“Elimizin Emeği” izlenime açıldı

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü’nün müze çalışmaları kapsamında El Nakışları tekniklerinden oluşturdukları “Elimizin Emeği” adlı el nakışları sergisi İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda İnegöllülerin ziyaretine açıldı.

Yayınlama: 03.03.2016
452
A+
A-

Toplamda 104 parçadan oluşan ve yüzyıllık nakış örneklerinin yer aldığı sergi açılışına İnegöl halkının ilgisi yoğun oldu. Tarihi değere sahip el nakışlarının orijinal ve yeni hazırlanan kopyasının yer aldığı, asırlar öncesi yaşayan Türk halklarının kültürünü yansıtan nakışlar, 13 Mart tarihine kadar sergilenecek.

 

Serginin açılış töreninde konuşan Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Münevver Yaman; “Enstitülerinin 1996 yılında Necati Bey Meslek Lisesi’nde açıldığını ve 2007 yılından itibaren de bağımsız bir eğitim kurumu olarak faaliyetini sürdürmeye devam etmektedir. Ülkemizde toplam sayıları 15 olan Olgunlaşma Enstitülerinden biri olan Bursa Olgunlaşma Enstitüsünün eğitim öğretimin yanı sıra geleneksel el sanatlarının yaşatılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması içinde uğraş vermektedir. Bu kapsamda oluşturduğumuz ürünleri siz değerli İnegöllülerle buluşturmaktan duyduğumuz memnuniyeti burada dile getirmek istiyorum” dedi.






 

İnegöl Kent Müzesi, Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesi unvanıyla, İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi de Türkiye’de sektöründe ilk olmasıyla yoluna devam etmektedir diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise; “Bu eşsiz yapıları kurmak ve kentimize kazandırmak; İnegöl halkının bizlere göstermiş oldukları destekle nasip olmuştur. Bu gün geldiğimiz noktada İnegöl Kent Müzesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Daha önce evimize, kurumumuza gelen misafirimizi İnegöl’de nereye götürebiliriz diye kara kara düşünürken, artık böyle bir düşünceye gerek kalmamış ve ilk adres olarak Müzenin yolunu tutmuşuzdur. Müzemiz; İnegöl tarihinin her dönemine ışık tutan ve her geçen gün kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Bu gelişimini; müzemizin bitişiğinde projelendirdiğimiz İnegöl Mobilya Müzesi ile daha da taçlandırdık” dedi.

 

Aktaş; “Ayrıca birçok kültür etkinliğinin merkezi haline gelen İnegöl Kent Müzemiz; İnegöl’de açılan sergilerin merkezi konumuna da gelmiştir. Bugün de Bursa Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Bölümü Nakış Atölyesinin, sandıktan çıkarılan eski eserleri yenileyerek geleceğe taşımak ve müze oluşturmak amacıyla hazırladığı “Elimizin Emeği” adlı serginin açılışı için bu güzel mekandayız. Bursa Olgunlaştırma Enstitüsü ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu sergimiz; Kent Müzemizin 64. Sergisidir. Daha önce de Bursa Olgunlaşma Enstitüsü ile ortaklaşa olarak Bursa Yöresinde Hamam Kültürü Sergisi ile Geçmişten Günümüze Kadın Başlıkları Fotoğraf Sergisi’ni açmıştık. Dönem dönem sürdürdüğümüz ortak projeler ile de kültürümüzü yaşatmaya ve yansıtmaya devam etmekteyiz” dedi.

 

104 parça eski işlemenin yer aldığı sergimizde, eski işlemelerin birebir kopyaları çalışılmış olup eskisi ve yenisi ile birlikte sergilenmeye hazır hale getirilmiştir diyen Aktaş; “Amaç; 100-150 yıllık işlemelerin geleceğe aktarılmasıdır. Bu işlemelerin yanında birçok nakış tekniğinin bir arada kullanıldığı tasarımlarda bulunmaktadır. Sergide ayrıca elde Maraş İşi tekniği çalışılmış kaftanlar, yatak örtüsü ve replikası yer almaktadır.Sergi, El Sanatları Bölüm Şefi ve Nakış Öğretmeni Güleser SENCAR ve 7 usta öğretici tarafından 3 yıllık emeğin ürün haline dönüşmesi ile tamamlanmıştır. Elimizin Emeği El Nakışları Sergimiz 02 – 13 Mart 2016 tarihleri arasında İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda ziyarete açık kalacaktır. Bu güzel serginin oluşturulmasında katkılarını bizlerden esirgemeyen Bursa Olgunlaşma Enstitüsü yetkililerine huzurlarınızda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kültür varlıklarını koruma adına imar ettiğimiz Kent Müzemizdeki bu sergimize herkesi davet ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Konuşmaların ardından “Elimizin Emeği” El Nakışları Sergisi kurdele kesimi ile ziyaretçilerin izlenime açıldı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş