Elektrik faturaları can yakıyor

Yüksek gelen elektrik faturası ile şok yaşayan İnegöllü vatandaşlar isyan etti. Geçtiğimiz gün konu ile ilgili açıklamalarda bulunan çarşı esnafı, yüksek faturaları soygun olarak değerlendirdi.

Yayınlama: 16.01.2016
701
A+
A-

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından belirlenen faturalara tüm İnegöl’de olduğu gibi çarşı esnafından da tepki geldi. Faturaların 2 aylık olduğu için yüksek olduğu iddia edilse de normalde 2015 yılının son ayında 300 TL gelen faturaların 2016 Ocak ayında 40 günlük kullanım ücretinin 900 TL civarında olması bu söylemleri çürüttü.

 

FİLM DEĞİL GERÇEK






Göktuğ Aybat adlı çarşı esnafının başına gelenler ise adeta komedi filmlerini anımsattı. Esnaf Aybat, 5 yıl boyunca arızalı olan sayacı yüzünden her ay normalden yüzde 150’lere varan miktarlarda faturalar ödediğini ve 5 yıl sonunda sayacın bozuk olduğu gerekçesiyle değiştirildiğinde bu sebepten dolayı kendisine ayriyeten 3 bin TL de ceza kesildiğini ifade etti.

 

KAZIKLANIYORUZ

Çarşı esnaflarından Aydın Savaş, “Yılbaşının hemen ertesinde UEDAŞ’tan tarafımızı şok eden faturalar gelmeye başladı. Bütün çarşı esnafı şoka girdi. Bize gelen fatura 909 TL. Yine çarşı esnaflarından boya satan arkadaşımıza gelen fatura 895 lira. Tüfekçi arkadaşımıza gelen fatura 780, kuruyemişçiye gelen fatura 900 lira. Çarşı esnafı olarak gelen faturalardan dolayı şoktayız. Burada artış mı var, zam mı var bilemiyoruz. Rakamlara bakınca 40 günü geçmeyen faturalar bunlar… Daha önce 300-400 gelirken birden 900 liraya çıkması abes bir durum. Burada yanlışlık olduğunu zannederek gidip yaptığımız görüşmelerde bir yanlışlık olmadığı bize bildirildi. Bu demektir ki mağduriyetimiz devamlı hale gelecek. Bütün İnegöl halkının da elektrik faturalarını dikkatli kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Soyuluyoruz. Aldığımız elektriğin bedeli 475 lira gözüküyor. 212 lira sadece DST diye ne olduğu belli olmayan bir şeye isteniyor. Faturaya 44 lira kesme-bağlama diye bir şey koymuşlar ki bizim bununla bir alakamız yok. 400 liralık fatura katkılarla 900 liraya çıkmış vaziyette. 500 lira dolaylı yollardan alınan paralar var. Bu da İnegöl halkının UEDAŞ tarafından kazıklanmasından başka bir şey değildir” dedi.

 

“PARA KOLAY KAZANILMIYOR”

Yine çarşı esnaflarından olan Murat Balakuş, “Bize 2 dükkân olarak 895 lira gelmiş. Enerji üretim bedeli 312, diğerleri dağıtım bedeli, TRT payı vesaire… UEDAŞ’tan bunlara bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Para kolay kazanılmıyor. Tüm esnaf arkadaşlarımız mağdur durumda. Yılın ilk elektriğinin bu şekilde gelmesi herkeste bir şaşkınlık yaşattı. İnşallah bundan sonraki süreçte düzene girer ve daha uygun ve güzel şekilde insanlara hizmet edilir. Bu özel sektör kurumlarının denetimi benim bildiğim kadarıyla devlet tarafından yapılıyor. Bu konuda yetkililerimizin çalışma yapacaklarını biliyorum” şeklinde konuştu.

 

5 YIL BOYUNCA FAZLA FATURA ÖDEDİ, ÜSTÜNE CEZA YEDİ

Göktuğ Aybat isimli esnaf, “6 yıldır esnaflık yapıyorum. Kışın ısıtıcı yaksam dâhil bana gelen en yüksek fatura 60-100 lira. Bu ay gelen faturam 192 lira. Kayıp kaçak 40 lira, dağıtım bedeli, TRT payı, o bu derken bizi soyuyorlar. Bu bir soygundur. İşyerimizde 4 tane telefonumuz var, iş yapamıyoruz, dükkân kirası çıkmıyor, yine yok yine yok… Buradan biraz kısalım, bir şeyler alalım diyoruz elektrik patlak veriyor. Her sene aynı. 2 sene önce 3 bin TL para ödedim. Saatim bozuldu, gelin yapın dedim, geldiler baktılar fazla yazıyormuş 3 bin TL ceza yazdılar. Neden? Saatim fazla yazıyormuş. Hem fazla para ödüyormuşum hem de ceza yedim. 100 lira fatura geliyordu, saat değiştikten sonra 40 liraya düştü. 5 yıl boyunca saatim fazla yazmış, her ay gereğinin çok üzerinde fatura ödemişim bir de ceza yazdılar. Saati değiştirip ceza yazdılar. Beyanname verdim, dilekçemi sordum yok dediler. Fiş almadığım için vermediler. Kaybetmişler. Adama 800 TL elektrik faturası gelmiş, dükkânı kapatsın gitsin… Bütün esnaf kan ağlıyor. Gelin ölçün bakın. Kayıp kaçak bedeli 50 TL, dağıtım bedeli 50 TL… Bu ne? Her şeyden 50 TL alsanız biz batarız. Bu soygun. Başvurular yaptık ama hiçbir sonuca ulaşamadık. İt itin ayağına basmıyor” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş