedefliyoruz” dedi.
BURSA BU SEKTÖRDEN PAY ALABİLECEK ŞANSLI İLLERDEN
Türkiye Golf Federasyonu Başkan Vekili Muaz Ergezen de, son yıllarda tesis altyapısı, hizmetleri ve iklimiyle Türkiye’nin golf turizminde uluslararası arenada dikkatleri üzerine çektiğini ifade ederek, “2012 yılında Antalya’da düzenlenen golf turnuvasını 232 milyon hane izledi. Golf turizmi Türkiye’nin toplam turizm gelirlerine en fazla katkısı olacak alan. Golfte kişi başı harcamanın 235 euro civarında.
Antalya Belek’te kümelenen altyapının yanı sıra Kastamonu, Samsun, Ardahan, Ankara, İstanbul, Kuşadası ve Bodrum’da da tesisleşmeye gidildi. Bursa da bu sektörden pay alabilecek şanslı illerden biri. Oyuncu altyapısı oluşturulmasında üniversitelerin, arazi tahsisleri ve yatırım alanlarının açılması konusunda da yerel yönetimlerin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
Konaklama merkezlerine yakın, yeterli su rezervine sahip uluslararası nitelikli 18 çukurlu bir golf sahası için minimum 780 dönüm araziye ihtiyaç duyulduğunu aktaran Uluslararası Golf Operatörleri Birliği Türkiye Temsilcisi Kurtuluş Gülşen, bir golf turistinin kısa süreli seyahatlerde 4-7 gün, uzun süreli seyahatlerde 7-14 gün arası konaklama yaptığına dikkat çekti. Gülşen, 15 ayda devreye alınabilecek uluslararası nitelikte 18 çukurlu bir tesisin proje niteliği ve arazi yapısına göre en az 7 milyon 725 bin dolarlık yatırım gerektirdiğini söyledi. Golfçüler arasında golf tesislerinin kümelendiği ve değişik sahalara kolayca erişebilecekleri yerlerde tatil evleri veya devre tatiller satın alma eğilimlerinin yüksek olduğuna işaret eden Gülşen, golf tesisleri yakınında bulunan tarih ve kültür varlıklarının, sağlık, spa, termal tesislerin, alışveriş ve eğlence merkezlerinin golfçüleri cezbettiğini, Bursa’nın da tarih, kültür birikimiyle bu alanda şanslı illerden biri olduğunu belirtti. Gülşen ayrıca, golfçülerin tarifeli ve doğrudan uçuşları tercih ettiğini de dile getirerek, kentin ulaşılabilir olmasının önemine vurgu yaptı.
BURSA GOLF ARACINI ÜRETTİ
Golf destinasyonunun turizmin yanı sıra hizmet, tekstil, metal, otomotiv gibi farklı sektörlere de kapı açacağını vurgulayan Bursa Golf Kulübü Başkanı Gürkan Kaya: “Bursa’da bu destinasyon açıldığı zaman gelişmiş Bursa sanayisinde golf ekipmanları üretimi de hız kazanacaktır. Neden Bursa’da bir golf sopası markası olmasın? Ya da tekstilin geliştiği bu kentte golf için tekstil ürünleri neden üretilmesin? Niş bir pazar olduğu için daha da katma değerli olarak bu alanda ihracat bile yapılabilir” değerlendirmesini yaptı. Öte yandan Güçlü sanayi altyapısıyla öne çıkan Bursa’da Pilot Taşıt Koltukları AŞ tarafından 1,5 yıllık çalışma sonucu Türkiye’nin tek elektrikli golf aracı üretilerek 2012’de piyasaya sunulmuştu.