İlçe Müftüsü Kazım Canbey, 2017 Hac Müracaatlarının başladığını belirterek, vatandaşlara konu ile ilgili bilgiler verdi.
İlk defa kayıt yaptıracak vatandaşların ilgili bankalara 20 TL ön kayıt ücreti yatırmaları begerktiğini belirten İlçe Müftüsü Kazım Güzel, “2017 yılında ilk defa hacca gitmek isteyenlerin müracaatları 28 Aralık 2016-6 OCAK 2017 tarihleri arasında alınacaktır. 2017 yılında hacca gitmek üzere ilk defa kayıt yaptırmak isteyenler ilgili bankalara 20 TL ön kayıt ücretini yatırdıktan sonra müracaatlarını Başkanlığımız http://hac.diyanet.gov.tr internet adresinden elektronik ortamda veya doğrudan müftülüklere yapabileceklerdir. Hac konaklama türlerinde değişikliğe gidildiğinden dolayı 2016 yılı hac kurasına katılıp hacca gidemeyenler, 9-31 Ocak 2017 tarihleri arasında internet ortamından veya müftülüğümüzden Hac konaklama tercihini belirleyerek kayıt yenileme işlemlerini mutlaka yapacaklardır. Kayıt yeniletmeyenler 2017 kura çekimine dahil edilmeyecektir. 2017 yılı için otomatik kayıt yenileme yapılmayacaktır. Kayıt yenileteceklerden geçmiş yıllarda yapmış oldukları il, ilçe ve kuraya birlikte gireceği kişilerde, adres ve cep telefonu bilgilerinde değişiklik yapmak isteyenler ile müracaatlarından vazgeçenler 9-31 Ocak 2017 tarihleri arasında Müftülüğümüze başvurarak gerekli değişiklikleri yapabileceklerdir” dedi.
Vatandaşlara bilgi beren Güzel, “İlk defa kayıt yaptıracaklardan müftülüklere doğrudan form dilekçe ile müracaat edenler; nüfus cüzdanı fotokopisi ile banka dekontunu dilekçeye mutlaka ekleyecek, Müftülükler de kayda aldıkları dilekçenin bir nüshasını müracaat edene verecektir. İlk defa kayıt yaptıracaklar kişi başına 20 TL’yi ilgili banka hesabına yatıracaktır. Kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenler ile hacca gidemeyenlere bu ücret iade edilmeyecektir. Müftülüklere yapılan müracaatlarda kayıt parasını yatırdığına dair dekontu, müracaat dilekçesi ile birlikte süresi içerisinde müftülüklere teslim etmeyen ve kayıt numarası da almayanların müracaatları geçerli olmayacak, bunlar kuraya dahil edilmeyecek, talep etmeleri halinde ise yatırdıkları ücret kendilerine iade edilecektir. 2017 yılında çekilecek kura sonrası kesin kayıt hakkı sırası gelenlerden süresi içerisinde kaydını yaptırmayanlara, bu husus müteakip yıllarda müktesep bir hak teşkil etmeyecektir. Müracaatlarda; eş, anne, baba, kayınbaba, kayınvalide, kardeş ve çocukların birbirleri ile veya aralarında hiç bir akrabalık bağı olmayanların, istemeleri halinde 10 kişiyi geçmemek üzere grup halinde, engellilerin ise, hacca hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte kuraya girme talepleri kabul edilecektir. Hacca götürülmek istenilen çocukların, ebeveynleri ile birlikte ön kayıtlarının müftülükler veya internet yolu ile yapılmış olması gerekmektedir. Bunlardan ilk defa müracaat edenlerin ise ön kayıt ücretini yatırmış olması gerekmektedir. Ayrı ayrı yerlerde ve tarihlerde farklı hac konaklama türlerinde müracaat edenlerin bilahare mahremiyet birleştirilmesi yönündeki istekleri karşılanmayacaktır. Yakınlarıyla birlikte müracaat edenlerden birisinin kayıt yenilemesi diğerinin ise ilk defa kayıt yaptırması halinde bunların müracaatları birlikte alınacak ve kuraya da tek numara ile katılacaklardır. Mahremsiz olarak hacca gidemeyecek durumda olan bayanlar, müracaatlarını hacca hiç gitmemiş mahremleri ile birlikte yapacaklardır” diye konuştu.
Güzel, “Müracaatlardan veya kura çekiminden sonra hacca gittiği tespit edilenlerin kayıtları sistemden silinecek ve kayıt ücreti de iade edilmeyecektir. Daha önce vekaleten hacca gittiklerini belirterek bu defa kendi adlarına hacca gitmek veya bir başkasının yerine vekaleten Hacca gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecektir. Hacı adayları, müracaatlarının sisteme girilip girilmediğini ve yakınlık bağlantılarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını yukarıda belirtilen internet adresinden kontrol edebilecekler, kaydı girilmeyen veya kayıt bilgilerinde yanlışlık olanlar varsa bunlar, ilgili müftülüklerden bilgilerini kayıt süresi içerisinde düzelttirebileceklerdir. İnternet ortamında veya müftülüklere yapılan müracaatlarda bilgi eksikliğinden grup başı olarak yazılan veya dilekçeyi imzalayan kişi sorumlu olacaktır. Hacı adayları; müracaat formunda yer alan hac konaklama türlerinden durumuna uygun olanını, verilen fiyat aralığı ve süreyi de dikkate alarak, aşağıdaki bilgiler ışığında mutlaka işaretleyeceklerdir. Oda tercihli konaklama türünde banyo ve tuvaleti içinde olan odalarda 2, 3 ve 4 kişilik odalarda konaklama yaptırılacaktır. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği tabldot usulü, öğlen kumanya verilecektir. Otel konaklama türünde banyo ve tuvaleti içinde olan odalarda 2 veya talep halinde 3 kişi kalacaktır. Sözleşmeye göre açık büfe usulü ile 2 veya 3 öğün verilebilecektir. Belirtilen hac konaklama türlerinde, Hareme mesafesi 1 kilometreden uzak olan yerlere servis konulacaktır. Müracaat formunda belirtilen hac konaklama türleri bağlayıcı olacağından ve daha sonra tür değişikliğine imkan tanınmayacağından, tercihler dikkatli bir şekilde yapılacaktır. Kesin kayıt tarih ve ilkeleri ile hac konaklama türlerine göre alınacak ücretler bilahare duyurulacaktır”
“Tercih edilen haccın konaklama türü oda tercihli veya otel tercihli olmak üzere ikiye ayrılıyor. Oda tercihli olanlar 20-35 gün arası 14-19 bin liradır. Otel tercihli olanlarda 13-25 gün arası 23 bin ve üzeri olarak değişiyor. Ben bütün hacca kayıt olmak isteyen kardeşlerimize titiz, dikkatli ve kontrole dayalı bir kayıt süreci geçirmelerini diliyorum” şeklinde konuştu.