İNEGÖL BURSA’DA İLK SIRADA

İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak bazı açıklamalarda bulunarak, 2015 yılında 13 milyon TL’lik kârlılık oranı ile İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü olarak Bursa’da ilk sırada yer aldıklarını ifade etti.

Yayınlama: 04.02.2016
728
A+
A-

İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, müdürlük bünyesinde yapılan ve yapılacak olan çalışmalar ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

 

İNEGÖL’ÜN EKSİKLERİ GİDERİLDİ






İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, “İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü’nde 3 sezon geçirdim. Orman İşletme Müdürlüklerinin asli görevleri ormanların korunması, geliştirilmesi ve toplumun ormandan çok yönlü faydalanmasını sağlamaktır. Bu asli görevler içerisinde İşletme Müdürlüğü’nde neler eksik, neler yapabilirizin mücadelesini verdik. Her geçtiğimiz yıl çıtayı biraz daha yukarı alarak bir önceki yıla göre daha başarılı olmaya çalıştık. İşletme Müdürlüğüne geldiğim zaman uluslararası sertifikasyon almakla ilgili müracaat etmiştik ve ilk denetimi geçirilecekti. Belgeyi alıp almayacağımız o zaman belli olacaktı. Biz ilk senedeki mücadelemizi o doğrultuda yaptık ve İşletme Müdürlüğü’nde bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıldı. Ağaç kesme operatörlüğü belgesinden tutun köylülerin eğitilmesi ve belgelendirilmesi konusunda belki Türkiye çapında en kapsamlı çalışmayı yaptık. Bu konuda Orman Köyleri Kooperatif Başkanlığı olsun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olsun bir ve beraber olarak çalışmalar başlatıp denetleme sürecine girdik. Bu denetlemede bize söylenen ifade; kurgu görmedik, gerçek bir çalışma var şeklinde oldu. Bizi tebrik ederek belge verdiler. 216 konuda denetliyorlar ve her sene de ara denetlemeler oluyor. Yıl içerisinde tekrar gelip denetliyorlar. Geçen sene bizi denetlemediler ama bu sene tekrar bize geldiler. Araziler 2 günde gezildi ve ana denetimde İnegöl’den çok farklı şeyler bulduklarını ve bu sefer geldiklerinde çıtanın yükselmiş olduğunu gördüklerini belirttiler. Sürecimiz başarılı bir şekilde sürdürülüyor. Ormanların korunma noktasında 12 toplu koruma ve 3 hassas alan koruma ile beraber 15 tane koruma merkezimiz var. Şefler ve orman muhafaza memurlarıyla bu görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız da bilinçlenmeye başladılar. Sıkıntılı durumları bizlere bildiriyor ve ormanların gelişimi yönünde gayret gösteriyorlar. Servet artımımız her geçen gün iyileşiyor. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.

 

TÜRKİYE ORTALAMASININ 2 KATI SEVİYESİNDEYİZ

İnegöl’ün yüzde 46’sının ormanlık alan olduğunu belirten Çolak, “Bu oran Türkiye’ye göre oldukça yüksek bir oran. Türkiye’nin yüzde 27’si orman ve İnegöl bu konuda Türkiye’nin 2 katı yapıda. Ormanlarımız verimli ve bozuk orman olarak ikiye ayrılıyor. Bu anlamda da Türkiye’nin çok çok üzerinde yüzde 84’ü verimli ormanımız var. Bize yüzde 16’lık bir kısım kalıyor. Bunların bir kısmı taşlık-kayalık bir kısmı da tapulu arazi. Bu arazi içerisinde de ağaçlandırma faaliyetleri yapmaya başladık. İnegöl İşletme Müdürlüğü’nün en zayıf kaldığı nokta burasıydı ama son 3 senede Genel Müdürlüğümüzün de teşviki ile ağaçlandırmada atılım yapıldı. Her sene 100 hektar yeni ağaçlandırma sahamız programa alındı. Boğazköy Baraj havzasında bu sene 3. yılımız. 200 hektarda ağaçlandırmayı gerçekleştirdik. 100 hektar daha yapıp 300 hektarın çalışması bitirilecek ve İnegöl’ün 5 kilometre uzağında bir 10 sene sonra 300 hektarlık sedir ormanı oluşmuş olacak. Bu konuda başarılı olacağımıza inanıyoruz. Her sene diktiğimiz fidanların sayımını yapıyoruz ve başarı oranımız yüzde 95. 200 bin fidanımız toprakla buluştu. Baraj havzasına 90 bin civarında, toplamda ise İnegöl’de 150 bin fidanı toprakla buluşturma gayreti içerisindeyiz. 2016’daki birinci hedefimiz budur. Bunun yanında her sene yabanıl meyve fidanı eylem planı kapsamında 35 bin fidanı toprakla buluşturuyoruz. Bununla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Yabanıl meyve fidanlarının ormanlarda tutması ve gelişmesi süreci zor devam ediyor. Bu konuyu da ele alıyoruz” şeklinde konuştu.

 

YEMLEME VE FİDAN DİKİM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

21 Mart Ormancılık Haftasına yaklaşıldığını belirten Çolak, “Bunu da bir bayram şeklinde geçirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız ve okullar bizi bu konuda teşvik ediyorlar. Bize müracaat eden her okulun bahçesini kendimiz ağaçlandırıyoruz. Bu çalışmalarımız da devam edecek. STK’lar ile ortak fidan dikim etkinlikleri düzenliyoruz. Mezarlık ve hastane bahçesi ağaçlandırmalarında da kurum olarak gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. Kış şartlarındayız. Ormanlarımızın yüzde 70’ine araç giremiyor. Artık bunu da geleneksel bir hale getirdik ve ormanlarımızdaki yaban hayatını koruma adına işletme şefliklerinden bölgelere çıkan araçlara belli oranda yem yükletip ormanın değişik mıntıkalarına bırakıyoruz. Bu rutin hale geldi. Her bölgeye yem verdik. Doğadaki yaban hayatın kışla mücadelesine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunu sadece biz yapmıyoruz. Biz buğday ya da diğer yemlemenin yanı sıra etçil hayvanlar için kemik ve benzeri ürünleri kasaplardan temin etmeye çalışıyoruz. Kasaplarda bunu çok bulamıyoruz. İnsanlar bizden önce artıkları kasaplardan alarak hayvanlara ulaştırma gayreti içerisindeler. İlçemizde bu konuda çalışma yapan STK’lar var. Belediyemizle ve İDOHA ile ortaklaşa bir etkinlik gerçekleştirerek yemleme çalışmaları yaptık. Bunun yanında yine STK’larla yaptığımız bir çalışmada İnegöl’ün 5 ayrı mıntıkasına küçük hayvan barınakları yaptık ve kışın yemlemede fayda aldık” diye konuştu.

 

BURSA’DA İLK SIRADA

İnegöl’ün mobilyanın başkenti olarak adlandırıldığını ve mobilyanın ana kaynağının da kayın ağacı olduğunu belirten Çolak, “İnegöl Orman İşletme Müdürlüğümüz, orman emvali üretimi noktasında da Türkiye’de belli bir yere sahip olan işletme müdürlüğüdür. Ormandaki kötü fertleri ağaç kesmek suretiyle ormandan çıkararak ormanlara bakım yapıyoruz. Bu bizim orman varlığımızın azaldığı anlamına gelmiyor. İşletme müdürlüğümüzün yıllık 207 bin metreküp artımı var ama biz her sene ortalama 160 bin metreküp orman emvali üretimi yapıyoruz. Servet artımı devam ediyor. Kötü ve çürümeye yüz tutmuş ağaçları ekonomiye kazandırıyoruz. Bu anlamda ciddi bir gelir elde ediyoruz ve İnegöl mobilyasına hammadde noktasındaki görevimizi yerine getiriyoruz. Geçen seneki üretim faaliyetlerimizin sonunda yılsonu kârlılık oranımız dikkate alındığında Bursa Bölge Müdürlüğü içerisinde en yüksek kârlılık oranına sahip İşletme Müdürlüğü olduk. Rakamsal olarak baktığımızda İşletme Müdürlüğüm 2015 yılında 35 milyon TL’lik satış geliri elde etti. Bunun yaklaşık 15 milyonu köylüye üretim geliri olarak ödendi. Kârlılık oranımız da 13 milyon TL oldu. Bu ciddi bir rakam… Hem üretim hem yatırım yapıp sonunda bu kadar kâr elde etmek İşletme Müdürlüğü’nde bir başarıdır. Bu da İşletme Müdürlüğümüzün doğru yolda olduğunun bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 

ALO 177

2015 yılının yangın konusunda çok rahat bir yıl olduğunu belirten Çolak, “Çok sevindirici bir gelişme. Bizim tedbirlerimizin yanı sıra vatandaşın duyarlılığı da bunda etkili oldu. Mevsimsel şartlar da bu konuda bizlere yardımcı oldu. Orman yangını bizim en hassas noktamız ve bu konuda ihmale gelmez. En ufak ihmal söylediklerimizin hepsini boşa çıkarır. 2016 yılında havaların ısınmaya başladığı dönemlerde herkes kendi üzerine düşen görevi yerine getirirse, ormanlarda ateş yakmaz ve gördükleri dumanları ‘Alo 177’ hattına bildirerek bizlere yardımcı olurlarsa hep beraber orman varlığımızı koruma noktasında mücadelemize devam ederiz. 2016 yılının sağlıklı ve kazasız-belasız geçmesini temenni ediyorum” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş