Destekler üreticilere aktarıldı

Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, çiftçilerin gelir seviyesini artırmak için hazırlanan İPARD desteklemeleri Ziraat Odası’nda 3 başlık altında çiftçi ve üreticilere anlatıldı.

Yayınlama: 29.12.2015
537
A+
A-

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası işbirliğinde dün Ziraat Odası’nda çiftçi ve üreticilere yönelik olarak İPARD desteklerini içeren bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Programa; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa Koordinatörü Temel Naci Karslı, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, TKDK Bursa İl Koordinatörlüğü Uzmanları Ömer Berksun ve Eşref Yılmaz ile çok sayıda çiftçi ve üretici katılım gösterdi.

 

İNEGÖL’ÜN YARARINI İSTİYORUZ






Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl’de her yıl İPARD ile ilgili yapılan toplantının bu yılki ayağını odamızın lokalinde yapıyoruz. Bursa’dan bölge müdürümüz ve personelleri geldiler. Oda olarak amacımız çiftçiyi bilgilendirerek İnegöl’ün desteklemelerden daha fazla yararlanmalarını sağlamaktır. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Muhtarlara, delegelere, kooperatiflere mesaj çekerek bilgi veriyoruz. Buna rağmen sayımız 150’yi anca buluyor. Ama yılmayacağız, çalışacağız. Tek amacımız İnegöl çiftçisinin İPARD’tan yararlanma oranını gün gün yükseltmektir” dedi.

 

12 MİLYON TL DESTEKLEME OLDU

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa Koordinatörü Temel Naci Karslı bey İnegöl’e geldiler. Bursa’da görev yapmaya başladığından itibaren kırsalda ve merkezde şuana kadar 5 toplantı gerçekleştirdi. Şuana kadar İnegöl’de 12 milyon TL’lik destekleme yapılmış. Tarımsal anlamda büyük bir destekleme. Ama potansiyel dikkate alındığında bunun az bir rakam olduğunu görüyoruz. Bu rakamın daha da artmasını istiyoruz. İnegöl özellikle seracılık alanında, makine, et, süt, sığırcılık, tavukçuluk desteklemesinde son derece uygun bir yer. Tarımsal sanayi düşünen müteşebbislerimizin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Şuanda yoğun bir katılım var. Çiftçi kesiminin burada olması sevindirici bir durum. İnşallah hayırlı olur” şeklinde konuştu.

 

İNEGÖL HAK ETTİĞİ DESTEĞİ ALMIYOR

Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa Koordinatörü Temel Naci Karslı, “İnegöl’de daha önce birçok toplantı yaptık. Bu toplantıyı yapmamızın sebeplerinden bir tanesi İPARD programında yeni bir dönem başlıyor. 1. dönemi tamamladık, artık yeni dönem desteklerimiz var. Daha önceki dönemlerde sağladığımız desteklere ilave olarak destek sağlanacak alanlar var. Bunları çiftçimize, üreticimize anlatalım diye buradayız. Bu toplantı son olmayacak. Potansiyeli olan tüm köylerimize, vatandaşlarımızın ayağına giderek bilgileri aktarmaya devam edeceğiz. İnegöl çok büyük bir ilçe. Potansiyeli gerçekten yüksek olan bir ilçe. Potansiyel ile kıyasladığınızda İnegöl’ün yeterli desteği aldığını düşünmüyorum. Bunun çeşitli etkenleri vardır. Her şeye rağmen daha fazla destek alması lazım. Bütün engellere rağmen, sıkıntılara rağmen İnegöl ilçemizin bu tür programlardan daha fazla faydalanması lazım. Yeni dönemde hayvancılık, süt ve besi hayvancılığı, kanatlı et üretimi, mevcut olan yumurta tesislerinin modernizasyonu veya yeni yatırımların yapılması gibi alanlarda desteklerimiz devam edecek. Hayvancılıkta hibe oranlarımız bir önceki programa göre yükselmiş durumda. Yüzde 60’tan 70’e varan oranlarda hibe desteği sağlanacak. Hayvancılık dışında gıda işleme sanayinde belli alanlarda desteklemeler var. Bu alanda süt işleme tesisleri, süt toplama merkezleri ki bu toplama merkezleri köylerimiz, kooperatiflerimiz ve birliklerimiz için gerçekten önemli. Daha evvelinde süt üreticileri birliği daha öncesinde bir defada bir yerde süt toplama merkezi kurulumu için başvuru yapabiliyordu ama İnegöl’deki süt üreticileri birliği tek başvuruda 5 ayrı yerde süt toplama merkezi kurulumu için başvurabilecek. Bu yeniliklerden bir tanesidir. Bunun yanında yetiştirme tesislerine, kesimanelere desteklerimiz devam edecek. Meyve ve sebzelerin hasat sonrası zayiatını azaltmak üzere soğuk hava depolarının inşası ya da paketleme tesislerinin kurulmasına yönelik desteklemeler devam edecek. Su ürünleri işleme pek Bursa’ya uygun bir alan değil ama yine de bir yatırım talebi gelirse İPARD programı kapsamında destek sağlanabilecek” diye konuştu.

 

KIRSAL ALAN YATIRIMLARI

Sadece kırsal alanda yapılması gereken yatırımların bulunduğunu belirten Karslı, “Nüfusu 20 binin altında olan yerleşim yerleri olan kırsallarda yapılabilecek yatırımlar var. Fide fidan üretimi için makine ekipman desteği ya da sera kurulumuna yönelik proje başvurusu, süs bitkileri üretimi için proje başvurusu, tıbbi aromatik bitkilerin üretimine yönelik proje başvurusu yapılabilir, arıcılıkla alakalı bal üretimine yönelik imalathane başvurusu olabilir. İlimizin belli yöresel tatlılarının üretimine yönelik proje başvurusu, işletme kurulum başvurusu olabilir. Hem yeni yatırım hem de mevcut yatırımın modernizasyonu şeklinde bir başvuru olabilir. El sanatlarıyla alakalı proje başvuruları olabilir. Örneğin; İznik çinisi. Bunlar kırsal alanda olmak kaydıyla olabilir” ifadelerini kullandı.

 

UYGUN PROJE TÜRLERİ VAR

İnegöl’ü ilgilendiren alanlardan bir tanesinin de kırsal turizm olduğunu aktaran Karslı, “Gerçekten çok önemli kırsal turizm bölgeleri var. Kırsal turizm deyince neyi anlamalıyız. 25 yatak odası kapasitesini geçmeyecek şekilde konaklama tesisleri olabilir. Bu otel de olabilir, apart otel ya da pansiyon da olabilir. Günü birlik yeme-içme tesisi, hobi bahçesi gibi yerler de olabilir. Ortak kullanım için makine ekipman parklarına destek sağlanacak. Bu kapsamda alt detayları henüz belli değil. Örneğin bir gerçek kişi, tüzel kişilik ya da kooperatifimiz herhangi bir ekim-dikim ile alakalı makineyi proje kapsamında alarak kiralama yoluyla ortak kullanıma sunabilecek. Şahsi kanaatim kooperatifler için çok uygun bir proje türü olacak. Teknik detayları belli olunca İnegöl’ün dinamiklerinin desteklerini de alarak köylere gidip vatandaşı yönlendirmek istiyoruz. Bir de kültür balıkçılığı var. İnegöl’de kültür balıkçılığı tesislerimiz var. Bunlar devlet desteği alabilir. Yanında bir restoran yapabilir ya da mevcut işletmesini modernize edebilir. Ticari amaçlı yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak isteyenlere yönelik desteklemeler olacak. Bu kapsamda vatandaşların öncelikle bir izin süreci var. UEDAŞ, TEDAŞ veya Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden alınması gereken izinler var. Onları hallettikten sonra proje başvurusu yapabiliyor” dedi.

 

250 MİLYON AVROLUK HİBE DESTEĞİ

Kırsal alan desteklerinde hibe oranı yüzde 50’ydi, artık yüzde 65’e çıktı. 18 Aralık itibari ile bir ilanımız var. Yaklaşık 250 milyon Avroluk bir bütçe hibe desteği şeklinde dağıtılacak. Bu geri ödemesizdir, kredi ile karıştırılmasın. İnşallah İnegöl’e faydalı olur. Bundan sonraki süreçte yine irtibat halinde olmaya devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

 

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından çiftçiler ile bir araya gelen TKDK Bursa İl Koordinatörlüğü Uzmanları Ömer Berksun ve Eşref Yılmaz, slayt şeklinde hazırlanan sunum ile çiftçi ve üreticilere bilgilendirme semineri gerçekleştirdiler.

 

İPARD NEDİR?

IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Avrupa Birliği (AB) ye Katılım Öncesi Mali işletmelerin ilgili topluluk standartlarına yükseltilmesi amacı ile TKDK Kamu Tüzel Kişiliği ve Avrupa Birliği(AB) Komisyonunca gerçekleştirilen karşılıksız bir kredidir.

 

İPARD’IN AMACI NEDİR

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 Tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) programı; Türkiye Katılım öncesi dönemdeki önceliklerini dikkate alarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı ve işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş