Derece 47’yi gördü

Yurt genelindeki kavurucu sıcaklar etkisini sürdürüyor. 2015 yılının en sıcak günlerini yaşayan İnegöl’de termometreler 47 dereceyi gösterdi.

Yayınlama: 31.07.2015
740
A+
A-

Kavurucu sıcakların etkisi altında olan İnegöl’de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalarda sıcaklıklar 37 derece görülürken yaşanan görünenin çok daha üzerinde.

 

VATANDAŞLAR GÖLGELİK BÖLGELERE AKIN ETTİLER






Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarında git gide artış gözlenirken ülke genelinde olduğu gibi İnegöl’de de vatandaşlar yüksek sıcaklıklardan etkilenir duruma geldiler. Özellikle öğlen saatlerinde beklenen hava sıcaklığının 10 derece kadar üzerine çıkabilen sıcaklıklar dün saat 16.00 civarında İnegöl’de 47 dereceyi gösterdi. Yaşanan bu durum esnasında sıcaktan bunalan vatandaşlar kendilerini parklarda gölgelik alanlara atarak rahatlamaya çalıştılar.

 

UZMANLARDAN UYARILAR

Sıcaklardan korunmak ve güneş çarpmasının önüne geçebilmek için bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar; “Mevsime uygun ince ve açık renkli giysiler giyilmeli, sentetik kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Mümkün oldukça pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Günlük sıvı tüketimi 1,5- 2 LT üzerinde olmalı, sıcaklık arttıkça sıvı tüketimi de arttırılmalıdır. İçecek olarak mümkün oldukça su tercih edilmelidir. Meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bir öğünde çok yenilmemeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca alkol tüketilmemelidir. Günün sıcak saatlerinde dışarı çıkılmamalı, serin ve gölge ortamlar tercih edilmelidir. Kapalı mekânlar ve iş yerlerinde ortam ve pencereler hava akımına izin verecek şekilde düzenlenmelidir. Isı üreten elektrikli cihazlar daha az kullanılmalı, kullanılmadıkları zaman fişleri çekilmelidir. Klimaların son yıllarda kullanımı artmıştır. Doğru kullanıldığında kapalı mekânlarda sıcaklıkla mücadelede en etkin yöntemdir. Klimalar temiz tutulmalı, filtre ve iç temizlikleri periyodik olarak yapılmalıdır. Hava akım yönü, direkt üzerimize gelmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Aşırı düşük ısılarda çalıştırılması sakıncalıdır. Klimalar temiz olmadığında veya filtreleri iyi temizlenmediğinde, mikrobik ve alerjik hastalıklara neden olabilirler. Aşırı düşük ısıda ve direkt üzerimize gelecek şekilde çalıştırılmaları ise kas spazmları, vücut ağrıları gibi yakınmalara neden olabilir. Kronik hastalar ilaçlarını düzgün kullanmalı ve sıcaktan etkilenme olasılığı yüksek hastalar doktorlarına başvurarak, alınacak önlemler ve ilaç tedavilerini düzenlenmesi konusunda gerekli tavsiyeleri almalıdırlar. Çocuk, yaşlı ve hamileler iyi gözlenmelidir. Bu gruptakilerin kolayca ve ağır sıcak çarpmasına maruz kalabilecekleri unutulmamalıdır. Örneğin sıcak havada sıcak bir otomobilde bir çocuğu kısa bir süre yalnız bırakmak bile kötü sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullandılar.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş