Et ithaline kesinlikle karşıyız

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, et piyasası ile ilgili yaşanan son gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Et ithaline kesinlikle karşıyız” dedi.

Yayınlama: 29.01.2016
544
A+
A-

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, ithal ete kesinlikle karşı olduklarını ifade ederek et ithali yerine üreticilerin desteklenerek hayvan ithalleri gerçekleştirilmesinin daha yararlı olacağını belirtti.

 

ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ






Son zamanlarda et fiyatlarında bir dalgalanma yaşandığını belirterek konuşmasına başlayan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi ve İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, “Bakanlığımızda yeni oluşum meydana geldi. Sayın Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız oldu. Bundan memnuniyet duyuyoruz. Hayvancılıktan ve tarımdan anlayan bir ekip kurdu. Vatandaşın derdini dinliyor, bizlerle istişarelerde bulunuyor, aldığı bilgileri değerlendiriyor, karşılaştırıyor. Cuma gününden Pazar gününe kadar Bursa’ya gelerek Marmara bölgesindeki üreticilerin ve kurumlarını sorunlarını dinleyecek. Bu konularda çalışmalar yapılıyor. 29 bin ton et gelecek. Ak köpeğin pamuk pazarına zararı olur denildiği gibi bunun da et fiyatı piyasasının aşağı çekilmesine faydası olacaktır. Ancak burada suni geçişler oluyor. Biz et gelsin istemiyoruz. Besilik hayvan gelsin. Süt için düveler gelsin ama belli bir yere kadar gelsin. Bunlar gelirken de üreticilerimizin desteklenmesinin artırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Girdi maliyetleri düşürülmedikçe hep suni geçişler olacaktır. Bakanlığımız bunu dikkate alarak gerekenleri yapıyor. KDV’yi sıfırladılar, yemi de sıfırlıyorlar ama destek olarak geçerse daha kolay olur” dedi.

 

“KASABIN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK?”

Et ithalatına karşı olduklarını vurgulayan Çetizli, “Et gelmesine karşıyız ama canlı hayvan gelmesine karşı değiliz. Tabi bunun üreticinin desteklenmesiyle belli bir yere kadar yapılmasını istiyoruz. Bizi Et ve Süt Kurumu ile aynı kefeye koyuyorlar. Tabi kasapların da denetlenmesi lazım. Kasapların maliyeti Et ve Süt Kurumu’na göre daha fazladır. Çünkü Et ve Süt Kurumu kaça verirse versin zararını devlet karşılıyor. Peki, kasabın zararını kim karşılayacak? Kasabın yüzde 8 KDV’si var, gelir vergisi var, sigortalı işçisi var, BAĞ-KUR’u var, kirası var, faturaları var… Kazanmak zorunda… Maliyetini düşürmek zorunda. Kasapların da desteklenmesi ve takip edilmesi gerekir. Bazı kasapların et Show Roomlarında satılan 60 liralık bonfilelere, pirzolalara karşıyız. Baktığımızda kuşbaşı 50-60 lira değil. Genel Başkanımızın da daha önce açıklama yaptığı gibi Türkiye’de et fiyatları yüksek değil. Kıyma ve kuşbaşı biraz daha pahalı satılıyor. Bu konuşulmuyor. Kıymadan kuşbaşıdan bahseden yok. İthal ete karşıyız. İthal et geleceğine ithal hayvan gelsin. Bizler onlara 3-4 ay bakalım. Memleketimizin otunu, yemini yedirerek sağlıklı et ve süt elde edelim” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş