Kent meydanının batı kısımda kalan bölümün dönüşüm çalışmaları Osmangazi Belediyesi tarafından sürdürülürken, Büyükşehir Belediyesi de meydanın güney ve doğu yakasındaki 2. Etap proje alanındaki çalışmaların startını verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yer sahiplerinin mağdur olmayacağı şekilde düzenleme yapmayı hedeflediklerini, proje ile hem yer sahiplerinin hem de Bursa’nın kazanacağını söyledi.
Bursa’yı daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent haline getirmek amacıyla sosyal donatı alanı bulunmayan mahalleleri kamulaştırmalarla daha yaşanılabilir hale getiren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan büyük kentsel dönüşüm projeleriyle Bursa’daki yaşam kalitesini de en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda İstanbul Caddesi’nin çehresini raylı sistem hattı ve ayrıcalıklı mimariye sahip istasyonlarla değiştirecek olan Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle bağlantılı olarak Santral Garaj Kentsel Dönüşüm Alanının ikinci etap proje alanında da dönüşüm çalışmalarının startını veriyor. Osmangazi Belediyesi’nin Kent Meydanı’nın batı kısmındaki dönüşüm çalışmaları sürürken, meydanın güney ve doğu cephesindeki dönüşüm çalışmalarına da Büyükşehir Belediyesi tarafından başlandı. Toplamda 12 bin metrekarelik alanı kapsayan çalışma ile hem İstanbul Caddesi raylı sistem hattının T1 hattı ile entegrasyonu sağlanacak hem de yıpranan yapı stokundan arınacak bölge ayrıcalıklı bir kentsel tasarım projesi ile buluşacak.
Kimse mağdur edilmeyecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Genel Sekreter Yardımcıları Bayram Vardar ve Mustafa Altın ile birlikte Santral Garaj’daki proje alanında incelemelerde bulundu. Bursa’nın kalbi konumundaki kent meydanının batısında Osmangazi Belediyesi tarafından dönüşüm çalışması yapıldığını hatırlatan Başkan Altepe, güney ve doğuda kalan adalarla ilgili çalışmalara da Büyükşehir Belediyesi olarak başladıklarını kaydetti. Söz konusu iki adadaki yer sahipleriyle de görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’ya İstanbul Caddesi’nden gelen vatandaşların karşılaştığı, güzel yapıların olduğu bir ada oluşturmak istiyoruz. Kaldırılacak yapılarla birlikte, yapılacak kaliteli, prestijli bina ile yer sahiplerinin de mağdur olmayacağı şekilde düzenleme yapmayı hedefliyoruz. Proje ile binalar geriye çekilirken, mevcut yol da genişlemiş olacak. Kent meydanında güzel bir alan kazanacağız. İstanbul Caddesi raylı sistemi ile T1 hattının entegrasyonu konusunda da bize güzel bir alan çıkmış olacak. İstanbul Caddesi raylı sistem hattı yapılırken, kent meydanında yapılan bu çalışma ile Bursa’nın bağrında güzel bir kentsel tasarım projesi şekillenecek. Bu bölgenin çehresi tamamen değişmiş olacak” diye konuştu.
Hak sahipleri bilgilendirildi
Bu arada Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar da yaklaşık 12 metrekarelik alanda hakkı bulunan yer sahipleri ile bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi Eğitim Salonu’nda yapılan toplantıya hak sahipleri büyük ilgi gösterdi. Meydanın güneyindeki adanın 10 bin 631 metrekare ve batısındaki adanın da bin 580 metrekare alanı kapsadığını ifade eden Vardar, bölgede 300’e yakın hak sahibi olduğunu belirtti. Mevcut uygulama imar planında 3 bin 410 metrekare alanın ticaret alanı olarak tanımlandığını ifade eden Vardar, önerdikleri projede ticaret- turizm alanının 7 bin 830 metrekareye çıkarılacağını ve 5 bin 700 metrekare alanın da boşaltılacağını açıkladı. İsteyen hak sahiplerinin yerlerinin kamulaştırılabileceğini, isteyenlerin ise projede yer alabileceğini ifade eden Vardar, hak sahiplerinin önerilerini de dinledi.